BibTex RIS Cite

Evaluation of Presence of Toxic Moulds in Foodstuffs with Regard to Health Effects (in Turkish)

Year 1986, Volume: 11 Issue: 6, - , 01.12.1986

Abstract

İnsanların yaşam ve sağlık açısından küflerle ilişki içinde oldukları bilinen bir gerçektir. Küfler; toprak, hava, su gibi doğanın her parçasında yaygın biçimde dağılarak tarımsal ürünler ve işlenmiş gıdalar için önemli kontaminantları oluştururlar. Ayrıca gıda ve diğer fermantasyon endüstrilerinde pek çok yollarla küflerden yararlanılmaktadır. Çeşitli fermente ürünler (örneğin özel peynir ve et çeşitleri, Saki, Tempe v.b. mahalli yiyecekler), yağ, gliserol, antibiyotik, vitamin, enzim, organik asitler gibi pek çok üretim teknolojisinde küfler yaygın olarak kullanılmaktadır. Gelişen teknolojiye paralel olarak ve hijyenik koşullarda çeşitlendirilen bu ürünler beğeni de kazanmaktadır. Ülkemizde anılan bu teknolojilerin güzel örnekleri, özellikle biyoteknoloji alanında gözükmekte iken, bazı yöresel geleneklerle ürünlerimizi çeşitlendirme çabaları, bütün ilkelliği ve sakıncalarıyla da sürdürülmektedir. Bunlara ek olarak pek çok tarımsal ürünlere tarladan itibaren, mamullere de teknolojik işlemler ve saklanma sürecinden tüketime kadar küflerin verdiği ekonomik zararlar küçümsenmeyecek boyutlardır.

Gıdalarda Bulunan Önemli Toksik Küfler ve Sağlık Açısından Değerlendirilmesi

Year 1986, Volume: 11 Issue: 6, - , 01.12.1986

Abstract

İnsanların yaşam ve sağlık açısından küflerle ilişki içinde oldukları bilinen bir gerçektir. Küfler; toprak, hava, su gibi doğanın her parçasında yaygın biçimde dağılarak tarımsal ürünler ve işlenmiş gıdalar için önemli kontaminantları oluştururlar. Ayrıca gıda ve diğer fermantasyon endüstrilerinde pek çok yollarla küflerden yararlanılmaktadır. Çeşitli fermente ürünler (örneğin özel peynir ve et çeşitleri, Saki, Tempe v.b. mahalli yiyecekler), yağ, gliserol, antibiyotik, vitamin, enzim, organik asitler gibi pek çok üretim teknolojisinde küfler yaygın olarak kullanılmaktadır. Gelişen teknolojiye paralel olarak ve hijyenik koşullarda çeşitlendirilen bu ürünler beğeni de kazanmaktadır. Ülkemizde anılan bu teknolojilerin güzel örnekleri, özellikle biyoteknoloji alanında gözükmekte iken, bazı yöresel geleneklerle ürünlerimizi çeşitlendirme çabaları, bütün ilkelliği ve sakıncalarıyla da sürdürülmektedir. Bunlara ek olarak pek çok tarımsal ürünlere tarladan itibaren, mamullere de teknolojik işlemler ve saklanma sürecinden tüketime kadar küflerin verdiği ekonomik zararlar küçümsenmeyecek boyutlardır.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Şeminur Topal This is me

Publication Date December 1, 1986
Published in Issue Year 1986 Volume: 11 Issue: 6

Cite

APA Topal, Ş. . (1986). Gıdalarda Bulunan Önemli Toksik Küfler ve Sağlık Açısından Değerlendirilmesi. Gıda, 11(6).
AMA Topal Ş. Gıdalarda Bulunan Önemli Toksik Küfler ve Sağlık Açısından Değerlendirilmesi. The Journal of Food. December 1986;11(6).
Chicago Topal, Şeminur. “Gıdalarda Bulunan Önemli Toksik Küfler Ve Sağlık Açısından Değerlendirilmesi”. Gıda 11, no. 6 (December 1986).
EndNote Topal Ş (December 1, 1986) Gıdalarda Bulunan Önemli Toksik Küfler ve Sağlık Açısından Değerlendirilmesi. Gıda 11 6
IEEE Ş. . Topal, “Gıdalarda Bulunan Önemli Toksik Küfler ve Sağlık Açısından Değerlendirilmesi”, The Journal of Food, vol. 11, no. 6, 1986.
ISNAD Topal, Şeminur. “Gıdalarda Bulunan Önemli Toksik Küfler Ve Sağlık Açısından Değerlendirilmesi”. Gıda 11/6 (December 1986).
JAMA Topal Ş. Gıdalarda Bulunan Önemli Toksik Küfler ve Sağlık Açısından Değerlendirilmesi. The Journal of Food. 1986;11.
MLA Topal, Şeminur. “Gıdalarda Bulunan Önemli Toksik Küfler Ve Sağlık Açısından Değerlendirilmesi”. Gıda, vol. 11, no. 6, 1986.
Vancouver Topal Ş. Gıdalarda Bulunan Önemli Toksik Küfler ve Sağlık Açısından Değerlendirilmesi. The Journal of Food. 1986;11(6).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/