BibTex RIS Cite

Nutritional Value of Yoghurt and Its Properties Relative to Health (in Turkish)

Year 1981, Volume: 6 Issue: 5, - , 01.10.1981

Abstract

Yoğurdun ilk kez nerede ve nasıl yapıldığı kesin olarak bilinmemektedir. Tarihsel kayıtlar bunun bir Türk buluşu olduğunu, yüzyıllardan beri Türkler ve Türk kültürü altında kalan ülkelerde tüketildiğini ortaya çıkarmıştır. Bundan bin yıl kadar önce yazılmış Balagesunlu Yusuf Hacip’in “Kutadgu-Bilik” ve Kaşgarlı Mahmut’un “Divanı-Lügâtit Türk” adlı eserlerinde, yoğurt kelimesine bugünkü anlamda rastlanmıştır. Yoğurt kelimesinin Türkçe olduğu, bunun yoğurmak kökünden geldiği ve VIII. yüzyıldan kalma metinlerde bunun “yoğurt” şeklinde geçtiği anlaşılmıştır. Yoğurt diğer ülkelerde genellikle 20. yüzyıl içinde tanınmıştır. Özellikle insan ömrünü uzattığı ve bazı hastalıkları iyileştirdiği bilimsel olarak açıklanınca, yoğurda olan ilgi fazlalaşmış ve bütün ülkelerde yoğurt tüketimi çok hızlı bir şekilde artmıştır.

Yoğurdun Besleme Değeri ve Sağlıkla İlgili Özellikleri

Year 1981, Volume: 6 Issue: 5, - , 01.10.1981

Abstract

Yoğurdun ilk kez nerede ve nasıl yapıldığı kesin olarak bilinmemektedir. Tarihsel kayıtlar bunun bir Türk buluşu olduğunu, yüzyıllardan beri Türkler ve Türk kültürü altında kalan ülkelerde tüketildiğini ortaya çıkarmıştır. Bundan bin yıl kadar önce yazılmış Balagesunlu Yusuf Hacip’in “Kutadgu-Bilik” ve Kaşgarlı Mahmut’un “Divanı-Lügâtit Türk” adlı eserlerinde, yoğurt kelimesine bugünkü anlamda rastlanmıştır. Yoğurt kelimesinin Türkçe olduğu, bunun yoğurmak kökünden geldiği ve VIII. yüzyıldan kalma metinlerde bunun “yoğurt” şeklinde geçtiği anlaşılmıştır. Yoğurt diğer ülkelerde genellikle 20. yüzyıl içinde tanınmıştır. Özellikle insan ömrünü uzattığı ve bazı hastalıkları iyileştirdiği bilimsel olarak açıklanınca, yoğurda olan ilgi fazlalaşmış ve bütün ülkelerde yoğurt tüketimi çok hızlı bir şekilde artmıştır.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Hasan Yaygın This is me

Publication Date October 1, 1981
Published in Issue Year 1981 Volume: 6 Issue: 5

Cite

APA Yaygın, H. . (1981). Yoğurdun Besleme Değeri ve Sağlıkla İlgili Özellikleri. Gıda, 6(5).
AMA Yaygın H. Yoğurdun Besleme Değeri ve Sağlıkla İlgili Özellikleri. The Journal of Food. October 1981;6(5).
Chicago Yaygın, Hasan. “Yoğurdun Besleme Değeri Ve Sağlıkla İlgili Özellikleri”. Gıda 6, no. 5 (October 1981).
EndNote Yaygın H (October 1, 1981) Yoğurdun Besleme Değeri ve Sağlıkla İlgili Özellikleri. Gıda 6 5
IEEE H. . Yaygın, “Yoğurdun Besleme Değeri ve Sağlıkla İlgili Özellikleri”, The Journal of Food, vol. 6, no. 5, 1981.
ISNAD Yaygın, Hasan. “Yoğurdun Besleme Değeri Ve Sağlıkla İlgili Özellikleri”. Gıda 6/5 (October 1981).
JAMA Yaygın H. Yoğurdun Besleme Değeri ve Sağlıkla İlgili Özellikleri. The Journal of Food. 1981;6.
MLA Yaygın, Hasan. “Yoğurdun Besleme Değeri Ve Sağlıkla İlgili Özellikleri”. Gıda, vol. 6, no. 5, 1981.
Vancouver Yaygın H. Yoğurdun Besleme Değeri ve Sağlıkla İlgili Özellikleri. The Journal of Food. 1981;6(5).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/