Bu
çalışmada Streptomyces kültürü
kullanılarak veya kullanılmaksızın hazırlanmış beyaz buğday samanı, kamış
samanı (Phragmites australis) ve bu ikisinin 1:1’lik karışımı olmak
üzere altı farklı kompostta üretilen beyaz düğme mantarlarının (Agaricus bisporus X25) besleyici değeri incelenmiştir. Genel
olarak bakteriyal aşılama işlemi A. bisporus X25
mantarlarının protein ve
orto-dihidrik fenol içeriğini arttırırmıştır. Karışım kompost ve kamış kompost
kullanımı A. bisporus mantarlarında sırasıyla protein ve orto-dihidrik fenol içeriğini
arttırmıştır. Sonuçta bu mantar türünün protein ve fenolik bileşikler açısından
değeri ortaya konulmuştur.
This study investigates the nutritional value of white button mushroom Agaricus
bisporus X25 which cultivated on six composts viz., wheat straw compost,
reed (Phragmites australis) straw compost and the mixture (1:1) (wheat
straw and reed straw) which decomposed with or without adding bacterial
inoculum Streptomyces during substrates composting. In general, using bacterial
inoculum raised values of proteins and ortho-dihydric
phenol in fruiting bodies of A. bisporus X25, while the mixture compost
raised protein content and reed compost raised ortho-dihydric
phenol of fruiting bodies of A. bisporus. Thus, this mushroom strain has
considered amounts of proteins and phenols.
Journal Section | Articles |
---|---|
Authors | |
Publication Date | May 4, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 42 Issue: 3 |