BibTex RIS Kaynak Göster

Effect of pH on Growth of Clostridium Botilinum in Foodstuff (in Turkish)

Yıl 1981, Cilt: 6 Sayı: 1, - , 01.02.1981

Öz

Genellikle kabul edilmiş gerçektir ki pH 4.6 veya daha düşük değerleri gıdalarda Clostridium botulinum’un gelişmesini engeller. Bu görüşü destekleyen veriler çeşitli araştırıcıların yayınlarından sağlanmaktadır. Dozler (1924), dana infuzyonu ile %2 pepton-phosphate-buffered ortamında vejetatif hücre inoculumu kullanarak 37 suşun ve spor inoculum kullanarak 19 suşun gelişmesini sınırlayan pH değerlerini araştırdı. 0.1 ml inoculum stok süspansiyondan uygun pH’a ayarlanmış ortama ilave edildi. pH bir pH metre kullanılarak ölçüldü. 52 deneyin ortalamaları vejetatif hücre inoculası gelişme eğrisini çizmede kullanıldı. Sonuçlar 4.87-8.89 sınırlarıyla optimum pH 6.17-7.08’i gösterdi. Numunelerin tekrar sayısı, inoculum büyüklüğü, inoculasyonda kullanılan tipler ve suşlar belirtilmemiştir.   

Gıdalarda Clostridium botilinum’un Gelişmesine pH’nın Etkisi

Yıl 1981, Cilt: 6 Sayı: 1, - , 01.02.1981

Öz

Genellikle kabul edilmiş gerçektir ki pH 4.6 veya daha düşük değerleri gıdalarda Clostridium botulinum’un gelişmesini engeller. Bu görüşü destekleyen veriler çeşitli araştırıcıların yayınlarından sağlanmaktadır. Dozler (1924), dana infuzyonu ile %2 pepton-phosphate-buffered ortamında vejetatif hücre inoculumu kullanarak 37 suşun ve spor inoculum kullanarak 19 suşun gelişmesini sınırlayan pH değerlerini araştırdı. 0.1 ml inoculum stok süspansiyondan uygun pH’a ayarlanmış ortama ilave edildi. pH bir pH metre kullanılarak ölçüldü. 52 deneyin ortalamaları vejetatif hücre inoculası gelişme eğrisini çizmede kullanıldı. Sonuçlar 4.87-8.89 sınırlarıyla optimum pH 6.17-7.08’i gösterdi. Numunelerin tekrar sayısı, inoculum büyüklüğü, inoculasyonda kullanılan tipler ve suşlar belirtilmemiştir.   

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Daniş Çakmak Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Şubat 1981
Yayımlandığı Sayı Yıl 1981 Cilt: 6 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Çakmak, D. . (1981). Gıdalarda Clostridium botilinum’un Gelişmesine pH’nın Etkisi. Gıda, 6(1).
AMA Çakmak D. Gıdalarda Clostridium botilinum’un Gelişmesine pH’nın Etkisi. GIDA. Şubat 1981;6(1).
Chicago Çakmak, Daniş. “Gıdalarda Clostridium botilinum’un Gelişmesine pH’nın Etkisi”. Gıda 6, sy. 1 (Şubat 1981).
EndNote Çakmak D (01 Şubat 1981) Gıdalarda Clostridium botilinum’un Gelişmesine pH’nın Etkisi. Gıda 6 1
IEEE D. . Çakmak, “Gıdalarda Clostridium botilinum’un Gelişmesine pH’nın Etkisi”, GIDA, c. 6, sy. 1, 1981.
ISNAD Çakmak, Daniş. “Gıdalarda Clostridium botilinum’un Gelişmesine pH’nın Etkisi”. Gıda 6/1 (Şubat 1981).
JAMA Çakmak D. Gıdalarda Clostridium botilinum’un Gelişmesine pH’nın Etkisi. GIDA. 1981;6.
MLA Çakmak, Daniş. “Gıdalarda Clostridium botilinum’un Gelişmesine pH’nın Etkisi”. Gıda, c. 6, sy. 1, 1981.
Vancouver Çakmak D. Gıdalarda Clostridium botilinum’un Gelişmesine pH’nın Etkisi. GIDA. 1981;6(1).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/