BibTex RIS Cite

Effect of pH on Growth of Clostridium Botilinum in Foodstuff (in Turkish)

Year 1981, Volume: 6 Issue: 1, - , 01.02.1981

Abstract

Genellikle kabul edilmiş gerçektir ki pH 4.6 veya daha düşük değerleri gıdalarda Clostridium botulinum’un gelişmesini engeller. Bu görüşü destekleyen veriler çeşitli araştırıcıların yayınlarından sağlanmaktadır. Dozler (1924), dana infuzyonu ile %2 pepton-phosphate-buffered ortamında vejetatif hücre inoculumu kullanarak 37 suşun ve spor inoculum kullanarak 19 suşun gelişmesini sınırlayan pH değerlerini araştırdı. 0.1 ml inoculum stok süspansiyondan uygun pH’a ayarlanmış ortama ilave edildi. pH bir pH metre kullanılarak ölçüldü. 52 deneyin ortalamaları vejetatif hücre inoculası gelişme eğrisini çizmede kullanıldı. Sonuçlar 4.87-8.89 sınırlarıyla optimum pH 6.17-7.08’i gösterdi. Numunelerin tekrar sayısı, inoculum büyüklüğü, inoculasyonda kullanılan tipler ve suşlar belirtilmemiştir.   

Gıdalarda Clostridium botilinum’un Gelişmesine pH’nın Etkisi

Year 1981, Volume: 6 Issue: 1, - , 01.02.1981

Abstract

Genellikle kabul edilmiş gerçektir ki pH 4.6 veya daha düşük değerleri gıdalarda Clostridium botulinum’un gelişmesini engeller. Bu görüşü destekleyen veriler çeşitli araştırıcıların yayınlarından sağlanmaktadır. Dozler (1924), dana infuzyonu ile %2 pepton-phosphate-buffered ortamında vejetatif hücre inoculumu kullanarak 37 suşun ve spor inoculum kullanarak 19 suşun gelişmesini sınırlayan pH değerlerini araştırdı. 0.1 ml inoculum stok süspansiyondan uygun pH’a ayarlanmış ortama ilave edildi. pH bir pH metre kullanılarak ölçüldü. 52 deneyin ortalamaları vejetatif hücre inoculası gelişme eğrisini çizmede kullanıldı. Sonuçlar 4.87-8.89 sınırlarıyla optimum pH 6.17-7.08’i gösterdi. Numunelerin tekrar sayısı, inoculum büyüklüğü, inoculasyonda kullanılan tipler ve suşlar belirtilmemiştir.   

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Daniş Çakmak This is me

Publication Date February 1, 1981
Published in Issue Year 1981 Volume: 6 Issue: 1

Cite

APA Çakmak, D. . (1981). Gıdalarda Clostridium botilinum’un Gelişmesine pH’nın Etkisi. Gıda, 6(1).
AMA Çakmak D. Gıdalarda Clostridium botilinum’un Gelişmesine pH’nın Etkisi. The Journal of Food. February 1981;6(1).
Chicago Çakmak, Daniş. “Gıdalarda Clostridium botilinum’un Gelişmesine pH’nın Etkisi”. Gıda 6, no. 1 (February 1981).
EndNote Çakmak D (February 1, 1981) Gıdalarda Clostridium botilinum’un Gelişmesine pH’nın Etkisi. Gıda 6 1
IEEE D. . Çakmak, “Gıdalarda Clostridium botilinum’un Gelişmesine pH’nın Etkisi”, The Journal of Food, vol. 6, no. 1, 1981.
ISNAD Çakmak, Daniş. “Gıdalarda Clostridium botilinum’un Gelişmesine pH’nın Etkisi”. Gıda 6/1 (February 1981).
JAMA Çakmak D. Gıdalarda Clostridium botilinum’un Gelişmesine pH’nın Etkisi. The Journal of Food. 1981;6.
MLA Çakmak, Daniş. “Gıdalarda Clostridium botilinum’un Gelişmesine pH’nın Etkisi”. Gıda, vol. 6, no. 1, 1981.
Vancouver Çakmak D. Gıdalarda Clostridium botilinum’un Gelişmesine pH’nın Etkisi. The Journal of Food. 1981;6(1).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/