BibTex RIS Cite

Technological Research on Processing Wine From Black Öküzgözü and Boğazkere Grape Varieties Grown in Elazığ Region, Turkey I. Experiments of 1988 and 1989 (Turkish with English Abstract)

Year 1995, Volume: 20 Issue: 5, - , 01.10.1995

Abstract

This study was carried out with two important red-wine grape varieties, Öküzgözü and Boğazkere grown in Elazığ Region. In the experiments conducted in 1988 and 1989, both varieties were mixed in different proportions and processed into wine. In the first year, three different mixtures were made in the following proportions: 75% Öküzgözü+25% Boğazkere, 50% Öküzgözü+50% Boğazkere, 25%Öküzgözü+75% Boğazkere and were processed into wine. In the second year, taking into consideration the results of the first year, both varieties were mixed in 50%+50% proportion. Chemical analyses and sensory evaluation of the wine were realized. According to the results of the analyses the most preferred wine was produced from 50% Öküzgözü+50% Boğazkere mixture.  

Elazığ Yöresi Şaraplık Öküzgözü ve Boğazkere Üzümleri Üzerinde Teknolojik Araştırmalar

Year 1995, Volume: 20 Issue: 5, - , 01.10.1995

Abstract

Bu çalışma ülkemizin önemli kırmızı şaraplık çeşitlerinden olan Elazığ yöresi Öküzgözü ve Boğazkere üzümleri üzerinde gerçekleştirilmiştir. 1988-1989 Yıllarını kapsayan denemelerde her iki çeşidin değişik oranlarda karıştırılarak şaraba işlenmeleri ele alınmıştır. Üzümler, birinci yıl üç farklı oranda (%75 Öküzgözü+%25 Boğazkere, %50 Öküzgözü+%50 Boğazkere, %25 Öküzgözü+%75 Boğazkere), ikinci yıl ise, birinci yıl alınan sonuçlar dikkate alınarak, her iki çeşit yarı yarıya karıştırılarak şaraba işlenmiştir. Elde edilen şaraplar üzerinde kimyasal ve duyusal analizler yapılmıştır. Analiz sonuçlarına göre en çok tercih edilen örneğin %50 Öküzgözü+%50 Boğazkere karışımından elde edilen şarap olduğu belirlenmiştir.   

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Ahmet Canbaş This is me

Ümit Ünal This is me

Ahmet Deryaoğlu This is me

Hüseyin Erten This is me

Turgut Cabaroğlu This is me

Publication Date October 1, 1995
Published in Issue Year 1995 Volume: 20 Issue: 5

Cite

APA Canbaş, A. ., Ünal, Ü. ., Deryaoğlu, A. ., Erten, H. ., et al. (1995). Elazığ Yöresi Şaraplık Öküzgözü ve Boğazkere Üzümleri Üzerinde Teknolojik Araştırmalar. Gıda, 20(5).
AMA Canbaş A, Ünal Ü, Deryaoğlu A, Erten H, Cabaroğlu T. Elazığ Yöresi Şaraplık Öküzgözü ve Boğazkere Üzümleri Üzerinde Teknolojik Araştırmalar. The Journal of Food. October 1995;20(5).
Chicago Canbaş, Ahmet, Ümit Ünal, Ahmet Deryaoğlu, Hüseyin Erten, and Turgut Cabaroğlu. “Elazığ Yöresi Şaraplık Öküzgözü Ve Boğazkere Üzümleri Üzerinde Teknolojik Araştırmalar”. Gıda 20, no. 5 (October 1995).
EndNote Canbaş A, Ünal Ü, Deryaoğlu A, Erten H, Cabaroğlu T (October 1, 1995) Elazığ Yöresi Şaraplık Öküzgözü ve Boğazkere Üzümleri Üzerinde Teknolojik Araştırmalar. Gıda 20 5
IEEE A. . Canbaş, Ü. . Ünal, A. . Deryaoğlu, H. . Erten, and T. . Cabaroğlu, “Elazığ Yöresi Şaraplık Öküzgözü ve Boğazkere Üzümleri Üzerinde Teknolojik Araştırmalar”, The Journal of Food, vol. 20, no. 5, 1995.
ISNAD Canbaş, Ahmet et al. “Elazığ Yöresi Şaraplık Öküzgözü Ve Boğazkere Üzümleri Üzerinde Teknolojik Araştırmalar”. Gıda 20/5 (October 1995).
JAMA Canbaş A, Ünal Ü, Deryaoğlu A, Erten H, Cabaroğlu T. Elazığ Yöresi Şaraplık Öküzgözü ve Boğazkere Üzümleri Üzerinde Teknolojik Araştırmalar. The Journal of Food. 1995;20.
MLA Canbaş, Ahmet et al. “Elazığ Yöresi Şaraplık Öküzgözü Ve Boğazkere Üzümleri Üzerinde Teknolojik Araştırmalar”. Gıda, vol. 20, no. 5, 1995.
Vancouver Canbaş A, Ünal Ü, Deryaoğlu A, Erten H, Cabaroğlu T. Elazığ Yöresi Şaraplık Öküzgözü ve Boğazkere Üzümleri Üzerinde Teknolojik Araştırmalar. The Journal of Food. 1995;20(5).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/