BibTex RIS Cite

Effects of BHT and Frozen Storage on Stability of Vacuum Packaged Beef Patties (Turkish with English Abstract)

Year 1998, Volume: 23 Issue: 5, - , 01.10.1998

Abstract

Beef patties containing 0 mg, 50 mg and 100 mg BHT (based on Per kg fat) were vacuum packaged and stored at –18 oC for six months. Effects of BHT and frozen storage time were investigated on storage stability and sensorial properties of beef patties. TBA values, peroxide values and free fatty acids contents increased during the storage time in all groups (P<0.01), but patties with BHT had low scores (P<0.01). Lovibond tintometer red color intensity decreased during the storage time in all beef patties, but it was not significant (P>0.05). The effect of BHT on Lovibond tintometer red color intensity was not significant (P>0.05), either. The sensorial color was affected by storage time (P<0.01), but it was not affected by BHT (P>0.05) in cooked patties. BHT and storage time did not affect the flavor (P>0.05).

Vakum Ambalajlı Köftelerin Depolama Stabilitesine BHT’ nin ve Donmuş Depolama Süresinin Etkileri

Year 1998, Volume: 23 Issue: 5, - , 01.10.1998

Abstract

Değişik miktarlarda (0 mg. 50 mg ve 100 mg/kg yağ) butillendirilmiş hidroksitoluen (BHT) ilave edilerek üretilen köfteler, vakumlu olarak ambalajlanmış ve –18 oC’de 6 ay süre ile depolanmıştır. BHT ilavesinin ve depolama süresinin köftelerin depolama stabilitesine ve duyusal özelliklerine olan etkisi araştırılmıştır. Köftelerin TBA değerleri, peroksit değerleri ve serbest yağ asitleri miktarları köftelerin hepsinde depolama süresince artış göstermiş (P<0.01), ancak BHT ilavesi bu artışı engellemiştir (P<0.01). Köftelerin hepsinde depolama süresine bağlı olarak Lovibond tintometre renk değerleri (artan kırmızılık olarak) azalmış, ancak bu azalış önemli (P>0.05) olmamıştır. Ayrıca köftelerin, Lovibond tintometre renk değerine BHT’nin de etkisinin olmadığı (P>0.05) görülmüştür. Pişmiş haldeki köftelerin duyusal renk beğenisine depolama süresinin etkili olduğu (P<0.01), BHT’nin etkili olmadığı (P>0.05); lezzete BHT’nin ve depolama süresinin etkisinin olmadığı (P>0.05) görülmüştür.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

A. Hamdi Ertaş This is me

Publication Date October 1, 1998
Published in Issue Year 1998 Volume: 23 Issue: 5

Cite

APA Ertaş, A. H. . (1998). Vakum Ambalajlı Köftelerin Depolama Stabilitesine BHT’ nin ve Donmuş Depolama Süresinin Etkileri. Gıda, 23(5).
AMA Ertaş AH. Vakum Ambalajlı Köftelerin Depolama Stabilitesine BHT’ nin ve Donmuş Depolama Süresinin Etkileri. The Journal of Food. October 1998;23(5).
Chicago Ertaş, A. Hamdi. “Vakum Ambalajlı Köftelerin Depolama Stabilitesine BHT’ Nin Ve Donmuş Depolama Süresinin Etkileri”. Gıda 23, no. 5 (October 1998).
EndNote Ertaş AH (October 1, 1998) Vakum Ambalajlı Köftelerin Depolama Stabilitesine BHT’ nin ve Donmuş Depolama Süresinin Etkileri. Gıda 23 5
IEEE A. H. . Ertaş, “Vakum Ambalajlı Köftelerin Depolama Stabilitesine BHT’ nin ve Donmuş Depolama Süresinin Etkileri”, The Journal of Food, vol. 23, no. 5, 1998.
ISNAD Ertaş, A. Hamdi. “Vakum Ambalajlı Köftelerin Depolama Stabilitesine BHT’ Nin Ve Donmuş Depolama Süresinin Etkileri”. Gıda 23/5 (October 1998).
JAMA Ertaş AH. Vakum Ambalajlı Köftelerin Depolama Stabilitesine BHT’ nin ve Donmuş Depolama Süresinin Etkileri. The Journal of Food. 1998;23.
MLA Ertaş, A. Hamdi. “Vakum Ambalajlı Köftelerin Depolama Stabilitesine BHT’ Nin Ve Donmuş Depolama Süresinin Etkileri”. Gıda, vol. 23, no. 5, 1998.
Vancouver Ertaş AH. Vakum Ambalajlı Köftelerin Depolama Stabilitesine BHT’ nin ve Donmuş Depolama Süresinin Etkileri. The Journal of Food. 1998;23(5).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/