BibTex RIS Kaynak Göster

Nutritional Value of Yoghurt and Its Properties Relative to Health (in Turkish)

Yıl 1981, Cilt: 6 Sayı: 5, - , 01.10.1981

Öz

Yoğurdun ilk kez nerede ve nasıl yapıldığı kesin olarak bilinmemektedir. Tarihsel kayıtlar bunun bir Türk buluşu olduğunu, yüzyıllardan beri Türkler ve Türk kültürü altında kalan ülkelerde tüketildiğini ortaya çıkarmıştır. Bundan bin yıl kadar önce yazılmış Balagesunlu Yusuf Hacip’in “Kutadgu-Bilik” ve Kaşgarlı Mahmut’un “Divanı-Lügâtit Türk” adlı eserlerinde, yoğurt kelimesine bugünkü anlamda rastlanmıştır. Yoğurt kelimesinin Türkçe olduğu, bunun yoğurmak kökünden geldiği ve VIII. yüzyıldan kalma metinlerde bunun “yoğurt” şeklinde geçtiği anlaşılmıştır. Yoğurt diğer ülkelerde genellikle 20. yüzyıl içinde tanınmıştır. Özellikle insan ömrünü uzattığı ve bazı hastalıkları iyileştirdiği bilimsel olarak açıklanınca, yoğurda olan ilgi fazlalaşmış ve bütün ülkelerde yoğurt tüketimi çok hızlı bir şekilde artmıştır.

Yoğurdun Besleme Değeri ve Sağlıkla İlgili Özellikleri

Yıl 1981, Cilt: 6 Sayı: 5, - , 01.10.1981

Öz

Yoğurdun ilk kez nerede ve nasıl yapıldığı kesin olarak bilinmemektedir. Tarihsel kayıtlar bunun bir Türk buluşu olduğunu, yüzyıllardan beri Türkler ve Türk kültürü altında kalan ülkelerde tüketildiğini ortaya çıkarmıştır. Bundan bin yıl kadar önce yazılmış Balagesunlu Yusuf Hacip’in “Kutadgu-Bilik” ve Kaşgarlı Mahmut’un “Divanı-Lügâtit Türk” adlı eserlerinde, yoğurt kelimesine bugünkü anlamda rastlanmıştır. Yoğurt kelimesinin Türkçe olduğu, bunun yoğurmak kökünden geldiği ve VIII. yüzyıldan kalma metinlerde bunun “yoğurt” şeklinde geçtiği anlaşılmıştır. Yoğurt diğer ülkelerde genellikle 20. yüzyıl içinde tanınmıştır. Özellikle insan ömrünü uzattığı ve bazı hastalıkları iyileştirdiği bilimsel olarak açıklanınca, yoğurda olan ilgi fazlalaşmış ve bütün ülkelerde yoğurt tüketimi çok hızlı bir şekilde artmıştır.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Hasan Yaygın Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ekim 1981
Yayımlandığı Sayı Yıl 1981 Cilt: 6 Sayı: 5

Kaynak Göster

APA Yaygın, H. . (1981). Yoğurdun Besleme Değeri ve Sağlıkla İlgili Özellikleri. Gıda, 6(5).
AMA Yaygın H. Yoğurdun Besleme Değeri ve Sağlıkla İlgili Özellikleri. GIDA. Ekim 1981;6(5).
Chicago Yaygın, Hasan. “Yoğurdun Besleme Değeri Ve Sağlıkla İlgili Özellikleri”. Gıda 6, sy. 5 (Ekim 1981).
EndNote Yaygın H (01 Ekim 1981) Yoğurdun Besleme Değeri ve Sağlıkla İlgili Özellikleri. Gıda 6 5
IEEE H. . Yaygın, “Yoğurdun Besleme Değeri ve Sağlıkla İlgili Özellikleri”, GIDA, c. 6, sy. 5, 1981.
ISNAD Yaygın, Hasan. “Yoğurdun Besleme Değeri Ve Sağlıkla İlgili Özellikleri”. Gıda 6/5 (Ekim 1981).
JAMA Yaygın H. Yoğurdun Besleme Değeri ve Sağlıkla İlgili Özellikleri. GIDA. 1981;6.
MLA Yaygın, Hasan. “Yoğurdun Besleme Değeri Ve Sağlıkla İlgili Özellikleri”. Gıda, c. 6, sy. 5, 1981.
Vancouver Yaygın H. Yoğurdun Besleme Değeri ve Sağlıkla İlgili Özellikleri. GIDA. 1981;6(5).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/