The aim of this study was to determine status of probiotic product consumption of university students. The study was carried out on university students who currently attending department of Food Engineering, Faculty of Engineering at Ege University in January 2012-February 2012. Random sampling was applied in determining the students and 495 volunteer students participated in the study. The research data were collected by means of the face-to-face interviewing technique. In the evaluation of the data SPSS 13.0 statistical package program was used. Tables, showing values of mean (¯X), standart deviation (S) and percentage (%), were prepared and chi-square test was used. 264 of students were women (53.3%), 231 of the students were men (46.7%), the mean age was 21.61±2.72 years. It was found that 63.2% boy students and 63.6% girl students knew something about probiotic product (p>0.05). 37.7% of boy students and 39.0% of girl students said that they consumed probiotic products (p>0.05). It was determined that 79.5% of those consuming probiotic products consumed these products willingly, 84.2% read the labels on product, 80.0% benefited from these products and 71.6% kept refrigerated to these products. It was seen that 62.6% students consume probiotic productions alone as such, 31.1% with pasta and rice, 6.3% with biscuits, chocolate and the like. Although the studies which demonstrate the positive effects of probiotics on health increase day by day, only 38.4% students consume these products despite the fact that more than half of them have knowledge of probiotic products. Besides its therapeutic effects, and because of its productive effects, the significance of probiotic products should be emphasized and raised the awareness of public on this matter.
Bu çalışma, üniversite öğrencilerinin probiyotik ürün tüketim durumlarını belirlemek amacıyla planlanmıştır. Çalışma, Ocak 2012-Şubat 2012 tarihleri arasında Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği bölümünde öğrenim gören üniversite öğrencileri üzerinde yürütülmüştür. Öğrencilerin belirlenmesinde gelişigüzel örnekleme yöntemi kullanılmış olup, çalışmaya gönüllü 495 öğrenci katılmıştır. Araştırma verileri anket formu ile karşılıklı görüşme tekniği kullanılarak toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde, SPSS 13.0 paket programı kullanılmıştır. Ortalama (¯X), standart sapma (S) ve yüzde (%) değerleri gösteren çizelgeler hazırlanmış ve ki-kare (χ2) önemlilik testi kullanılmıştır. Öğrencilerin 264’ü kız (%53.3), 231’i erkek (%46.7), yaş ortalamaları 21.61±2.72 yıldır. Erkek öğrencilerin %63.2’sinin, kız öğrencilerin ise %63.6’sının probiyotik ürünler hakkında bilgilerinin olduğu belirlenmiştir (p>0.05). Erkek öğrencilerin %37.7’si, kız öğrencilerin ise %39.0’ı probiyotik ürünleri tükettiklerini söylemişlerdir (p>0.05). Probiyotik ürün tüketenlerin %79.5'inin bu ürünleri severek tükettiği, %84.2’sinin bu ürünlerin etiketlerini okuduğu, %80.0’inin bu ürünlerden fayda gördüğü, %71.6’sının bu ürünleri buzdolabında sakladığı belirlenmiştir. Öğrencilerin %62.6'sının probiyotik ürünleri tek başına, %31.1’inin makarna, pilav ile birlikte, %6.3’ünün bisküvi, çikolata ve benzerlerini birlikte tükettikleri görülmüştür. Probiyotiklerin sağlık üzerine olumlu etkilerini gösteren çalışmalar her geçen gün artmasına rağmen, öğrencilerin yarıdan fazlasının probiyotik ürünler hakkında bilgisi olduğu halde, sadece %38.4'ünün bu ürünleri tükettiği görülmektedir. Tedavi edici etkilerinin yanı sıra, koruyucu etkileri nedeniyle, bebek ve çocuklar da dâhil olmak üzere herkese önerilebilecek olan probiyotik ürünlerin önemi vurgulanmalı ve halk bu konuda bilinçlendirilmelidir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | August 1, 2013 |
Published in Issue | Year 2013 Volume: 38 Issue: 4 |