İnsanların yaşam ve sağlık açısından küflerle ilişki içinde oldukları bilinen bir gerçektir. Küfler; toprak, hava, su gibi doğanın her parçasında yaygın biçimde dağılarak tarımsal ürünler ve işlenmiş gıdalar için önemli kontaminantları oluştururlar. Ayrıca gıda ve diğer fermantasyon endüstrilerinde pek çok yollarla küflerden yararlanılmaktadır. Çeşitli fermente ürünler (örneğin özel peynir ve et çeşitleri, Saki, Tempe v.b. mahalli yiyecekler), yağ, gliserol, antibiyotik, vitamin, enzim, organik asitler gibi pek çok üretim teknolojisinde küfler yaygın olarak kullanılmaktadır. Gelişen teknolojiye paralel olarak ve hijyenik koşullarda çeşitlendirilen bu ürünler beğeni de kazanmaktadır. Ülkemizde anılan bu teknolojilerin güzel örnekleri, özellikle biyoteknoloji alanında gözükmekte iken, bazı yöresel geleneklerle ürünlerimizi çeşitlendirme çabaları, bütün ilkelliği ve sakıncalarıyla da sürdürülmektedir. Bunlara ek olarak pek çok tarımsal ürünlere tarladan itibaren, mamullere de teknolojik işlemler ve saklanma sürecinden tüketime kadar küflerin verdiği ekonomik zararlar küçümsenmeyecek boyutlardır.
İnsanların yaşam ve sağlık açısından küflerle ilişki içinde oldukları bilinen bir gerçektir. Küfler; toprak, hava, su gibi doğanın her parçasında yaygın biçimde dağılarak tarımsal ürünler ve işlenmiş gıdalar için önemli kontaminantları oluştururlar. Ayrıca gıda ve diğer fermantasyon endüstrilerinde pek çok yollarla küflerden yararlanılmaktadır. Çeşitli fermente ürünler (örneğin özel peynir ve et çeşitleri, Saki, Tempe v.b. mahalli yiyecekler), yağ, gliserol, antibiyotik, vitamin, enzim, organik asitler gibi pek çok üretim teknolojisinde küfler yaygın olarak kullanılmaktadır. Gelişen teknolojiye paralel olarak ve hijyenik koşullarda çeşitlendirilen bu ürünler beğeni de kazanmaktadır. Ülkemizde anılan bu teknolojilerin güzel örnekleri, özellikle biyoteknoloji alanında gözükmekte iken, bazı yöresel geleneklerle ürünlerimizi çeşitlendirme çabaları, bütün ilkelliği ve sakıncalarıyla da sürdürülmektedir. Bunlara ek olarak pek çok tarımsal ürünlere tarladan itibaren, mamullere de teknolojik işlemler ve saklanma sürecinden tüketime kadar küflerin verdiği ekonomik zararlar küçümsenmeyecek boyutlardır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 1, 1986 |
Published in Issue | Year 1986 Volume: 11 Issue: 6 |