Bulgur, looks as if a sensitive product for aflatoxin contamination because of wetting, boiling and drying steps during the production. Also lack of hygienic conditions increase these possibilities. In this study, water activity and fungal flora of bulgur were determined in the samples taken different stages of production. This investigation was done at each of two regions, Gaziantep and Karaman. As a result, it is determined that there is no any evidence that A. flavus or any other species invasion occurred during the drying period, and bulgur is dried in less time than one day and three day. It was found than none of the 31 samples of bulgur contained aflatoxin.
Bulgur, imalatı sırasında ıslatma, pişirme ve kurutma gibi aşamaları gerektirmesi nedeniyle küf gelişimine ve dolayısıyla aflatoksin oluşumuna hassas bir ürün gibi gözükmektedir. Yurdumuzda üretimin büyük bir kısmının hijyenik koşullardan uzak olması da bu kanıyı arttırmaktadır. Yapılan bu çalışma ile iki önemli bulgur üretim merkezi olan Gaziantep ve Karaman’da 2 yıl, imalat sırasındaki ürün nem ve su aktivitesi, çeşitli aşamalardaki küf florası izlenerek, aflatoksin oluşumuna imkan verecek potansiyelin varlığı incelemeye çalışılmıştır. İncelenen işletmelerde, kurutma işleminin bir günden az bir süre ile üç gün arasında tamamlandığı gözlenmiş ve imalat sırasında A. flavus gelişimine ait bir işaret belirlenememiştir. Sonuç olarak bulgurun genellikle oldukça kısa sürelerde kuruduğu, fungal florada A. flavus veya başka bir fungusun belirgin bir artış eğilimi göstermediği görülmüş ve analiz edilen 31 adet bulgur örneğinin hiçbirine saptanabilir düzeyde aflatoksin bulunamamıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | April 1, 1993 |
Published in Issue | Year 1993 Volume: 18 Issue: 2 |