In this study, carp were fed for 12 weeks with experimental diets incorporated with different ratios of sunflower seed meal and the alterations in biochemical parameters of carp fillets during 6 months of frozen storage at -18 °C were determined. In this context, 4 diets were prepared comprising incremental levels of sunflower seed meal (0%-K, 15%-AT15, 30%-AT30, 45%-AT45). Furthermore, the mineral composition (P, Ca, K, Na, Mg, Zn) of experimental diets and fish flesh was assessed and it was concluded that the difference observed in diets regarding with mineral content did not affect the flesh. Through 6 months of storage, TBA, TVB-N and FFA values were determined monthly and TBA, TVB-N and FFA values were increased in all groups corresponding to storage (P<0.05).
Bu çalışmada, farklı oranlarda ayçiçeği tohumu küspesi içeren deneme yemleri kullanılarak 12 hafta süre ile beslenen sazan balıkları, derili fileto halinde 6 ay boyunca -18 ºC’de depolanmış ve depolama süresince biyokimyasal parametrelerdeki değişimler belirlenmiştir. Bu amaçla, artan oranlarda ayçiçeği tohumu küspesi içeren (%0-K, %15-AT15, %30-AT30, %45-AT45) 4 adet yem hazırlanmıştır. Ayrıca, deneme yemlerinde ve balık etinde mineral madde içeriği (P, Ca, K, Na, Mg, Zn) belirlenmiş ve deneme yemlerinde mineral madde içeriği bakımından gözlenen farklılığın balık etine yansımadığı görülmüştür. Donmuş depolama süresince TBA, TVB-N ve SYA değerleri aylık olarak değerlendirilmiş ve tüm gruplarda TBA, TVB-N ve SYA değerlerinde artış tespit edilmiştir (P<0.05).
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | April 1, 2012 |
Published in Issue | Year 2012 Volume: 37 Issue: 2 |