In this study, nutritional value of Firik produced in
Hatay region was examined by using four Firik samples collected from local
farmers. Amount of protein, ash, moisture, total sugar, fat, salt, raw
cellulose and fatty acid profile were determined and estimated values were
compared with similar foods such as bulgur and rice. Protein and ash contents
of Firik samples were higher than bulgur and rice, while sugar and fat contents
were lower. In addition, higher amount of linoleic acid and remarkably adequate
amount of linolenic acid generally known as essential fatty acids were
obtained. The results showed that Firik produced in Hatay can be considered to
use as a reinforcement ingredient for improving nutritional value of daily
meals, as it has better nutritional properties than the other resemble
carbohydrate-based foods.
Bu
çalışmada, Hatay bölgesinde üretilen Firiğin besin değeri, dört Firik numunesi
kullanılarak incelenmiştir. Firik örneklerinin protein, kül, nem, toplam şeker,
yağ, tuz, ham selüloz içerikleri ve yağ asidi profili belirlenerek elde edilen
değerler bulgur ve pirinç gibi benzer gıdalar ile karşılaştırılmıştır. Firiğin, protein
ve kül içeriği bulgur ve pirinçten yüksek, şeker ve yağ içeriği ise daha
düşüktür. Buna ek olarak, esansiyel yağ asitleri olarak bilinen yüksek miktarda
linoleik asit ve oldukça uygun miktarda linolenik asit elde edilmiştir. Sonuç
olarak, Hatay'da üretilen Firiğin karbonhidrat esaslı diğer gıdalardan daha iyi
besinsel özelliklere sahiptir. Elde edilen veriler Firiğin günlük diyetin besin
değerini artırmak için kullanılabileceğini göstermektedir.
Other ID | GD17064 |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 15, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 42 Issue: 6 |