In this study, the determination shelf life of rainbow trout smoked and vacuum packed at a temperature of 5-6 oC was aimed. The samples of trout used (mean weight 200 g and mean length 25 cm) were cleaned, smoked and packed in PA/LDPE laminated vacuum bags. Packed fish were stored at 5-6 oC. Chemical and sensory analyses were performed at 5 days intervals during storage. It was determined that smoked and vacuum packed in PA/LDPE laminated bags stored at 5-6 oC could be preserved for 50 days.
Bu çalışmada, dumanlanmış ve vakumla paketlenmiş alabalıkların 5-6 oC’deki raf ömrünün belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada kullanılan ortalama 200 g canlı ağırlık ve 25 cm boyundaki alabalık örnekleri temizlenip tuzlandıktan sonra dumanlanmış ve daha sonra da Poliamid/Düşük Densiteli Polietilen (PA/LDPE) laminasyonlu vakum torbalarında paketlenmiştir. Paketlenen balıklar 5-6 oC'’e depolanmıştır. Depolama esnasında 5'’r günlük periyotlarla duyusal ve kimyasal analizler yapılmıştır. Sonuç olarak dumanlanmış ve PA/LDPE laminasyonlu torbalarda vakumla paketlenmiş alabalıkların 5-6 oC’de 50 gün depolanabilecekleri saptanmıştır
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | February 1, 1992 |
Published in Issue | Year 1992 Volume: 17 Issue: 1 |