BibTex RIS Kaynak Göster

Researches on Nutritious Media Used for Isolation of Lactic Acid Bacteria Die (in Turkish)

Yıl 1982, Cilt: 7 Sayı: 1, - , 01.02.1982

Öz

  13 süt ürününden 573 süt asidi bakterisi, bu bakteriler için önerilen 7 ayrı besiyeri kullanılarak izole edilmiştir. Bunlardan 85’i Leuconostoc, 198’i Streptokok ve 189’u Laktobasil olarak saptanmıştır. Streptokok ve Leuconostoc’lar kendileri için önerilen 4 ayrı besiyerinden %89, Laktobasiller için önerilen 3 besiyerinden %11 oranında izole edilmiştir. Buna karşın Laktobasillerin %80’i kendileri için önerilen 3 besiyerinden, %20’si Streptokok ve Leuconostoc’lara özgü 4 besiyerinden elde edilmiştir. İzole edilen suşlar biyokimyasal özelliklerine göre tanımlanmıştır. Bakterilerin değişik besiyerindeki izolasyon verileri ve 5 çeşit süt ürünündeki dağılımları cetvellerle gösterilmiştir. Laktobasiller, Betabakteri, Streptobakteri ve Termobakteri olarak gruplandırılmış ve içlerinden 73 suşun tür tanımlaması yapılmıştır. Süt asidi bakterilerinin izolasyonunda, yeğlenmesi gereken besiyerleri açık bir şekilde ortaya konmuştur. Leuconostoc ve sitratı kullanan Streptokokların izolasyonunda TJLA besiyeri olumlu sonuç vermiştir. SALB besiyeri de aynı bakterilerin izolasyonu için ikinci derecede uygun bir besiyeri olarak kullanılabilmektedir. Laktik Streptokok’ların izolasyonunda NRCLA da dahil olmak üzere bütün besiyerleri yetersiz kalmıştır. Laktobasil izolasyonu için RA, MRS ve TJA’a oranla çok daha uygun bir besiyeri olarak bulunmuştur. İzolasyon verilerinden ayrıca aşağıdaki sonuçlar bulunmuştur. 1) Laktik Streptokok türleri için taze beyaz peynir, 2) Termobakteri ve termofil Streptokoklar için kaşar peyniri, 3) Streptobakteriler için tulum peyniri, 4) Leuconostoc türleri için pastörize olmamış tereyağı en uygun izolasyon materyali durumundadır.   

Laktik Asit Bakterilerinin İzolasyonunda Kullanılan Besiyerlerinin Karşılaştırılması Üzerinde Araştırmalar

Yıl 1982, Cilt: 7 Sayı: 1, - , 01.02.1982

Öz

  13 süt ürününden 573 süt asidi bakterisi, bu bakteriler için önerilen 7 ayrı besiyeri kullanılarak izole edilmiştir. Bunlardan 85’i Leuconostoc, 198’i Streptokok ve 189’u Laktobasil olarak saptanmıştır. Streptokok ve Leuconostoc’lar kendileri için önerilen 4 ayrı besiyerinden %89, Laktobasiller için önerilen 3 besiyerinden %11 oranında izole edilmiştir. Buna karşın Laktobasillerin %80’i kendileri için önerilen 3 besiyerinden, %20’si Streptokok ve Leuconostoc’lara özgü 4 besiyerinden elde edilmiştir. İzole edilen suşlar biyokimyasal özelliklerine göre tanımlanmıştır. Bakterilerin değişik besiyerindeki izolasyon verileri ve 5 çeşit süt ürünündeki dağılımları cetvellerle gösterilmiştir. Laktobasiller, Betabakteri, Streptobakteri ve Termobakteri olarak gruplandırılmış ve içlerinden 73 suşun tür tanımlaması yapılmıştır. Süt asidi bakterilerinin izolasyonunda, yeğlenmesi gereken besiyerleri açık bir şekilde ortaya konmuştur. Leuconostoc ve sitratı kullanan Streptokokların izolasyonunda TJLA besiyeri olumlu sonuç vermiştir. SALB besiyeri de aynı bakterilerin izolasyonu için ikinci derecede uygun bir besiyeri olarak kullanılabilmektedir. Laktik Streptokok’ların izolasyonunda NRCLA da dahil olmak üzere bütün besiyerleri yetersiz kalmıştır. Laktobasil izolasyonu için RA, MRS ve TJA’a oranla çok daha uygun bir besiyeri olarak bulunmuştur. İzolasyon verilerinden ayrıca aşağıdaki sonuçlar bulunmuştur. 1) Laktik Streptokok türleri için taze beyaz peynir, 2) Termobakteri ve termofil Streptokoklar için kaşar peyniri, 3) Streptobakteriler için tulum peyniri, 4) Leuconostoc türleri için pastörize olmamış tereyağı en uygun izolasyon materyali durumundadır.   

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Güler Sermeli Bu kişi benim

Nezihe Tunail Bu kişi benim

Ömer Köşker Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Şubat 1982
Yayımlandığı Sayı Yıl 1982 Cilt: 7 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Sermeli, G. ., Tunail, N. ., & Köşker, Ö. . (1982). Laktik Asit Bakterilerinin İzolasyonunda Kullanılan Besiyerlerinin Karşılaştırılması Üzerinde Araştırmalar. Gıda, 7(1).
AMA Sermeli G, Tunail N, Köşker Ö. Laktik Asit Bakterilerinin İzolasyonunda Kullanılan Besiyerlerinin Karşılaştırılması Üzerinde Araştırmalar. GIDA. Şubat 1982;7(1).
Chicago Sermeli, Güler, Nezihe Tunail, ve Ömer Köşker. “Laktik Asit Bakterilerinin İzolasyonunda Kullanılan Besiyerlerinin Karşılaştırılması Üzerinde Araştırmalar”. Gıda 7, sy. 1 (Şubat 1982).
EndNote Sermeli G, Tunail N, Köşker Ö (01 Şubat 1982) Laktik Asit Bakterilerinin İzolasyonunda Kullanılan Besiyerlerinin Karşılaştırılması Üzerinde Araştırmalar. Gıda 7 1
IEEE G. . Sermeli, N. . Tunail, ve Ö. . Köşker, “Laktik Asit Bakterilerinin İzolasyonunda Kullanılan Besiyerlerinin Karşılaştırılması Üzerinde Araştırmalar”, GIDA, c. 7, sy. 1, 1982.
ISNAD Sermeli, Güler vd. “Laktik Asit Bakterilerinin İzolasyonunda Kullanılan Besiyerlerinin Karşılaştırılması Üzerinde Araştırmalar”. Gıda 7/1 (Şubat 1982).
JAMA Sermeli G, Tunail N, Köşker Ö. Laktik Asit Bakterilerinin İzolasyonunda Kullanılan Besiyerlerinin Karşılaştırılması Üzerinde Araştırmalar. GIDA. 1982;7.
MLA Sermeli, Güler vd. “Laktik Asit Bakterilerinin İzolasyonunda Kullanılan Besiyerlerinin Karşılaştırılması Üzerinde Araştırmalar”. Gıda, c. 7, sy. 1, 1982.
Vancouver Sermeli G, Tunail N, Köşker Ö. Laktik Asit Bakterilerinin İzolasyonunda Kullanılan Besiyerlerinin Karşılaştırılması Üzerinde Araştırmalar. GIDA. 1982;7(1).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/