BibTex RIS Cite

Production and Properties of Boza (in Turkish)

Year 1987, Volume: 12 Issue: 5, - , 01.10.1987

Abstract

Bu yazıda, geleneksel yiyeceklerimizden olan bozanın yapımında kullanılan ham maddeler ve üretim teknolojisi anlatılmıştır. Boza; darı, mısır veya pirincin ezilmesi, kabuk kısımlarının ayrılması, su katılarak pişirilmesi ve süzüldükten sonra hafifçe mayalandırarak şeker eklenmesi ile hazırlanan beyaz krem renginde, koyu kıvamda tatlı ve ekşimsi lezzette olan içilecek maddeye denir. Boza kelimesinin esası Farsça’da “darı” anlamına gelen “buze” dir. Fakat Asım Efendinin Burhan-ı Katı tercümesinde Farsça buze kelimesine darı değil, pirinç ve darı unundan yapılan içki adı verilmiştir. Çağatay ve Kazan Türkçelerinden”boza”, Afgan Pamiri Kırgızlarında ise “boza”, Bulgarca, Sırpça, Hırvatça, Macar ve Arnavut dillerinde aynen “boza”, Rumence’ye “bozan” yeni Yunanca’ya “bozas”, İngilizce’ye “boza” veya “bosa” (millet beer). Rus, Leh ve Çek dillerine “buza”, Fransızca’ya “bouza” veya “bosan” (biere Blanche), Almanca’ya “busa”^(Hiersebier), İtalyan, İspanyol ve Portekiz dillerine boza şeklinde geçmiştir.   

Boza Yapımı ve Özellikleri

Year 1987, Volume: 12 Issue: 5, - , 01.10.1987

Abstract

Bu yazıda, geleneksel yiyeceklerimizden olan bozanın yapımında kullanılan ham maddeler ve üretim teknolojisi anlatılmıştır. Boza; darı, mısır veya pirincin ezilmesi, kabuk kısımlarının ayrılması, su katılarak pişirilmesi ve süzüldükten sonra hafifçe mayalandırarak şeker eklenmesi ile hazırlanan beyaz krem renginde, koyu kıvamda tatlı ve ekşimsi lezzette olan içilecek maddeye denir. Boza kelimesinin esası Farsça’da “darı” anlamına gelen “buze” dir. Fakat Asım Efendinin Burhan-ı Katı tercümesinde Farsça buze kelimesine darı değil, pirinç ve darı unundan yapılan içki adı verilmiştir. Çağatay ve Kazan Türkçelerinden”boza”, Afgan Pamiri Kırgızlarında ise “boza”, Bulgarca, Sırpça, Hırvatça, Macar ve Arnavut dillerinde aynen “boza”, Rumence’ye “bozan” yeni Yunanca’ya “bozas”, İngilizce’ye “boza” veya “bosa” (millet beer). Rus, Leh ve Çek dillerine “buza”, Fransızca’ya “bouza” veya “bosan” (biere Blanche), Almanca’ya “busa”^(Hiersebier), İtalyan, İspanyol ve Portekiz dillerine boza şeklinde geçmiştir.   

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Selma Birer This is me

Publication Date October 1, 1987
Published in Issue Year 1987 Volume: 12 Issue: 5

Cite

APA Birer, S. . (1987). Boza Yapımı ve Özellikleri. Gıda, 12(5).
AMA Birer S. Boza Yapımı ve Özellikleri. The Journal of Food. October 1987;12(5).
Chicago Birer, Selma. “Boza Yapımı Ve Özellikleri”. Gıda 12, no. 5 (October 1987).
EndNote Birer S (October 1, 1987) Boza Yapımı ve Özellikleri. Gıda 12 5
IEEE S. . Birer, “Boza Yapımı ve Özellikleri”, The Journal of Food, vol. 12, no. 5, 1987.
ISNAD Birer, Selma. “Boza Yapımı Ve Özellikleri”. Gıda 12/5 (October 1987).
JAMA Birer S. Boza Yapımı ve Özellikleri. The Journal of Food. 1987;12.
MLA Birer, Selma. “Boza Yapımı Ve Özellikleri”. Gıda, vol. 12, no. 5, 1987.
Vancouver Birer S. Boza Yapımı ve Özellikleri. The Journal of Food. 1987;12(5).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/