BibTex RIS Cite

Researches on Nutritious Media Used for Isolation of Lactic Acid Bacteria Die (in Turkish)

Year 1982, Volume: 7 Issue: 1, - , 01.02.1982

Abstract

  13 süt ürününden 573 süt asidi bakterisi, bu bakteriler için önerilen 7 ayrı besiyeri kullanılarak izole edilmiştir. Bunlardan 85’i Leuconostoc, 198’i Streptokok ve 189’u Laktobasil olarak saptanmıştır. Streptokok ve Leuconostoc’lar kendileri için önerilen 4 ayrı besiyerinden %89, Laktobasiller için önerilen 3 besiyerinden %11 oranında izole edilmiştir. Buna karşın Laktobasillerin %80’i kendileri için önerilen 3 besiyerinden, %20’si Streptokok ve Leuconostoc’lara özgü 4 besiyerinden elde edilmiştir. İzole edilen suşlar biyokimyasal özelliklerine göre tanımlanmıştır. Bakterilerin değişik besiyerindeki izolasyon verileri ve 5 çeşit süt ürünündeki dağılımları cetvellerle gösterilmiştir. Laktobasiller, Betabakteri, Streptobakteri ve Termobakteri olarak gruplandırılmış ve içlerinden 73 suşun tür tanımlaması yapılmıştır. Süt asidi bakterilerinin izolasyonunda, yeğlenmesi gereken besiyerleri açık bir şekilde ortaya konmuştur. Leuconostoc ve sitratı kullanan Streptokokların izolasyonunda TJLA besiyeri olumlu sonuç vermiştir. SALB besiyeri de aynı bakterilerin izolasyonu için ikinci derecede uygun bir besiyeri olarak kullanılabilmektedir. Laktik Streptokok’ların izolasyonunda NRCLA da dahil olmak üzere bütün besiyerleri yetersiz kalmıştır. Laktobasil izolasyonu için RA, MRS ve TJA’a oranla çok daha uygun bir besiyeri olarak bulunmuştur. İzolasyon verilerinden ayrıca aşağıdaki sonuçlar bulunmuştur. 1) Laktik Streptokok türleri için taze beyaz peynir, 2) Termobakteri ve termofil Streptokoklar için kaşar peyniri, 3) Streptobakteriler için tulum peyniri, 4) Leuconostoc türleri için pastörize olmamış tereyağı en uygun izolasyon materyali durumundadır.   

Laktik Asit Bakterilerinin İzolasyonunda Kullanılan Besiyerlerinin Karşılaştırılması Üzerinde Araştırmalar

Year 1982, Volume: 7 Issue: 1, - , 01.02.1982

Abstract

  13 süt ürününden 573 süt asidi bakterisi, bu bakteriler için önerilen 7 ayrı besiyeri kullanılarak izole edilmiştir. Bunlardan 85’i Leuconostoc, 198’i Streptokok ve 189’u Laktobasil olarak saptanmıştır. Streptokok ve Leuconostoc’lar kendileri için önerilen 4 ayrı besiyerinden %89, Laktobasiller için önerilen 3 besiyerinden %11 oranında izole edilmiştir. Buna karşın Laktobasillerin %80’i kendileri için önerilen 3 besiyerinden, %20’si Streptokok ve Leuconostoc’lara özgü 4 besiyerinden elde edilmiştir. İzole edilen suşlar biyokimyasal özelliklerine göre tanımlanmıştır. Bakterilerin değişik besiyerindeki izolasyon verileri ve 5 çeşit süt ürünündeki dağılımları cetvellerle gösterilmiştir. Laktobasiller, Betabakteri, Streptobakteri ve Termobakteri olarak gruplandırılmış ve içlerinden 73 suşun tür tanımlaması yapılmıştır. Süt asidi bakterilerinin izolasyonunda, yeğlenmesi gereken besiyerleri açık bir şekilde ortaya konmuştur. Leuconostoc ve sitratı kullanan Streptokokların izolasyonunda TJLA besiyeri olumlu sonuç vermiştir. SALB besiyeri de aynı bakterilerin izolasyonu için ikinci derecede uygun bir besiyeri olarak kullanılabilmektedir. Laktik Streptokok’ların izolasyonunda NRCLA da dahil olmak üzere bütün besiyerleri yetersiz kalmıştır. Laktobasil izolasyonu için RA, MRS ve TJA’a oranla çok daha uygun bir besiyeri olarak bulunmuştur. İzolasyon verilerinden ayrıca aşağıdaki sonuçlar bulunmuştur. 1) Laktik Streptokok türleri için taze beyaz peynir, 2) Termobakteri ve termofil Streptokoklar için kaşar peyniri, 3) Streptobakteriler için tulum peyniri, 4) Leuconostoc türleri için pastörize olmamış tereyağı en uygun izolasyon materyali durumundadır.   

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Güler Sermeli This is me

Nezihe Tunail This is me

Ömer Köşker This is me

Publication Date February 1, 1982
Published in Issue Year 1982 Volume: 7 Issue: 1

Cite

APA Sermeli, G. ., Tunail, N. ., & Köşker, Ö. . (1982). Laktik Asit Bakterilerinin İzolasyonunda Kullanılan Besiyerlerinin Karşılaştırılması Üzerinde Araştırmalar. Gıda, 7(1).
AMA Sermeli G, Tunail N, Köşker Ö. Laktik Asit Bakterilerinin İzolasyonunda Kullanılan Besiyerlerinin Karşılaştırılması Üzerinde Araştırmalar. The Journal of Food. February 1982;7(1).
Chicago Sermeli, Güler, Nezihe Tunail, and Ömer Köşker. “Laktik Asit Bakterilerinin İzolasyonunda Kullanılan Besiyerlerinin Karşılaştırılması Üzerinde Araştırmalar”. Gıda 7, no. 1 (February 1982).
EndNote Sermeli G, Tunail N, Köşker Ö (February 1, 1982) Laktik Asit Bakterilerinin İzolasyonunda Kullanılan Besiyerlerinin Karşılaştırılması Üzerinde Araştırmalar. Gıda 7 1
IEEE G. . Sermeli, N. . Tunail, and Ö. . Köşker, “Laktik Asit Bakterilerinin İzolasyonunda Kullanılan Besiyerlerinin Karşılaştırılması Üzerinde Araştırmalar”, The Journal of Food, vol. 7, no. 1, 1982.
ISNAD Sermeli, Güler et al. “Laktik Asit Bakterilerinin İzolasyonunda Kullanılan Besiyerlerinin Karşılaştırılması Üzerinde Araştırmalar”. Gıda 7/1 (February 1982).
JAMA Sermeli G, Tunail N, Köşker Ö. Laktik Asit Bakterilerinin İzolasyonunda Kullanılan Besiyerlerinin Karşılaştırılması Üzerinde Araştırmalar. The Journal of Food. 1982;7.
MLA Sermeli, Güler et al. “Laktik Asit Bakterilerinin İzolasyonunda Kullanılan Besiyerlerinin Karşılaştırılması Üzerinde Araştırmalar”. Gıda, vol. 7, no. 1, 1982.
Vancouver Sermeli G, Tunail N, Köşker Ö. Laktik Asit Bakterilerinin İzolasyonunda Kullanılan Besiyerlerinin Karşılaştırılması Üzerinde Araştırmalar. The Journal of Food. 1982;7(1).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/