In this research mainly wheat varieties grown in Turkey in various regions and their flours and brans were analyzed for their mineral contents. Twenty one wheat varieties were used in the research. It was determined that mineral contents were depended upon wheat varieties. On the other hand, uncertainly, it was observed that mineral contents were related to ash and protein contents. With the rise in protein and ash contents mineral contents increased. Much additional research would be required to evaluate those effects and interrelationships between.
Bu çalışmada ülkemizde yetiştirilen başlıca buğday çeşitlerinin ve bunların laboratuvar değirmeninde öğütülmesiyle elde edilen unlar ile kepeklerinin mineral madde miktarları tesbit edilmiştir. Araştırmada 21 buğday çeşidi kullanılmıştır. Mineral madde miktarlarının buğday çeşidine bağlı olduğu saptanmıştır. Bunun yanında kesin olmamakla birlikte kül ve protein ile de ilişkili olduğu görülmüştür. Genelde küf ve protein miktarı arttıkça, mineral madde miktarları artmaktadır. Bu etkileri ve karşılıklı ilişkileri tesbit etmek için daha fazla denemelere ihtiyaç duyulmaktadır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | August 1, 1988 |
Published in Issue | Year 1988 Volume: 13 Issue: 4 |