Sütün vücut için en iyi değerlendirilmesi şüphesiz onun doğrudan doğruya süt olarak içirilmesiyle mümkündür. Ancak bu suretle sütün ihtiva ettiği kıymetli besin maddelerinden maksimum şekilde faydalanılabilir. Sütün bu şekilde tüketimi her zaman mümkün olmaz. Sütün hacimli olması, naklinin zor olması ve çabuk bozulması gibi sebeplerden dolayı, daha dayanıklı mamüllere işlenmekte ve bunlar içinde peynir önemli bir yer tutmaktadır. Sütün çeşitli ülkelerde değerlendirilmesine baktığımızda toplam sütün büyük bir kısmının peynire işlendiğini görmekteyiz. Çok eski bir geçmişi bulunan peynirin bugün çok çeşitleri yapılmakta ve her birisi zevkle tüketilmektedir. Bugün peynir çeşitlerinin sayısının 4000 civarında olduğu tahmin edilmektedir. Ülkemizde çok çeşitli peynirler yapılmakta, fakat en yaygın olarak üretilen ve halkımızın büyük çoğunluğu tarafından tüketilen beyaz peynirdir. Peynirin besin değerini ortaya koymak için bünyesindeki maddeleri ayrı ayrı inceleyerek açıklamaya çalışacağız.
Sütün vücut için en iyi değerlendirilmesi şüphesiz onun doğrudan doğruya süt olarak içirilmesiyle mümkündür. Ancak bu suretle sütün ihtiva ettiği kıymetli besin maddelerinden maksimum şekilde faydalanılabilir. Sütün bu şekilde tüketimi her zaman mümkün olmaz. Sütün hacimli olması, naklinin zor olması ve çabuk bozulması gibi sebeplerden dolayı, daha dayanıklı mamüllere işlenmekte ve bunlar içinde peynir önemli bir yer tutmaktadır. Sütün çeşitli ülkelerde değerlendirilmesine baktığımızda toplam sütün büyük bir kısmının peynire işlendiğini görmekteyiz. Çok eski bir geçmişi bulunan peynirin bugün çok çeşitleri yapılmakta ve her birisi zevkle tüketilmektedir. Bugün peynir çeşitlerinin sayısının 4000 civarında olduğu tahmin edilmektedir. Ülkemizde çok çeşitli peynirler yapılmakta, fakat en yaygın olarak üretilen ve halkımızın büyük çoğunluğu tarafından tüketilen beyaz peynirdir. Peynirin besin değerini ortaya koymak için bünyesindeki maddeleri ayrı ayrı inceleyerek açıklamaya çalışacağız.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | October 1, 1990 |
Published in Issue | Year 1990 Volume: 15 Issue: 5 |