BibTex RIS Cite

State of Turkish Food Industry and Its Future (in Turkish)

Year 1992, Volume: 17 Issue: 1, - , 01.02.1992

Abstract

  Gıda sanayii, tarımsal hammaddeyi uygun yöntemlerle işleyen, hazırlayan, muhafaza eden ve ambalajlayan bir sanayii dalıdır. Gıda muhafazası amacı ile soğuk muhafaza, kurutma, donmuş muhafaza, sterilizasyon ve pastörizasyon, iyonize radyasyon, kimyasal muhafaza, vakum veya modifiye atmosfer ambalajlama gibi teknikler uygulanmaktadır. Uygulanan teknik, gıdadan gıdaya ülkeden ülkeye ve zaman içerisinde farklılık göstermektedir. Uygun tekniğin belirlenmesinde; gıdanın tipik özellikleri, kalitenin korunma durumu, maliyetin değişkenliği ve çevre koruma gibi etkenler dikkate alınmaktadır. Gıda sanayiinin kendine özgü iki işlevi bulunmaktadır. Bunlardan birincisi, tarımsal üretim artışının güvencesi olmasıdır. Bilindiği gibi tarımsal hammadde hasat, kesim veya sağımdan sonra kısa sürede bozulmaktadır. Eğer yeterli bir işleme veya muhafaza kapasitesi yoksa, tarımsal üretimde kayıp ve bozulma oranının artması kaçınılmazdır, üretim artışından beklenen sonucun alınması olanaksızıdır. Bu işlev, önemli ölçüde gıda sanayii tarafından yerine getirilmektedir.  

Türkiye’de Gıda Sanayiinin Durumu ve Geleceği

Year 1992, Volume: 17 Issue: 1, - , 01.02.1992

Abstract

  Gıda sanayii, tarımsal hammaddeyi uygun yöntemlerle işleyen, hazırlayan, muhafaza eden ve ambalajlayan bir sanayii dalıdır. Gıda muhafazası amacı ile soğuk muhafaza, kurutma, donmuş muhafaza, sterilizasyon ve pastörizasyon, iyonize radyasyon, kimyasal muhafaza, vakum veya modifiye atmosfer ambalajlama gibi teknikler uygulanmaktadır. Uygulanan teknik, gıdadan gıdaya ülkeden ülkeye ve zaman içerisinde farklılık göstermektedir. Uygun tekniğin belirlenmesinde; gıdanın tipik özellikleri, kalitenin korunma durumu, maliyetin değişkenliği ve çevre koruma gibi etkenler dikkate alınmaktadır. Gıda sanayiinin kendine özgü iki işlevi bulunmaktadır. Bunlardan birincisi, tarımsal üretim artışının güvencesi olmasıdır. Bilindiği gibi tarımsal hammadde hasat, kesim veya sağımdan sonra kısa sürede bozulmaktadır. Eğer yeterli bir işleme veya muhafaza kapasitesi yoksa, tarımsal üretimde kayıp ve bozulma oranının artması kaçınılmazdır, üretim artışından beklenen sonucun alınması olanaksızıdır. Bu işlev, önemli ölçüde gıda sanayii tarafından yerine getirilmektedir.  

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Aziz Ekşi This is me

Publication Date February 1, 1992
Published in Issue Year 1992 Volume: 17 Issue: 1

Cite

APA Ekşi, A. . (1992). Türkiye’de Gıda Sanayiinin Durumu ve Geleceği. Gıda, 17(1).
AMA Ekşi A. Türkiye’de Gıda Sanayiinin Durumu ve Geleceği. The Journal of Food. February 1992;17(1).
Chicago Ekşi, Aziz. “Türkiye’de Gıda Sanayiinin Durumu Ve Geleceği”. Gıda 17, no. 1 (February 1992).
EndNote Ekşi A (February 1, 1992) Türkiye’de Gıda Sanayiinin Durumu ve Geleceği. Gıda 17 1
IEEE A. . Ekşi, “Türkiye’de Gıda Sanayiinin Durumu ve Geleceği”, The Journal of Food, vol. 17, no. 1, 1992.
ISNAD Ekşi, Aziz. “Türkiye’de Gıda Sanayiinin Durumu Ve Geleceği”. Gıda 17/1 (February 1992).
JAMA Ekşi A. Türkiye’de Gıda Sanayiinin Durumu ve Geleceği. The Journal of Food. 1992;17.
MLA Ekşi, Aziz. “Türkiye’de Gıda Sanayiinin Durumu Ve Geleceği”. Gıda, vol. 17, no. 1, 1992.
Vancouver Ekşi A. Türkiye’de Gıda Sanayiinin Durumu ve Geleceği. The Journal of Food. 1992;17(1).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/