Research Article
BibTex RIS Cite

AYDIN İLİNDE ÜRETİLEN İNEK SÜTLERİNDE BAZI AĞIR METAL DÜZEYLERİNİN ARAŞTIRILMASI

Year 2017, Volume: 42 Issue: 3, 229 - 234, 15.06.2017

Abstract

Aydın il merkezinden ve Bozdoğan,
Çine, Söke, Yenipazar ve Nazilli ilçelerinden 203 adet çiğ süt örneği ağır
metal analizi yapılmak üzere toplanmıştır.
Toplanan süt örnekleri mikrodalga
fırında çözünürleştirilmiş ve ICP-OES ile Fe, Mn, Zn, Cu, Cd ve Pb analizleri
yapılmıştır. En yüksek Fe ortalaması 1704.80 µg/L ile Bozdoğan ilçesinde, en
yüksek Mn ortalaması 5.08 µg/L ile Aydın Merkez ilçede, en yüksek Zn ortalaması
1468.39 µg/L ile Yenipazar ilçesinde tespit edilmiştir. Bütün ilçelerin süt
örneklerinde,  Cu, Cd ve Pb değerleri
tayin edilebilir sınırların altında bulunmuştur. Elde edilen sonuçlar,
literatür verileri ve FAO, WHO ve PMTDI’nın belirtmiş olduğu tolere edilebilir
sınırlar göz önüne alınarak değerlendirildiğinde Aydın merkez ve diğer
ilçelerde üretilen sütlerde sağlık açısından tehlike oluşturacak bir ağır metal
kontaminasyonu olmadığı anlaşılmıştır.

References

  • 1. Vercruysse A. 1984. Hazardous Metals in Human Toxicology. Amsterdam, The Netherlands, 238 p.
  • 2. Rether A. 2002. Entwicklung und Charakterisier ungwasserlöslicher Benzoylthioharn-stofffunktionalisierter Polymerezur selektiven Abtrennungvon Schwermetallionenaus Abwässern und Prozesslösungen, Münih Teknik Üniveristesi, Doktora Tezi, Münih, Almanya.
  • 3. Kınık Ö, Akbulut N, Karagözlü C. 2002. Süt ve Süt Ürünlerinde Kalıntı ve Kontaminantlar. Ege Üniversitesi Basımevi, İzmir, 140 s.
  • 4. Özrenk E. 2002. Van ili ve ilçelerinde üretilen inek sütlerinin ağır metal kirlilik düzeyi ve bazı mineral madde içerikleri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı Doktora Tezi, Van, Türkiye, 78 s.
  • 5. FAO. Codex General Standard for Contaminants and Toxins In Foods Codex Stan, 2007. http://foodsafetyindia.nic.in/General Standard for Contaminants and Toxins in Foods. pdf (Erişim tarihi: 20.11.2014).
  • 6. Çardak AD, Gülşen G, Demir M. 2011. Mineral and trace elements in dairy products Milchwissenschaft. 66(4): 365-367.
  • 7. FAO/WHO. 2001. Summary of Evaluations Performed by the Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives (JECFA). http://www.inchem.org/documents/jecfa/jeceval/jec453.htm (Erişim tarihi:20.11.2014).
  • 8. Franson MAH. 1995. Standard Methods for the Examination of Water and Wastewater. 19th ed., American Public Health Association, Washington, 20 p.
  • 9. Vidovic M, Sadibasic A, Cubic S, Lausevic M. 2005. Cd and Zn in atmospheric deposit, soil, wheat and milk. Environ Res. 97: 26–31.
  • 10. WHO. 1999. Complementary feding and the control of iron deficiency anemia in the newly independent states Presentation by WHO at a WHO/UNICEF Consultation Geneva, Switzerland, http://www.euro.who.int/__data/assets/pdf_file/0006/119769/E68015.pdf?ua=1 (Erişim tarihi: 20.11.2014).
  • 11. Dietary Reference Intakes. 2004. Dietary Reference Intakes for Vitamin A, Vitamin K, Arsenic, Boron, Chromium, Copper, Iodine, Iron, Manganese, Molybdenum, Nickel, Silicon, Vanadium, and Zinc. Institute of Medicine (US) Panel on Micronutrients. Washington (DC): National Academies Press (US).
  • 12. Bremner I. 1984. Copperand Human Health, http://www.copperinfo.co.uk/health/ downloads/pub-34-copper-and-humanhealth.pdf (Erişim tarihi: 20.11.2014).
  • 13. İstanbulluoğlu H, Oğur R, Tekbaş ÖF, Bakır B. 2013. Süt ve Süt ürünlerinde Ağır Metal Kirliliği. Turkiye Klinikleri J Med Sci.33(2): 410-419.
  • 14. Anon 2012. Türk Gıda Kodeksi, Koyulaştırılmış süt ve süttozlarının kimyasal analizi için numune alma metotları tebliği (tebliğ no: 2012/3) 04.01.2012 Tarih ve 28163 sayılı Resmi Gazete, Ankara.
  • 15. Şimşek O, Gültekin R, Öksüz O, Kurultay S. 2000. The effect of environmental pollution on the heavy metal content of raw milk. Nahrung. 44: 360-363.
  • 16. Ayar A, Sert D, Akın N. 2007. Konya’da tüketime sunulan süt ve ürünlerinin ağır metal içeriklerinin belirlenmesi. S Ü Ziraat Fakültesi Dergisi. 21 (41): 58-64.
  • 17. Temiz H, Soylu A. 2012. Heavy metal concentrations in raw milk collected from different regions of Samsun, Turkey. Doi:10. 1111/j.1471-0307.2012.00846.x
  • 18. Sola-Larranaga C, Navarro-Blasco I. 2009. Chemometric analysis of minerals and trace elements in raw cow milk from the community of Navarra, Spain. Food Chem. 12: 189–196.
  • 19. Licata P, Trombetta D, Cristani M, Giofre F, Martinoa D, Calo M, Naccari F. 2004. Levels of toxic and essential metals in samples of bovine milk from various dairy farms in Calabria, Italy. Environ Int. 30: 1–6.
  • 20. Caggiano R, Sabia S, D’Emilio M, Macciato M, Anastasio A, Ragosta M, Paino S. 2005. Metal Levels in fodder, milk, dairy products, and tissues sampled in ovine farms of southern Italy. Environ Res. 99: 48–57.
  • 21. Anastasioa BA, Caggiano R, Macchiatoc M, Paolod C, Ragostae M, Painof S, Cortesi ML. 2006. Heavy metal concentrations in dairy products from sheep milk collected in two regions of southern Italy. Acta Vet Scand. 47: 69-74.
  • 22. Rodríguez-Rodríguez EM, Delgado-Uretra E, Díaz-Romero C. 1999. Concentrations of cadmium and lead in different types of milk. Z Lebensm Unters Forsch. 208: 162-168.
  • 23. Birghila S, Dobrinas S, Stanciu G, Soceanu A. 2008. Determination of major and minor elements in milk through ICP-AES. Environ Eng Manag J. 7 (6): 805-808.
  • 24. Ataro A, McCrindle RI, Botha BM, McCrindle CME, Ndibewu PP. 2008. Quantification of trace elements in raw cow’s milk by inductively coupled plasma mass spectrometry [ICP-MS]. Food Chem.111: 243-248.
  • 25. Tajkarimi M, Faghih MA, Poursoltani H, Nejad AS, Motallebi AA, Mahdavi H. 2008. Lead residue levels in raw milk from different regions of Iran. Food Control.19: 495-498.
  • 26. Elham M S, Ahmed MH, Sanna MB, Amr A. Mostafa A. 2011. Survey of selected essential and heavy metals in milk from different regions of Egypt using ICP-AES. Food Addit Contam. B(4): 294-298.
  • 27. Lante A, Lomolino G, Cagnin M, Spettoli P. 2006. Content and characterisation of minerals in milk and in crescenza and squacquerone Italian fresh cheeses by ICP-OES. Food Control. 17: 229-233.
  • 28. Benincasa, C, Lewis, J, Sindona G, Tagarelli A. 2008. The use of multi element profiling to differentiate between cow and buffalo milk. Food Chem.110: 257–262.

INVESTIGATION OF SOME HEAVY METAL LEVELS IN COW MILK COLLECTED FROM AYDIN PROVINCE

Year 2017, Volume: 42 Issue: 3, 229 - 234, 15.06.2017

Abstract

In our study; 203
raw milk samples were collected from Aydın city center and Bozdoğan, Çine,
Söke, Yenipazar and Nazilli districts. Collected milk samples were solubilized
in a microwave oven and Fe, Mn, Zn, Cu, Cd and Pb levels were analyzed using
ICP-OES. The highest value for Fe (1704.80μg/L) was found from the samples collected
in Bozdoğan district, for Mn (5.08 μg/L) from Aydın Central district and for Zn
(1468.39 μg/L) from Yenipazar district. Meanwhile, Cu, Cd and Pb values were found
under measurable limits for all the collected milk samples. Considering the tolerable
values indicated by literature data, FAO, WHO and PMTDIs, the heavy metal
levels in milk samples collected from Aydın and districts around, were found to
be under the levels of concern for health problems.

References

  • 1. Vercruysse A. 1984. Hazardous Metals in Human Toxicology. Amsterdam, The Netherlands, 238 p.
  • 2. Rether A. 2002. Entwicklung und Charakterisier ungwasserlöslicher Benzoylthioharn-stofffunktionalisierter Polymerezur selektiven Abtrennungvon Schwermetallionenaus Abwässern und Prozesslösungen, Münih Teknik Üniveristesi, Doktora Tezi, Münih, Almanya.
  • 3. Kınık Ö, Akbulut N, Karagözlü C. 2002. Süt ve Süt Ürünlerinde Kalıntı ve Kontaminantlar. Ege Üniversitesi Basımevi, İzmir, 140 s.
  • 4. Özrenk E. 2002. Van ili ve ilçelerinde üretilen inek sütlerinin ağır metal kirlilik düzeyi ve bazı mineral madde içerikleri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı Doktora Tezi, Van, Türkiye, 78 s.
  • 5. FAO. Codex General Standard for Contaminants and Toxins In Foods Codex Stan, 2007. http://foodsafetyindia.nic.in/General Standard for Contaminants and Toxins in Foods. pdf (Erişim tarihi: 20.11.2014).
  • 6. Çardak AD, Gülşen G, Demir M. 2011. Mineral and trace elements in dairy products Milchwissenschaft. 66(4): 365-367.
  • 7. FAO/WHO. 2001. Summary of Evaluations Performed by the Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives (JECFA). http://www.inchem.org/documents/jecfa/jeceval/jec453.htm (Erişim tarihi:20.11.2014).
  • 8. Franson MAH. 1995. Standard Methods for the Examination of Water and Wastewater. 19th ed., American Public Health Association, Washington, 20 p.
  • 9. Vidovic M, Sadibasic A, Cubic S, Lausevic M. 2005. Cd and Zn in atmospheric deposit, soil, wheat and milk. Environ Res. 97: 26–31.
  • 10. WHO. 1999. Complementary feding and the control of iron deficiency anemia in the newly independent states Presentation by WHO at a WHO/UNICEF Consultation Geneva, Switzerland, http://www.euro.who.int/__data/assets/pdf_file/0006/119769/E68015.pdf?ua=1 (Erişim tarihi: 20.11.2014).
  • 11. Dietary Reference Intakes. 2004. Dietary Reference Intakes for Vitamin A, Vitamin K, Arsenic, Boron, Chromium, Copper, Iodine, Iron, Manganese, Molybdenum, Nickel, Silicon, Vanadium, and Zinc. Institute of Medicine (US) Panel on Micronutrients. Washington (DC): National Academies Press (US).
  • 12. Bremner I. 1984. Copperand Human Health, http://www.copperinfo.co.uk/health/ downloads/pub-34-copper-and-humanhealth.pdf (Erişim tarihi: 20.11.2014).
  • 13. İstanbulluoğlu H, Oğur R, Tekbaş ÖF, Bakır B. 2013. Süt ve Süt ürünlerinde Ağır Metal Kirliliği. Turkiye Klinikleri J Med Sci.33(2): 410-419.
  • 14. Anon 2012. Türk Gıda Kodeksi, Koyulaştırılmış süt ve süttozlarının kimyasal analizi için numune alma metotları tebliği (tebliğ no: 2012/3) 04.01.2012 Tarih ve 28163 sayılı Resmi Gazete, Ankara.
  • 15. Şimşek O, Gültekin R, Öksüz O, Kurultay S. 2000. The effect of environmental pollution on the heavy metal content of raw milk. Nahrung. 44: 360-363.
  • 16. Ayar A, Sert D, Akın N. 2007. Konya’da tüketime sunulan süt ve ürünlerinin ağır metal içeriklerinin belirlenmesi. S Ü Ziraat Fakültesi Dergisi. 21 (41): 58-64.
  • 17. Temiz H, Soylu A. 2012. Heavy metal concentrations in raw milk collected from different regions of Samsun, Turkey. Doi:10. 1111/j.1471-0307.2012.00846.x
  • 18. Sola-Larranaga C, Navarro-Blasco I. 2009. Chemometric analysis of minerals and trace elements in raw cow milk from the community of Navarra, Spain. Food Chem. 12: 189–196.
  • 19. Licata P, Trombetta D, Cristani M, Giofre F, Martinoa D, Calo M, Naccari F. 2004. Levels of toxic and essential metals in samples of bovine milk from various dairy farms in Calabria, Italy. Environ Int. 30: 1–6.
  • 20. Caggiano R, Sabia S, D’Emilio M, Macciato M, Anastasio A, Ragosta M, Paino S. 2005. Metal Levels in fodder, milk, dairy products, and tissues sampled in ovine farms of southern Italy. Environ Res. 99: 48–57.
  • 21. Anastasioa BA, Caggiano R, Macchiatoc M, Paolod C, Ragostae M, Painof S, Cortesi ML. 2006. Heavy metal concentrations in dairy products from sheep milk collected in two regions of southern Italy. Acta Vet Scand. 47: 69-74.
  • 22. Rodríguez-Rodríguez EM, Delgado-Uretra E, Díaz-Romero C. 1999. Concentrations of cadmium and lead in different types of milk. Z Lebensm Unters Forsch. 208: 162-168.
  • 23. Birghila S, Dobrinas S, Stanciu G, Soceanu A. 2008. Determination of major and minor elements in milk through ICP-AES. Environ Eng Manag J. 7 (6): 805-808.
  • 24. Ataro A, McCrindle RI, Botha BM, McCrindle CME, Ndibewu PP. 2008. Quantification of trace elements in raw cow’s milk by inductively coupled plasma mass spectrometry [ICP-MS]. Food Chem.111: 243-248.
  • 25. Tajkarimi M, Faghih MA, Poursoltani H, Nejad AS, Motallebi AA, Mahdavi H. 2008. Lead residue levels in raw milk from different regions of Iran. Food Control.19: 495-498.
  • 26. Elham M S, Ahmed MH, Sanna MB, Amr A. Mostafa A. 2011. Survey of selected essential and heavy metals in milk from different regions of Egypt using ICP-AES. Food Addit Contam. B(4): 294-298.
  • 27. Lante A, Lomolino G, Cagnin M, Spettoli P. 2006. Content and characterisation of minerals in milk and in crescenza and squacquerone Italian fresh cheeses by ICP-OES. Food Control. 17: 229-233.
  • 28. Benincasa, C, Lewis, J, Sindona G, Tagarelli A. 2008. The use of multi element profiling to differentiate between cow and buffalo milk. Food Chem.110: 257–262.
There are 28 citations in total.

Details

Journal Section Articles
Authors

Aslıhan İnci, Serap Ünübol Aypak , Gülşen Güven

Publication Date June 15, 2017
Published in Issue Year 2017 Volume: 42 Issue: 3

Cite

APA Serap Ünübol Aypak , Gülşen Güven, A. İ. (2017). AYDIN İLİNDE ÜRETİLEN İNEK SÜTLERİNDE BAZI AĞIR METAL DÜZEYLERİNİN ARAŞTIRILMASI. Gıda, 42(3), 229-234.
AMA Serap Ünübol Aypak , Gülşen Güven Aİ. AYDIN İLİNDE ÜRETİLEN İNEK SÜTLERİNDE BAZI AĞIR METAL DÜZEYLERİNİN ARAŞTIRILMASI. The Journal of Food. May 2017;42(3):229-234.
Chicago Serap Ünübol Aypak , Gülşen Güven, Aslıhan İnci,. “AYDIN İLİNDE ÜRETİLEN İNEK SÜTLERİNDE BAZI AĞIR METAL DÜZEYLERİNİN ARAŞTIRILMASI”. Gıda 42, no. 3 (May 2017): 229-34.
EndNote Serap Ünübol Aypak , Gülşen Güven Aİ (May 1, 2017) AYDIN İLİNDE ÜRETİLEN İNEK SÜTLERİNDE BAZI AĞIR METAL DÜZEYLERİNİN ARAŞTIRILMASI. Gıda 42 3 229–234.
IEEE A. İ. Serap Ünübol Aypak , Gülşen Güven, “AYDIN İLİNDE ÜRETİLEN İNEK SÜTLERİNDE BAZI AĞIR METAL DÜZEYLERİNİN ARAŞTIRILMASI”, The Journal of Food, vol. 42, no. 3, pp. 229–234, 2017.
ISNAD Serap Ünübol Aypak , Gülşen Güven, Aslıhan İnci,. “AYDIN İLİNDE ÜRETİLEN İNEK SÜTLERİNDE BAZI AĞIR METAL DÜZEYLERİNİN ARAŞTIRILMASI”. Gıda 42/3 (May 2017), 229-234.
JAMA Serap Ünübol Aypak , Gülşen Güven Aİ. AYDIN İLİNDE ÜRETİLEN İNEK SÜTLERİNDE BAZI AĞIR METAL DÜZEYLERİNİN ARAŞTIRILMASI. The Journal of Food. 2017;42:229–234.
MLA Serap Ünübol Aypak , Gülşen Güven, Aslıhan İnci,. “AYDIN İLİNDE ÜRETİLEN İNEK SÜTLERİNDE BAZI AĞIR METAL DÜZEYLERİNİN ARAŞTIRILMASI”. Gıda, vol. 42, no. 3, 2017, pp. 229-34.
Vancouver Serap Ünübol Aypak , Gülşen Güven Aİ. AYDIN İLİNDE ÜRETİLEN İNEK SÜTLERİNDE BAZI AĞIR METAL DÜZEYLERİNİN ARAŞTIRILMASI. The Journal of Food. 2017;42(3):229-34.

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/