Bu yazıda, geleneksel yiyeceklerimizden olan bozanın yapımında kullanılan ham maddeler ve üretim teknolojisi anlatılmıştır. Boza; darı, mısır veya pirincin ezilmesi, kabuk kısımlarının ayrılması, su katılarak pişirilmesi ve süzüldükten sonra hafifçe mayalandırarak şeker eklenmesi ile hazırlanan beyaz krem renginde, koyu kıvamda tatlı ve ekşimsi lezzette olan içilecek maddeye denir. Boza kelimesinin esası Farsça’da “darı” anlamına gelen “buze” dir. Fakat Asım Efendinin Burhan-ı Katı tercümesinde Farsça buze kelimesine darı değil, pirinç ve darı unundan yapılan içki adı verilmiştir. Çağatay ve Kazan Türkçelerinden”boza”, Afgan Pamiri Kırgızlarında ise “boza”, Bulgarca, Sırpça, Hırvatça, Macar ve Arnavut dillerinde aynen “boza”, Rumence’ye “bozan” yeni Yunanca’ya “bozas”, İngilizce’ye “boza” veya “bosa” (millet beer). Rus, Leh ve Çek dillerine “buza”, Fransızca’ya “bouza” veya “bosan” (biere Blanche), Almanca’ya “busa”^(Hiersebier), İtalyan, İspanyol ve Portekiz dillerine boza şeklinde geçmiştir.
Bu yazıda, geleneksel yiyeceklerimizden olan bozanın yapımında kullanılan ham maddeler ve üretim teknolojisi anlatılmıştır. Boza; darı, mısır veya pirincin ezilmesi, kabuk kısımlarının ayrılması, su katılarak pişirilmesi ve süzüldükten sonra hafifçe mayalandırarak şeker eklenmesi ile hazırlanan beyaz krem renginde, koyu kıvamda tatlı ve ekşimsi lezzette olan içilecek maddeye denir. Boza kelimesinin esası Farsça’da “darı” anlamına gelen “buze” dir. Fakat Asım Efendinin Burhan-ı Katı tercümesinde Farsça buze kelimesine darı değil, pirinç ve darı unundan yapılan içki adı verilmiştir. Çağatay ve Kazan Türkçelerinden”boza”, Afgan Pamiri Kırgızlarında ise “boza”, Bulgarca, Sırpça, Hırvatça, Macar ve Arnavut dillerinde aynen “boza”, Rumence’ye “bozan” yeni Yunanca’ya “bozas”, İngilizce’ye “boza” veya “bosa” (millet beer). Rus, Leh ve Çek dillerine “buza”, Fransızca’ya “bouza” veya “bosan” (biere Blanche), Almanca’ya “busa”^(Hiersebier), İtalyan, İspanyol ve Portekiz dillerine boza şeklinde geçmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | October 1, 1987 |
Published in Issue | Year 1987 Volume: 12 Issue: 5 |