Tea is one of the most popular beverages consumed worldwide. Black tea has protective effect in cancer progression and heart diseases. Our aim was to determine the contents of ten different firm's black tea samples sold in Ankara local markets and to evaluate whether obtaining these results were within the Turkish Food Codex values or not. These contents were moisture, ash, ash solved in water, alcality of ash solved in water, ash unsolved in acid, water extract, crude cellulose, non-oxidation piece, dye and caffeineamounts. According to the data obtained in our research, the average values of ash, ash solved in water, alcality of ash solved in water, ash unsolved in acid, water extract, crude cellulose, non-oxidation piece and caffeine found in black tea samples were within the Turkish Food Codex values and dye was not found.
Çay dünyada tüketilen en popüler içeceklerden birisidir. Siyah çay kanser gelişiminde ve kalp hastalıklarından koruyucu etkiye sahiptir. Araştırmamızda Ankara piyasasından sağlanan on farklı firmaya ait siyah çay örneklerinin rutubet, toplam kül, suda çözünen kül, suda çözünen külde alkalilik, asitte çözünmeyen kül, su ekstraktı, ham selüloz, okside olmamış parça, boya ve kafein içeriklerinin saptanması ve elde edilen sonuçların Türk Gıda Kodeksi değerlerine uygunluğunun değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Araştırmamızda elde ettiğimiz sonuçlara göre rutubet, toplam kül, suda çözünen kül, suda çözünen külde alkalilik, asitte çözünmeyen kül, su ekstraktı, ham selüloz, okside olmamış parça, kafein'in ortalama miktarları Türk Gıda Kodeksi'nde belirtilen değerleri aşmamaktadır ve örneklerde boya bulunmamıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | October 1, 2007 |
Published in Issue | Year 2007 Volume: 32 Issue: 5 |