BibTex RIS Cite

Effect of Rotten Proportion of Apple on Patulin and Fumaric Acid Content of Apple Juice (Turkish with English Abstract)

Year 2003, Volume: 28 Issue: 3, - , 01.06.2003

Abstract

In this research, Golden delicious apples were classified taking note of the rotten proportion on the space as sound and 30%, 60% and 100% decayed. Classified apples are used in the production of apple juice. Then patulin, fumaric acid, HMF, pH, brix and Hunter L, a, and b values of apple juice samples were determined. It was determined that amount of patulin of the clear apple juice produced with Golden delicious apples that have 30%, 60% and 100% decay proportion were ranged between 36,2-508,50 j/g/kg, 96,1-1153,2 j/g/kg, 66,7-564,7 j/g/kg, respectively. The amount of fumaric acid of clear apple juice produced with Golden delicious apples that are sound and have 30%, 60% and 100% decay proportion were found between 0,00-0,25 mg/kg, 0,30-0,64 mg/kg, 0,61-1,95 mg/kg, 0,93-3,16 mg/kg, respectively.  

Elma Çürüklük Düzeyinin Elma Suyunun Patulin ve Fumarik Asit Düzeyine Etkisi

Year 2003, Volume: 28 Issue: 3, - , 01.06.2003

Abstract

Bu araştırmada Golden delicious çeşidi elmalar yüzeydeki çürüme oranı dikkate alınarak tek tek incelenmiş ve sağlam, %30, %60 ve %100'ü çürük şeklinde sınıflandırılmıştır. Sınrflandırılan elmalar, elma suyuna işlenmiştir. Elde edilen elma suyu örneklerinde patulin, fumarik asit, HMF, pH, briks ve Hunter L, a ve b değerleri belirlenmiştir. Çürüme oranı %30, %60 ve %100 olan Golden delicious elmalarından üretilen berrak elma sularının patulin içeriği, sırasıyla 36,2-508,5 j/g/kg, 96,1-1153,2 j/g/kg, 66,7-564,7 j/g/kg sınırlan arasında belirlenmiştir. Sağlam, %30, %60 ve %100 çürük Golden dellcious elmalarından üretilen berrak elma sularının fumarik asit miktarının ise sırasıyla 0,00-0,25 mg/kg, 0,30-0,64 mg/kg, 0,61-1,95 mg/kg, 0,93-3,16 mg/kg arasında olduğu saptanmıştır.  

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Çetin Kadakal This is me

Sebahattin Nas This is me

Ender Poyrazoğlu This is me

Atilla Simsek This is me

Publication Date June 1, 2003
Published in Issue Year 2003 Volume: 28 Issue: 3

Cite

APA Kadakal, Ç. ., Nas, S. ., Poyrazoğlu, E. ., Simsek, A. . (2003). Elma Çürüklük Düzeyinin Elma Suyunun Patulin ve Fumarik Asit Düzeyine Etkisi. Gıda, 28(3).
AMA Kadakal Ç, Nas S, Poyrazoğlu E, Simsek A. Elma Çürüklük Düzeyinin Elma Suyunun Patulin ve Fumarik Asit Düzeyine Etkisi. The Journal of Food. June 2003;28(3).
Chicago Kadakal, Çetin, Sebahattin Nas, Ender Poyrazoğlu, and Atilla Simsek. “Elma Çürüklük Düzeyinin Elma Suyunun Patulin Ve Fumarik Asit Düzeyine Etkisi”. Gıda 28, no. 3 (June 2003).
EndNote Kadakal Ç, Nas S, Poyrazoğlu E, Simsek A (June 1, 2003) Elma Çürüklük Düzeyinin Elma Suyunun Patulin ve Fumarik Asit Düzeyine Etkisi. Gıda 28 3
IEEE Ç. . Kadakal, S. . Nas, E. . Poyrazoğlu, and A. . Simsek, “Elma Çürüklük Düzeyinin Elma Suyunun Patulin ve Fumarik Asit Düzeyine Etkisi”, The Journal of Food, vol. 28, no. 3, 2003.
ISNAD Kadakal, Çetin et al. “Elma Çürüklük Düzeyinin Elma Suyunun Patulin Ve Fumarik Asit Düzeyine Etkisi”. Gıda 28/3 (June 2003).
JAMA Kadakal Ç, Nas S, Poyrazoğlu E, Simsek A. Elma Çürüklük Düzeyinin Elma Suyunun Patulin ve Fumarik Asit Düzeyine Etkisi. The Journal of Food. 2003;28.
MLA Kadakal, Çetin et al. “Elma Çürüklük Düzeyinin Elma Suyunun Patulin Ve Fumarik Asit Düzeyine Etkisi”. Gıda, vol. 28, no. 3, 2003.
Vancouver Kadakal Ç, Nas S, Poyrazoğlu E, Simsek A. Elma Çürüklük Düzeyinin Elma Suyunun Patulin ve Fumarik Asit Düzeyine Etkisi. The Journal of Food. 2003;28(3).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/