BibTex RIS Cite

Production Technology of Green Tea and Its Production in Turkey (in Turkish)

Year 1990, Volume: 15 Issue: 6, - , 01.12.1990

Abstract

Ülkemizde çay tarımı, 1917 yılında Prof. Ali Rıza Erten’in Kafkasya’ya yaptığı bir inceleme gezisi sonunda verdiği rapor dikkate alınarak, 1942 yılında çıkarılan bir yasa ile başlatılmıştır. Buna dayanarak, ilk kez 1938 yılında ilkel metotlar uygulanarak siyah çay imalatı yapılmıştır (Anon, 1986). Çay tarımı ve işlenmesi hızlı bir seyir takip ederek, bugün Türkiye'’e siyah çay imalatı 140 bin ton/yıl civarına ulaşmıştır. Ülkemiz, önceleri siyah çay ithal eden bir ülke konumunda iken bugün ihraç eden konuma gelmiştir (Anon, 1989). Tüketim fazlası çaya yeni pazarlar aranırken, diğer yandan da siyah çaya alternatif olabilecek ürünler araştırılmaya başlanmıştır. Gerek hammadde teminini kolaylığı, gerek ilk yatırım masraflarının düşüklüğü ve gerekse ihracat imkanları sebebiyle yeşil çay, ülkemizde siyah çaya alternatif olabilecek şansa sahip bir ürün olabilir.

Yeşil Çay Üretim Teknolojisi ve Ülkemizde Yeşil Çay Üretimi

Year 1990, Volume: 15 Issue: 6, - , 01.12.1990

Abstract

Ülkemizde çay tarımı, 1917 yılında Prof. Ali Rıza Erten’in Kafkasya’ya yaptığı bir inceleme gezisi sonunda verdiği rapor dikkate alınarak, 1942 yılında çıkarılan bir yasa ile başlatılmıştır. Buna dayanarak, ilk kez 1938 yılında ilkel metotlar uygulanarak siyah çay imalatı yapılmıştır (Anon, 1986). Çay tarımı ve işlenmesi hızlı bir seyir takip ederek, bugün Türkiye'’e siyah çay imalatı 140 bin ton/yıl civarına ulaşmıştır. Ülkemiz, önceleri siyah çay ithal eden bir ülke konumunda iken bugün ihraç eden konuma gelmiştir (Anon, 1989). Tüketim fazlası çaya yeni pazarlar aranırken, diğer yandan da siyah çaya alternatif olabilecek ürünler araştırılmaya başlanmıştır. Gerek hammadde teminini kolaylığı, gerek ilk yatırım masraflarının düşüklüğü ve gerekse ihracat imkanları sebebiyle yeşil çay, ülkemizde siyah çaya alternatif olabilecek şansa sahip bir ürün olabilir.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Hüsnü Yusuf Gökalp This is me

Şaziye Çeper This is me

Publication Date December 1, 1990
Published in Issue Year 1990 Volume: 15 Issue: 6

Cite

APA Gökalp, H. Y. ., & Çeper, Ş. . (1990). Yeşil Çay Üretim Teknolojisi ve Ülkemizde Yeşil Çay Üretimi. Gıda, 15(6).
AMA Gökalp HY, Çeper Ş. Yeşil Çay Üretim Teknolojisi ve Ülkemizde Yeşil Çay Üretimi. The Journal of Food. December 1990;15(6).
Chicago Gökalp, Hüsnü Yusuf, and Şaziye Çeper. “Yeşil Çay Üretim Teknolojisi Ve Ülkemizde Yeşil Çay Üretimi”. Gıda 15, no. 6 (December 1990).
EndNote Gökalp HY, Çeper Ş (December 1, 1990) Yeşil Çay Üretim Teknolojisi ve Ülkemizde Yeşil Çay Üretimi. Gıda 15 6
IEEE H. Y. . Gökalp and Ş. . Çeper, “Yeşil Çay Üretim Teknolojisi ve Ülkemizde Yeşil Çay Üretimi”, The Journal of Food, vol. 15, no. 6, 1990.
ISNAD Gökalp, Hüsnü Yusuf - Çeper, Şaziye. “Yeşil Çay Üretim Teknolojisi Ve Ülkemizde Yeşil Çay Üretimi”. Gıda 15/6 (December 1990).
JAMA Gökalp HY, Çeper Ş. Yeşil Çay Üretim Teknolojisi ve Ülkemizde Yeşil Çay Üretimi. The Journal of Food. 1990;15.
MLA Gökalp, Hüsnü Yusuf and Şaziye Çeper. “Yeşil Çay Üretim Teknolojisi Ve Ülkemizde Yeşil Çay Üretimi”. Gıda, vol. 15, no. 6, 1990.
Vancouver Gökalp HY, Çeper Ş. Yeşil Çay Üretim Teknolojisi ve Ülkemizde Yeşil Çay Üretimi. The Journal of Food. 1990;15(6).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/