Bu çalışmanın amacı, akıllı kromatik teknoloji özelliğine sahip rezin esaslı restoratif materyallerin farklı pH değerlerindeki sıvılarda bekletilmesinin, yüzey pürüzlülüğüne ve renk değişimlerine etkilerini karşılaştırmalı olarak incelemektir. Bu çalışmada üç rezin restoratif materyal; Omnichroma, VittraAPS Unique, Charisma DiamondONE ve iki farklı polisaj sistemi; Clearfil Twist Dia, Super-Snap kullanılmıştır.Her bir grup için 80 adet olmak üzere toplamda 240 örnek hazırlanmış ve yapay tükürük kontrol grubu olmak üzere kola, portakallı gazoz ve aromalı soğuk çay olmak üzere 4 farklı sıvıda bekletilerek, başlangıç, 7.gün ve 14.günün sonundaki renk stabilitesi ve yüzey pürüzlülüğü değerlerindeki değişiklikler incelenmiştir. Örneklerin renk değişimleri spektrofotometre ile yüzey pürüzlülükleri ise profilometre ile ölçülmüştür.Klinik tip spektrofotometre cihazı ile renklendirme öncesi/sonrası renkler ölçülmüş ve ∆E* değerleri hesaplanmıştır.Veriler istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Kompozit grupları arasında 14günlük deney periyodu sonrası pürüzlülük değerleri(Ra) incelendiğinde, en az yüzey pürüzlülüğü Charisma DiamondONE kompozit rezinde görülürken, en fazla yüzey pürüzlülüğü Omnichroma’da gözlenmiştir. Gruplar ikişerli karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamamıştır (p>0.05). Kompozit grupları arasındaki başlangıç ve 14.gün renk değişim değerleri (ΔE2) incelendiğinde; Super-Snap alt grubunda, sıvılardan en fazla etkilenen kompozit rezin Vittra APS Unique iken Clearfil Twist Dia alt grubunda sıvılardan en fazla Omnichroma olmuştur. En fazla etkileyen sıvı ise aromalı soğuk çay olarak bulunmuştur. Sıvılar arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır (p>0.05). Yapılan bu çalışmanın sonuçları incelendiğinde renk stabilitesi ve pürüzlülük bakımından eroziv potansiyele sahip asidik sıvıların kullanılan restoratif materyallerin yüzey özelliklerini farklı oranlarda etkilediği, Super-Snap bitirme ve cila sisteminin in vitro koşullarda kullanılan yüzeylere daha uyumlu olduğu, in vivo koşulların in vitro koşullardan farklılık gösterebileceği, dolayısıyla ağız içerisindeki kompozitlerin renklerini zaman içerisinde etkileyebileceği görülmüştür.
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Klinik Araştırmalar Etik Kurulu (2020-11/27).
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
DIS-2021-268
The aim of this study is to comparatively examine the effects of soaking resin-based restorative materials with smart chromatic technology in liquids at different pH values on surface roughness and color changes. In this study, three resin restorative materials; Omnichroma, VittraAPS Unique, Charisma DiamondONE and two different polishing systems; Clearfil Twist Dia, Super-Snap was used. A total of 240 samples, 80 for each group, were prepared and was kept in 4 different liquids, including cola, orange soda, flavored ice tea and artificial saliva for the control group, and the changes in color stability and surface roughness values were examined at the beginning, 7th day and at the end of the 14th day. The changes in color values of the samples were measured with a spectrophotometer and surface roughness with a profilometer. Coloring of the samples were measured as before/after coloring with a clinical type spectrophotometer device and ∆E* values were calculated. The data were evaluated statistically. When roughness values (Ra) were examined at the end of the 14th day the min surface roughness was observed in Charisma DiamondONE composite resin, while the max surface roughness was observed in Omnichroma. When the groups were compared in pairs, no statistically significant difference was found (p>0.05). When the mean color change values (ΔE2) between the composite groups at the beginning and the 14th day were evaluated; In the Super-Snap subgroup, the most affected composite resin by liquids was Vittra APS Unique, while in the Clearfil Twist Dia subgroup, the most affected composite by liquids was Omnichroma. The most affecting liquid was found to be flavored iced tea. The difference between liquids was not found to be statistically significant. When the results of this study are examined, it is seen that acidic liquids with erosive potential in terms of color stability and roughness affect the surface properties of the restorative materials used at different rates, the Super-Snap finishing and polishing system is more compatible with the surfaces used in in vitro conditions, and in vivo conditions may differ from in vitro conditions. Therefore, it has been observed that it may affect the colors of the composites in the mouth over time.
DIS-2021-268
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Paedodontics, Restorative Dentistry |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Project Number | DIS-2021-268 |
Publication Date | December 30, 2023 |
Submission Date | October 27, 2023 |
Acceptance Date | November 20, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 |
*Dergiye gönderilecek yazılar aşağıda verilen örnek dosyalara göre hazırlanmalıdır. Dergi formatına uygun hazırlanmayan yazılar Yazar(lar)a iade edilecektir.
1. ÖZGÜN MAKALE ŞABLONU/ORIJINAL ARTICLE TEMPLATE
2. OLGU SUNUMU ŞABLONU/CASE REPORT TEMPLATE
3. DERLEME ŞABLONU/REVİEW TEMPLATE
5. TELİF HAKKI TRANSFER FORMU/COPYRİGHT TRANSFER FORM
**Uluslararası Tıp Dergileri Editörler Kurulu (ICMJE) yönergesi