BibTex RIS Kaynak Göster

Production Technology of Green Tea and Its Production in Turkey (in Turkish)

Yıl 1990, Cilt: 15 Sayı: 6, - , 01.12.1990

Öz

Ülkemizde çay tarımı, 1917 yılında Prof. Ali Rıza Erten’in Kafkasya’ya yaptığı bir inceleme gezisi sonunda verdiği rapor dikkate alınarak, 1942 yılında çıkarılan bir yasa ile başlatılmıştır. Buna dayanarak, ilk kez 1938 yılında ilkel metotlar uygulanarak siyah çay imalatı yapılmıştır (Anon, 1986). Çay tarımı ve işlenmesi hızlı bir seyir takip ederek, bugün Türkiye'’e siyah çay imalatı 140 bin ton/yıl civarına ulaşmıştır. Ülkemiz, önceleri siyah çay ithal eden bir ülke konumunda iken bugün ihraç eden konuma gelmiştir (Anon, 1989). Tüketim fazlası çaya yeni pazarlar aranırken, diğer yandan da siyah çaya alternatif olabilecek ürünler araştırılmaya başlanmıştır. Gerek hammadde teminini kolaylığı, gerek ilk yatırım masraflarının düşüklüğü ve gerekse ihracat imkanları sebebiyle yeşil çay, ülkemizde siyah çaya alternatif olabilecek şansa sahip bir ürün olabilir.

Yeşil Çay Üretim Teknolojisi ve Ülkemizde Yeşil Çay Üretimi

Yıl 1990, Cilt: 15 Sayı: 6, - , 01.12.1990

Öz

Ülkemizde çay tarımı, 1917 yılında Prof. Ali Rıza Erten’in Kafkasya’ya yaptığı bir inceleme gezisi sonunda verdiği rapor dikkate alınarak, 1942 yılında çıkarılan bir yasa ile başlatılmıştır. Buna dayanarak, ilk kez 1938 yılında ilkel metotlar uygulanarak siyah çay imalatı yapılmıştır (Anon, 1986). Çay tarımı ve işlenmesi hızlı bir seyir takip ederek, bugün Türkiye'’e siyah çay imalatı 140 bin ton/yıl civarına ulaşmıştır. Ülkemiz, önceleri siyah çay ithal eden bir ülke konumunda iken bugün ihraç eden konuma gelmiştir (Anon, 1989). Tüketim fazlası çaya yeni pazarlar aranırken, diğer yandan da siyah çaya alternatif olabilecek ürünler araştırılmaya başlanmıştır. Gerek hammadde teminini kolaylığı, gerek ilk yatırım masraflarının düşüklüğü ve gerekse ihracat imkanları sebebiyle yeşil çay, ülkemizde siyah çaya alternatif olabilecek şansa sahip bir ürün olabilir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Hüsnü Yusuf Gökalp Bu kişi benim

Şaziye Çeper Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 1990
Yayımlandığı Sayı Yıl 1990 Cilt: 15 Sayı: 6

Kaynak Göster

APA Gökalp, H. Y. ., & Çeper, Ş. . (1990). Yeşil Çay Üretim Teknolojisi ve Ülkemizde Yeşil Çay Üretimi. Gıda, 15(6).
AMA Gökalp HY, Çeper Ş. Yeşil Çay Üretim Teknolojisi ve Ülkemizde Yeşil Çay Üretimi. GIDA. Aralık 1990;15(6).
Chicago Gökalp, Hüsnü Yusuf, ve Şaziye Çeper. “Yeşil Çay Üretim Teknolojisi Ve Ülkemizde Yeşil Çay Üretimi”. Gıda 15, sy. 6 (Aralık 1990).
EndNote Gökalp HY, Çeper Ş (01 Aralık 1990) Yeşil Çay Üretim Teknolojisi ve Ülkemizde Yeşil Çay Üretimi. Gıda 15 6
IEEE H. Y. . Gökalp ve Ş. . Çeper, “Yeşil Çay Üretim Teknolojisi ve Ülkemizde Yeşil Çay Üretimi”, GIDA, c. 15, sy. 6, 1990.
ISNAD Gökalp, Hüsnü Yusuf - Çeper, Şaziye. “Yeşil Çay Üretim Teknolojisi Ve Ülkemizde Yeşil Çay Üretimi”. Gıda 15/6 (Aralık 1990).
JAMA Gökalp HY, Çeper Ş. Yeşil Çay Üretim Teknolojisi ve Ülkemizde Yeşil Çay Üretimi. GIDA. 1990;15.
MLA Gökalp, Hüsnü Yusuf ve Şaziye Çeper. “Yeşil Çay Üretim Teknolojisi Ve Ülkemizde Yeşil Çay Üretimi”. Gıda, c. 15, sy. 6, 1990.
Vancouver Gökalp HY, Çeper Ş. Yeşil Çay Üretim Teknolojisi ve Ülkemizde Yeşil Çay Üretimi. GIDA. 1990;15(6).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/