BibTex RIS Cite

Analysis of Fatty Acid Cis-Trans Isomers in Different Oils and Fats by Using Capillary Gas Chromatography with Different Polarity Colums (Turkish with English Abstract)

Year 2003, Volume: 28 Issue: 5, - , 01.10.2003

Abstract

The components known mixture are perfectly separated by means of chromatographycal methods into their sub-components. Recently the using of capillary columns in gas chromatography (GC) have been widely increased due to the power of separation. In this study, cis-trans isomers of fatty acids in various oils and fats (refined corn oil, natural olive oils, natural sesame oil refined sunflower oil, butters) were analyzed by means of two different capillary columns (J&W DB-23 and HP-5) in gas chromatography (HP-6890 GC). It is known that the levels of trans-fatty acids in oils are of importance as a risk factor with reference to cardiovascular diseases on the part of the medical world. Dietary trans-fatty acids have been shown to increase plasma LDL cholesterol by means of various clinical investigations while decreasing plasma HDL cholesterol levels. HP-5 column could not separated trans-fatty acids and some cis-isomers of tatty acids such as the separation of linoleic acid and linolenic acid. It is clearly showed that DB-23 column has more effective and the high resolution than HP-5 column. With respect to the analysis results, levels of trans-isomers of myristoelaidic acid (C14:- t), and palmitoleic acid (C16:-, t), elaidic acid (C18:1 t) and total trans isomers of (linoleic and linolenic acids (C18.2 t + C18.3 t) for butter samples were within the ranges of 0,67-0,91 %0,29-0,23%, 0,65-1,64% and 0,14-0,28% respectively. For vegetable oil samples those values except myristoelaidic acid (C14:- t), are ranged amongst 0,005-0,03%, 0,009-0,05%, 0,08-0,34% respectively. In addition, the highest level of elaidic acid in the analyzed oil samples was found as 1,64% in butter sample.  

Gaz Kromatografisinde Farklı Polaritede İki Farklı Kapiler Kolon Kullanılarak Çeşitli Yağlardaki Yağ Asitlerinin Cis-Trans İzomerlerinin Analizi

Year 2003, Volume: 28 Issue: 5, - , 01.10.2003

Abstract

Kromatografik yöntemler sayesinde belirli bir karışım, en mükemmel bir şekilde bileşenlerine ayrılabilmektedir. Son yıllarda gaz kromatografisinde yüksek ayrım gücüne sahip olmalarından dolayı kapiler kolon kullanımı yaygınlaşmıştır. Bu çalışmada gaz kromatografisinde farklı polaritede iki kapiler (J&W DB-23 ve HP-5) kolon kullanılarak çeşitli yağlarda (tereyağı, palm-olein yağı, rafine mısır özü yağı, naturel zeytinyağı, susam yağı, rafine ayçiçek yağı) yağ asitlerinin cis-trans izomerleri incelenmiştir. Yağlardaki trans yağ asitleri düzeylerinin tıp dün­yası tarafından kalp rahatsızlıklarına ilişkin bir risk faktörü olarak önem arzettiği bilinmektedir. Diyetlerdeki trans yağ asitlerinin kandaki HDL kolesterolü düşürürken LDL kolesterolü arttırdığı çeşitli klinik araştırmalar ile gösterilmiştir. Kromatografik analizlerin tamamı aynı şartlar altın­da DB-23 ve HP-5 kapiler kolonlar kutlanılarak HP-6890 - GC cihazında yapılmıştır. Analiz edilen bütün yağ örneklerinde sadece DB-23 kolonu ile trans yağ asitleri tesbit edilebilmiştir. HP-5 kolonu trans yağ asitleri ve linoleik ve linolenik asit gibi asitleri izomerlerini ayıramamıştır. Her iki kolon­dan elde edilen kromatogramlardan, DB-23 kolonunun HP-5 kolonundan daha iyi ayırdığı anlaşılmaktadır. Analiz edilen tereyağı örneklerinde trans yağ asitleri değişim sınırlan sırası ile C14: -, t 0,67-0,91, C16: -(t 0,29 -0,37; C18: -,t (elaidik asit olarak) %0,65-1,64; (C18:2 t + C18:3 t) toplam değerleri ise %0,14-0,28 arasında bulunmuştur. Bitkisel sıvı yağ örneklerinde ise bu değerler - miristik asidin trans değeri hariç - sırası ile %0,005-0,03, %0,009-0,05 (elaidik asit), %0,08-0,34 olmuştur. Araştırma örneklerinde en yüksek elaidik asit değeri de tereyağında %1,64 olarak belirlenmiştir.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Harun Dıraman This is me

Yasar Hışıl This is me

Publication Date October 1, 2003
Published in Issue Year 2003 Volume: 28 Issue: 5

Cite

APA Dıraman, H. ., & Hışıl, Y. . (2003). Gaz Kromatografisinde Farklı Polaritede İki Farklı Kapiler Kolon Kullanılarak Çeşitli Yağlardaki Yağ Asitlerinin Cis-Trans İzomerlerinin Analizi. Gıda, 28(5).
AMA Dıraman H, Hışıl Y. Gaz Kromatografisinde Farklı Polaritede İki Farklı Kapiler Kolon Kullanılarak Çeşitli Yağlardaki Yağ Asitlerinin Cis-Trans İzomerlerinin Analizi. The Journal of Food. October 2003;28(5).
Chicago Dıraman, Harun, and Yasar Hışıl. “Gaz Kromatografisinde Farklı Polaritede İki Farklı Kapiler Kolon Kullanılarak Çeşitli Yağlardaki Yağ Asitlerinin Cis-Trans İzomerlerinin Analizi”. Gıda 28, no. 5 (October 2003).
EndNote Dıraman H, Hışıl Y (October 1, 2003) Gaz Kromatografisinde Farklı Polaritede İki Farklı Kapiler Kolon Kullanılarak Çeşitli Yağlardaki Yağ Asitlerinin Cis-Trans İzomerlerinin Analizi. Gıda 28 5
IEEE H. . Dıraman and Y. . Hışıl, “Gaz Kromatografisinde Farklı Polaritede İki Farklı Kapiler Kolon Kullanılarak Çeşitli Yağlardaki Yağ Asitlerinin Cis-Trans İzomerlerinin Analizi”, The Journal of Food, vol. 28, no. 5, 2003.
ISNAD Dıraman, Harun - Hışıl, Yasar. “Gaz Kromatografisinde Farklı Polaritede İki Farklı Kapiler Kolon Kullanılarak Çeşitli Yağlardaki Yağ Asitlerinin Cis-Trans İzomerlerinin Analizi”. Gıda 28/5 (October 2003).
JAMA Dıraman H, Hışıl Y. Gaz Kromatografisinde Farklı Polaritede İki Farklı Kapiler Kolon Kullanılarak Çeşitli Yağlardaki Yağ Asitlerinin Cis-Trans İzomerlerinin Analizi. The Journal of Food. 2003;28.
MLA Dıraman, Harun and Yasar Hışıl. “Gaz Kromatografisinde Farklı Polaritede İki Farklı Kapiler Kolon Kullanılarak Çeşitli Yağlardaki Yağ Asitlerinin Cis-Trans İzomerlerinin Analizi”. Gıda, vol. 28, no. 5, 2003.
Vancouver Dıraman H, Hışıl Y. Gaz Kromatografisinde Farklı Polaritede İki Farklı Kapiler Kolon Kullanılarak Çeşitli Yağlardaki Yağ Asitlerinin Cis-Trans İzomerlerinin Analizi. The Journal of Food. 2003;28(5).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/