Ülkemizde yıllık 477 tonun üzerinde peynir mayasından yararlanıldığı varsayılmaktadır (Uraz 1976, 1989’a). Bununla birlikte bir yandan bazı ülkelerde olduğu gibi bizde de giderek artan istemden ötürü peynir yapımına ayrılan süt miktarındaki gelişmenin, öte yandan da son yıllarda kuruluşları büyük bir hız kazanan peynir fabrikalarının bu yönde yarattığı tüketim alanının etkisiyle, bu miktar her yıl belirli oranlarda artmaktadır. Peynir mayası yapımcılarının yargılarına göre bu miktarın yarısına yakın bir bölümünü ticari sıvı şirden mayası oluşturmaktadır. Fakat, hem yukarıda değinilen nedenlerden, hem de çok sayıdaki aile işletmesinde geleneksel peynir mayası yapım yönteminin bırakılmasından ötürü, anılan oranın düşünülenden daha da yüksek olduğu sanılmaktadır.
Ülkemizde yıllık 477 tonun üzerinde peynir mayasından yararlanıldığı varsayılmaktadır (Uraz 1976, 1989’a). Bununla birlikte bir yandan bazı ülkelerde olduğu gibi bizde de giderek artan istemden ötürü peynir yapımına ayrılan süt miktarındaki gelişmenin, öte yandan da son yıllarda kuruluşları büyük bir hız kazanan peynir fabrikalarının bu yönde yarattığı tüketim alanının etkisiyle, bu miktar her yıl belirli oranlarda artmaktadır. Peynir mayası yapımcılarının yargılarına göre bu miktarın yarısına yakın bir bölümünü ticari sıvı şirden mayası oluşturmaktadır. Fakat, hem yukarıda değinilen nedenlerden, hem de çok sayıdaki aile işletmesinde geleneksel peynir mayası yapım yönteminin bırakılmasından ötürü, anılan oranın düşünülenden daha da yüksek olduğu sanılmaktadır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 1, 1979 |
Published in Issue | Year 1979 Volume: 4 Issue: 6 |