Proteinli gıda üretiminin miktar ve kalite bakımından artırılmasına ilişkin çalışmalar son on yıl içinde yoğunluk kazanmıştır. Çünkü, dünya nüfusunun 2000 yılında 7 milyarı aşacağı sanılmakta, protein-kalori yetersizliğinin dünya çapında bir beslenme sorunu olduğu iyi bilinmektedir. Ampirik analizler, peynir imali sonucu, yılda dünyada 34 milyon tonun üzerinde peynir suyu (PS) elde edildiğine işaret etmektedir. Peynir suyunun artık muamelesi görmesiyle, önemli boyutlara ulaşan miktarlarda yüksek kaliteli protein kaybedilmektedir. Günümüzde, çevre kirlenmesini önleme zorunluğu ısrarla vurgulandığında, yalnızca ortadan kaldırmak amacıyla PS nu işlemek pek pratik olmamaktadır. Bu nedenlerle, PS konusunda yapılan çalışmaların doğrultusu, PS nu değerlendirme yollarını bulmaya dönüktür. Araştırıcıların pek çoğu, PS ndaki proteinleri denatüre etmeden diğer unsurlardan ayıracak ekonomik bir yöntem geliştirerek peynir suyu protein konsantresi (PSPK) elde etmek ve bu konsantreyi insan tüketimine sunulan gıdaların bir parçası şekline dönüştürmek konusuna büyük ilgi duymaktadırlar.
Proteinli gıda üretiminin miktar ve kalite bakımından artırılmasına ilişkin çalışmalar son on yıl içinde yoğunluk kazanmıştır. Çünkü, dünya nüfusunun 2000 yılında 7 milyarı aşacağı sanılmakta, protein-kalori yetersizliğinin dünya çapında bir beslenme sorunu olduğu iyi bilinmektedir. Ampirik analizler, peynir imali sonucu, yılda dünyada 34 milyon tonun üzerinde peynir suyu (PS) elde edildiğine işaret etmektedir. Peynir suyunun artık muamelesi görmesiyle, önemli boyutlara ulaşan miktarlarda yüksek kaliteli protein kaybedilmektedir. Günümüzde, çevre kirlenmesini önleme zorunluğu ısrarla vurgulandığında, yalnızca ortadan kaldırmak amacıyla PS nu işlemek pek pratik olmamaktadır. Bu nedenlerle, PS konusunda yapılan çalışmaların doğrultusu, PS nu değerlendirme yollarını bulmaya dönüktür. Araştırıcıların pek çoğu, PS ndaki proteinleri denatüre etmeden diğer unsurlardan ayıracak ekonomik bir yöntem geliştirerek peynir suyu protein konsantresi (PSPK) elde etmek ve bu konsantreyi insan tüketimine sunulan gıdaların bir parçası şekline dönüştürmek konusuna büyük ilgi duymaktadırlar.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | June 1, 1979 |
Published in Issue | Year 1979 Volume: 4 Issue: 3 |