BibTex RIS Cite

Acquisition of Protein Concenrate Through Coagulationof Cottage Cheese Whey by CPS9 Sodiumhexamethaphosphate (in Turkish)

Year 1979, Volume: 4 Issue: 3, - , 01.06.1979

Abstract

Proteinli gıda üretiminin miktar ve kalite bakımından artırılmasına ilişkin çalışmalar son on yıl içinde yoğunluk kazanmıştır. Çünkü, dünya nüfusunun 2000 yılında 7 milyarı aşacağı sanılmakta, protein-kalori yetersizliğinin dünya çapında bir beslenme sorunu olduğu iyi bilinmektedir. Ampirik analizler, peynir imali sonucu, yılda dünyada 34 milyon tonun üzerinde peynir suyu (PS) elde edildiğine işaret etmektedir. Peynir suyunun artık muamelesi görmesiyle, önemli boyutlara ulaşan miktarlarda yüksek kaliteli protein kaybedilmektedir. Günümüzde, çevre kirlenmesini önleme zorunluğu ısrarla vurgulandığında, yalnızca ortadan kaldırmak amacıyla PS nu işlemek pek pratik olmamaktadır. Bu nedenlerle, PS konusunda yapılan çalışmaların doğrultusu, PS nu değerlendirme yollarını bulmaya dönüktür. Araştırıcıların pek çoğu, PS ndaki proteinleri denatüre etmeden diğer unsurlardan ayıracak ekonomik bir yöntem geliştirerek peynir suyu protein konsantresi (PSPK) elde etmek ve bu konsantreyi insan tüketimine sunulan gıdaların bir parçası şekline dönüştürmek konusuna büyük ilgi duymaktadırlar.   

Cottage Peyniri Suyundan (CPS9 Sodyumhekzametafosfatla (SHMF) Çöktürme Yöntemiyle Protein Konsantresi (PK) Elde edilmesi

Year 1979, Volume: 4 Issue: 3, - , 01.06.1979

Abstract

Proteinli gıda üretiminin miktar ve kalite bakımından artırılmasına ilişkin çalışmalar son on yıl içinde yoğunluk kazanmıştır. Çünkü, dünya nüfusunun 2000 yılında 7 milyarı aşacağı sanılmakta, protein-kalori yetersizliğinin dünya çapında bir beslenme sorunu olduğu iyi bilinmektedir. Ampirik analizler, peynir imali sonucu, yılda dünyada 34 milyon tonun üzerinde peynir suyu (PS) elde edildiğine işaret etmektedir. Peynir suyunun artık muamelesi görmesiyle, önemli boyutlara ulaşan miktarlarda yüksek kaliteli protein kaybedilmektedir. Günümüzde, çevre kirlenmesini önleme zorunluğu ısrarla vurgulandığında, yalnızca ortadan kaldırmak amacıyla PS nu işlemek pek pratik olmamaktadır. Bu nedenlerle, PS konusunda yapılan çalışmaların doğrultusu, PS nu değerlendirme yollarını bulmaya dönüktür. Araştırıcıların pek çoğu, PS ndaki proteinleri denatüre etmeden diğer unsurlardan ayıracak ekonomik bir yöntem geliştirerek peynir suyu protein konsantresi (PSPK) elde etmek ve bu konsantreyi insan tüketimine sunulan gıdaların bir parçası şekline dönüştürmek konusuna büyük ilgi duymaktadırlar.   

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Türker Aşan This is me

Publication Date June 1, 1979
Published in Issue Year 1979 Volume: 4 Issue: 3

Cite

APA Aşan, T. . (1979). Cottage Peyniri Suyundan (CPS9 Sodyumhekzametafosfatla (SHMF) Çöktürme Yöntemiyle Protein Konsantresi (PK) Elde edilmesi. Gıda, 4(3).
AMA Aşan T. Cottage Peyniri Suyundan (CPS9 Sodyumhekzametafosfatla (SHMF) Çöktürme Yöntemiyle Protein Konsantresi (PK) Elde edilmesi. The Journal of Food. June 1979;4(3).
Chicago Aşan, Türker. “Cottage Peyniri Suyundan (CPS9 Sodyumhekzametafosfatla (SHMF) Çöktürme Yöntemiyle Protein Konsantresi (PK) Elde Edilmesi”. Gıda 4, no. 3 (June 1979).
EndNote Aşan T (June 1, 1979) Cottage Peyniri Suyundan (CPS9 Sodyumhekzametafosfatla (SHMF) Çöktürme Yöntemiyle Protein Konsantresi (PK) Elde edilmesi. Gıda 4 3
IEEE T. . Aşan, “Cottage Peyniri Suyundan (CPS9 Sodyumhekzametafosfatla (SHMF) Çöktürme Yöntemiyle Protein Konsantresi (PK) Elde edilmesi”, The Journal of Food, vol. 4, no. 3, 1979.
ISNAD Aşan, Türker. “Cottage Peyniri Suyundan (CPS9 Sodyumhekzametafosfatla (SHMF) Çöktürme Yöntemiyle Protein Konsantresi (PK) Elde Edilmesi”. Gıda 4/3 (June 1979).
JAMA Aşan T. Cottage Peyniri Suyundan (CPS9 Sodyumhekzametafosfatla (SHMF) Çöktürme Yöntemiyle Protein Konsantresi (PK) Elde edilmesi. The Journal of Food. 1979;4.
MLA Aşan, Türker. “Cottage Peyniri Suyundan (CPS9 Sodyumhekzametafosfatla (SHMF) Çöktürme Yöntemiyle Protein Konsantresi (PK) Elde Edilmesi”. Gıda, vol. 4, no. 3, 1979.
Vancouver Aşan T. Cottage Peyniri Suyundan (CPS9 Sodyumhekzametafosfatla (SHMF) Çöktürme Yöntemiyle Protein Konsantresi (PK) Elde edilmesi. The Journal of Food. 1979;4(3).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/