BibTex RIS Cite

New Methods of Analysis for Determination of the Level of Decomposition of Frying Oils (in Turkish)

Year 1981, Volume: 6 Issue: 1, - , 01.02.1981

Abstract

Yağların normal bekletme koşullarında zamanla ilerleyen oksidasyonunun yanı sıra kızartmada kullanma sürecinde de bünyesinde önemli değişiklikler olmaktadır. Bilindiği gibi yağların acılaşmaya ve kokmağa dek varan oksidasyonunu Etüv yöntemi (Schaal Test) veya Swith yöntemi (Active Oxygen Method) ile izlemek mümkündür. Kızartma yağlarında ise aynı analiz yöntemleri ile bir sonuca varmak olanaksızdır, çünkü her ne kadar sıcak bir yağın oksijen ile temasında peroksit sayısının önemli bir yükseliş göstermesi beklense de durum esasında kızartılan besinlerin bünyesinden gelen su buharlarının oksidasyon ürünlerini bir tür su buharı damıtması yaparak sürekli olarak uzaklaştırmasıdır. Öte yandan ortamdaki bu su nedeni ile yağ yüksek sıcaklıkta önemli oranda hidrolize olur ve dolayısı ile serbest asit oranı da artar.   

Kızartma Yağlarının Bozunma Aşamasını Saptamak Üzere Yeni Analiz Yöntemleri

Year 1981, Volume: 6 Issue: 1, - , 01.02.1981

Abstract

Yağların normal bekletme koşullarında zamanla ilerleyen oksidasyonunun yanı sıra kızartmada kullanma sürecinde de bünyesinde önemli değişiklikler olmaktadır. Bilindiği gibi yağların acılaşmaya ve kokmağa dek varan oksidasyonunu Etüv yöntemi (Schaal Test) veya Swith yöntemi (Active Oxygen Method) ile izlemek mümkündür. Kızartma yağlarında ise aynı analiz yöntemleri ile bir sonuca varmak olanaksızdır, çünkü her ne kadar sıcak bir yağın oksijen ile temasında peroksit sayısının önemli bir yükseliş göstermesi beklense de durum esasında kızartılan besinlerin bünyesinden gelen su buharlarının oksidasyon ürünlerini bir tür su buharı damıtması yaparak sürekli olarak uzaklaştırmasıdır. Öte yandan ortamdaki bu su nedeni ile yağ yüksek sıcaklıkta önemli oranda hidrolize olur ve dolayısı ile serbest asit oranı da artar.   

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Aydın Severge This is me

Publication Date February 1, 1981
Published in Issue Year 1981 Volume: 6 Issue: 1

Cite

APA Severge, A. . (1981). Kızartma Yağlarının Bozunma Aşamasını Saptamak Üzere Yeni Analiz Yöntemleri. Gıda, 6(1).
AMA Severge A. Kızartma Yağlarının Bozunma Aşamasını Saptamak Üzere Yeni Analiz Yöntemleri. The Journal of Food. February 1981;6(1).
Chicago Severge, Aydın. “Kızartma Yağlarının Bozunma Aşamasını Saptamak Üzere Yeni Analiz Yöntemleri”. Gıda 6, no. 1 (February 1981).
EndNote Severge A (February 1, 1981) Kızartma Yağlarının Bozunma Aşamasını Saptamak Üzere Yeni Analiz Yöntemleri. Gıda 6 1
IEEE A. . Severge, “Kızartma Yağlarının Bozunma Aşamasını Saptamak Üzere Yeni Analiz Yöntemleri”, The Journal of Food, vol. 6, no. 1, 1981.
ISNAD Severge, Aydın. “Kızartma Yağlarının Bozunma Aşamasını Saptamak Üzere Yeni Analiz Yöntemleri”. Gıda 6/1 (February 1981).
JAMA Severge A. Kızartma Yağlarının Bozunma Aşamasını Saptamak Üzere Yeni Analiz Yöntemleri. The Journal of Food. 1981;6.
MLA Severge, Aydın. “Kızartma Yağlarının Bozunma Aşamasını Saptamak Üzere Yeni Analiz Yöntemleri”. Gıda, vol. 6, no. 1, 1981.
Vancouver Severge A. Kızartma Yağlarının Bozunma Aşamasını Saptamak Üzere Yeni Analiz Yöntemleri. The Journal of Food. 1981;6(1).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/