Totally 33 bacillus strains (%16.9) from 195 raw milk samples provided various regions. Widespread species within the bacillus strains isolated form raw milks were 3 B. brevis (%9),3 B. cereus (%9),3 B. licheniformis (%9),3 B. mycoides (%9),3 B. sphaericus (%9),3 B. stearothermophilus (%9)and 3 B. subtilis (%9). But the isolation of B. megaterium (%3) was found too low. The isolates from Afyon (4), Ankara (9), Antalya (3), Burdur (11), Denizli (1) and Nevşehir (5) were obtained. The most Bacillus strains were isolated from the raw milk samples gathered from Burdur (11). Second one were isolated from Ankara (9). The less one were isolated from Denizli (1). In this research, beta-lactamase enzyme activities of Bacillus species isolated were evaluated by using Chromogenic Cephalosporin (Nitrocefin) Test. Besides beta-lactamase positive Bacillus strains were controlled with Penicillin-G antibiotic. 10 Bacillus strains of totally 33 ones were determined as a positive beta-lactamase enzyme activity. Furthermore, the two ones of beta-lactamase positive Bacillus strains were B. lentus (%6), one was B. megaterium (%3), two were B. brevis (%6), two were B. mycoides (%6) and three ones were B. polymxa (%9). Presence of beta-lactamase enzyme of the rest of 23 Bacillus isolates (%70) were determined as a negative. Also beta lactamase positive and negative Bacillus isolates were tested to be sensitive against ampicillin and imipenem antibiotics. Beta-lactamase positive Bacillus species were determined as a %100 sensitive against imipenem antibiotic and were determined as a %100 resistant against to ampicillin antibiotic.
Çeşitli yörelerden sağlanan 195 çiğ süt örneğinden toplam 33 Bacillus (%16.9) izole edilmiştir. Bu izole edilen Bacillus 'lar çeşitti biyoşimik testlerle 13 farklı Bacillus türüolarak adlandırılmıştır. Çiğ süt örneklerinden izole edilen Bacillus türleri içinde en yaygın olarak görülen türler 3 B. brevis (%9), 3 B. cereus (%9), 3 B. licheniformis (%9),3 B. mycoides (%9),3 B. sphaericus (%9),3 B. stearothermophilus (%9)ve 3 B. subtilis (%9) türleri olup, B. megaterium (%3)türünün izolasyonu ise düşük oranlarda gerçekleştirilmiştir. Afyon (4), Ankara (9), Antalya (3), Burdur (1l), Denizli (1) ve Nevşehir(5) bölgelerinden gelen çiğ süt örneklerinden izolasyonlar gerçekleştirilmiştir. En fazla Bacillus izolasyonu Burdur (11)'dan gelen çiğ süt örneklerinden sağlanmıştır. İkinci sıklıkta Bacillus izolasyonu gerçekleştirilen çiğ sütler, Ankara (9) bölgesinden gelen çiğ sütlerdir. En az Bacillus izolasyonu Denizli (1)'den gelen çiğ sütlerden elde edilmiştir. Araştırmada izole edilen Bacillus türlerinin beta-laktamaz enzim aktiviteleri Kromojenik Sefalosprin Test (Nitrosefin) yöntemi ile çalışılarak değerlendirilmiştir. Kromojenik Sefalosporin Test (Nitrosefin) yöntemi ile beta-laktamaz pozitif olarak tespit edilen Bacillus 'lardaha sonra penisilin-G antibiyotiği ile kontrol edilmiştir. Toplam 33 Bacillus 'un10 'unda (%30) beta-laktamaz enzim aktivitesi pozitif olarak tespit edilmiştir. Beta-laktamaz pozitif Bacillus 'ların 2'si B. lentus (%6), 1'i B. megaterium(%3),2'si B. brevis(%6),2'si B. mycoides (%6) ve 3'ü de B. polymxa (%9)'dur. Geriye kalan 23 Bacillus (%70) izolatının beta-laktamaz enzim varlığı negatif olarak tespit edilmiştir. Ayrıca beta-laktamaz pozitif ve negatif Bacillus izolatlarının ampisilin ve imipenem antibiyotiklerine karşı duyarlılık testleri de yapılmıştır. Beta-laktamaz enzim aktivitesi pozitif olarak değerlendirilen Bacillus türlerinin impenen antibiyotiğine karşı %100 hassasiyet ve ampisilin antibiyotiğine karşı ise %100 dirençlilik gösterdikleri tespit edilmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | April 1, 2000 |
Published in Issue | Year 2000 Volume: 25 Issue: 2 |