BibTex RIS Cite

A Research on Composition of Various Jam Samples (Turkish with English Abstract)

Year 1998, Volume: 23 Issue: 2, - , 01.04.1998

Abstract

In this study, a total of 19 jam samples were examined. For this purpose, 6 sourcherry, 5 strawberry, 4 apricot and 4 rose jam samples were collected and analysed. The mean value of the investigate parameters for sourcherry, strawberry, apricot and rose jam samples were respectively determined as follows; dry matter 78.93, 79.42, 78.12, 78.42%; soluble solids 72.78, 74.60, 72.88, 73.8%; total sugar 67.13, 69.37, 66.69, 68.45%; invert sugar 55.24, 44.61, 30.92, 41.08%; sucrose 11.29, 23.53, 33.98, 26.00%; pH 3.14, 3.25, 3.75, 3.35; total acidity 0.87, 0.42, 0.43, 0.17; formol number 9.3, 4.4, 8.0, 2.0; ash 0.26, 0.20, 0.34, 0.08%; pectin 0.35, 0.37, 0.53, 0.42%; Hydroxymethylfurfural 101.32, 64.02, 91.36, 23.83 mg/kg. Also, artificial colour was determined in 3 sourcherry, 3 strawberry, 3 rose and 1 apricot jam samples.  

Çeşitli Reçellerin Bileşimi Üzerine bir Araştırma

Year 1998, Volume: 23 Issue: 2, - , 01.04.1998

Abstract

Bu çalışmada 6 adet vişne, 5 adet çilek, 4 adet kayısı ve 4 adet gül olmak üzere toplam 19 adet reçel örneğinin bileşimi incelenmiştir. Vişne, çile, kayısı ve gül reçellerinde incelenen niteliklere ait ortalama değerler sırasıyla şöyledir: Kurumadde %78.93, 79.42, 78.12, 78.42; çözünür katı madde %72.78, 74.60, 72.88, 73.8; toplam şeker %67.13, 69.37, 66.69, 68.45; invert şeker %55.24, 44.61, 30.92, 41.08; sakkaroz %11.29, 23.53, 33.98, 26.00; pH 3.14, 3.25, 3.75, 3.35; titrasyon asitliği %0.87, 0.42, 0.43, 0.17; formol sayısı 9.3, 4.4, 8.0, 2.0; kül %0.26, 0.20, 0.34, 0.08; pektin %0.35, 0.37, 0.53, 0.42; hidroksimetilfurfural 101.32, 64.02, 91.36, 23.83 mg/kg. Ayrıca 3 vişne, 3 çilek, 3 gün ve 1 kayısı reçeli olmak üzere toplam 10 örnekte yapay boya varlığı belirlenmiştir.   

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

N. Şule Üstün This is me

İlkay Tosun This is me

Publication Date April 1, 1998
Published in Issue Year 1998 Volume: 23 Issue: 2

Cite

APA Üstün, N. Ş. ., & Tosun, İ. . (1998). Çeşitli Reçellerin Bileşimi Üzerine bir Araştırma. Gıda, 23(2).
AMA Üstün NŞ, Tosun İ. Çeşitli Reçellerin Bileşimi Üzerine bir Araştırma. The Journal of Food. April 1998;23(2).
Chicago Üstün, N. Şule, and İlkay Tosun. “Çeşitli Reçellerin Bileşimi Üzerine Bir Araştırma”. Gıda 23, no. 2 (April 1998).
EndNote Üstün NŞ, Tosun İ (April 1, 1998) Çeşitli Reçellerin Bileşimi Üzerine bir Araştırma. Gıda 23 2
IEEE N. Ş. . Üstün and İ. . Tosun, “Çeşitli Reçellerin Bileşimi Üzerine bir Araştırma”, The Journal of Food, vol. 23, no. 2, 1998.
ISNAD Üstün, N. Şule - Tosun, İlkay. “Çeşitli Reçellerin Bileşimi Üzerine Bir Araştırma”. Gıda 23/2 (April 1998).
JAMA Üstün NŞ, Tosun İ. Çeşitli Reçellerin Bileşimi Üzerine bir Araştırma. The Journal of Food. 1998;23.
MLA Üstün, N. Şule and İlkay Tosun. “Çeşitli Reçellerin Bileşimi Üzerine Bir Araştırma”. Gıda, vol. 23, no. 2, 1998.
Vancouver Üstün NŞ, Tosun İ. Çeşitli Reçellerin Bileşimi Üzerine bir Araştırma. The Journal of Food. 1998;23(2).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/