In this research, the effects of depectinization and clarification on sour cherry juice quality were evaluated. Some quality tests were done on sour cherry juice produced by filtration of raw juice, depectinized juice and depectinized plus clarified juice. In the present study, all the experiments were performed by using the sour cherries harvested in 1990 and 1991. Some losses in chemical composition of sour cherry juice was observed through processing. However, the lightness, taste and clearness of the products were the best in the case of depectinized plus clarified juice.
Bu araştırmada, depektinizasyon ve durultmanın vişne suyu kalitesine etkisi incelenmiştir. Sadece preslenmiş, depektinize edilmiş ve depektinizasyon ile birlikte durultulmuş vişne suları üzerinde bazı kalite kontrol analizleri yapılmıştır. Bu araştırma 1990 ve 1991 yıllarında hasat edilen vişnelerden elde edilen örneklerle yürütülmüştür. İşlemler sırasında vişne suyunun kimyasal bileşiminde bazı kayıplar ortaya çıkmıştır. Buna rağmen ışık geçirgenliği, tat ve berraklık açısından en iyi ürünün depektinizasyona uğratılmış ve durultulmuş vişne suyu olduğu belirlenmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | February 1, 1992 |
Published in Issue | Year 1992 Volume: 17 Issue: 1 |