Within the content of this study, the grapes that are used; the young (4-5 years old) and the old (30-31 years old) vins of domestic varieties Emir and Narince which have been grafted on 41 B.M.G., were harvested from the research and practice winyards of Horticulture Department of Ankara University, Agricultural Faculty. During the experiment leaded in 1995 and 1996, it has been intended to examine the effect of oldness of the vins on the quality of the grape and wine in this two important local variety for producing wine. The results show that; there are some differences between the young and old vines by their wine qualities.
Bu araştırma kapsamında Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü araştırma ve uygulama bağında 41 B.M.G asma anacı üzerine aşılı Narince ve Emir üzüm çeşitlerinin genç (4-5 yaşlı) ve yaşlı (30-31 yaşlı) omcalarından hasat edilen üzümler kullanılmıştır. 1995 ve 1996 yıllarında olmak üzere 2 yıl süreyle yürütülen denemelerde bu iki kaliteli şaraplık üzüm çeşidinde, omca yaşının üzüm ve şarap kalitesi üzerine olan etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Ulaşılan sonuçlara göre; gerek omcanın gelişim döneminde, gerekse elde edilen şaraplarda omca yaşına ve çeşide bağlı olarak belirgin sayılabilecek farklılıklar olduğu belirlenmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | April 1, 1998 |
Published in Issue | Year 1998 Volume: 23 Issue: 2 |