This study was carried out with two important red-wine grape varieties, Öküzgözü and Boğazkere grown in Elazığ Region. In the experiments conducted in 1988 and 1989, both varieties were mixed in different proportions and processed into wine. In the first year, three different mixtures were made in the following proportions: 75% Öküzgözü+25% Boğazkere, 50% Öküzgözü+50% Boğazkere, 25%Öküzgözü+75% Boğazkere and were processed into wine. In the second year, taking into consideration the results of the first year, both varieties were mixed in 50%+50% proportion. Chemical analyses and sensory evaluation of the wine were realized. According to the results of the analyses the most preferred wine was produced from 50% Öküzgözü+50% Boğazkere mixture.
Bu çalışma ülkemizin önemli kırmızı şaraplık çeşitlerinden olan Elazığ yöresi Öküzgözü ve Boğazkere üzümleri üzerinde gerçekleştirilmiştir. 1988-1989 Yıllarını kapsayan denemelerde her iki çeşidin değişik oranlarda karıştırılarak şaraba işlenmeleri ele alınmıştır. Üzümler, birinci yıl üç farklı oranda (%75 Öküzgözü+%25 Boğazkere, %50 Öküzgözü+%50 Boğazkere, %25 Öküzgözü+%75 Boğazkere), ikinci yıl ise, birinci yıl alınan sonuçlar dikkate alınarak, her iki çeşit yarı yarıya karıştırılarak şaraba işlenmiştir. Elde edilen şaraplar üzerinde kimyasal ve duyusal analizler yapılmıştır. Analiz sonuçlarına göre en çok tercih edilen örneğin %50 Öküzgözü+%50 Boğazkere karışımından elde edilen şarap olduğu belirlenmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | October 1, 1995 |
Published in Issue | Year 1995 Volume: 20 Issue: 5 |