BibTex RIS Cite

Controlled Atmosphere Storage of Pleurotus sajor-caju Mushroom Cultivar (Turkish with English Abstract)

Year 1995, Volume: 20 Issue: 5, - , 01.10.1995

Abstract

This research was carried to determine the optimum atmospheric concentrations for P. sajor-caju mushrooms placed in cold storage. Twenty different atmospheric conditions were tried in this experiment. CO2 concentration were varied at 0, 5 and 15% and O2 concentrations varied from 21, 2.5, 1 and 0%. Cold room’s temperature and relative humidity maintained as 5 oC and %85-90 respectively. During the 12-day storage period, mushroom samples were analyzed at three-day intervals for such properties as shear force, cap color, soggy appearance, odor changes and quantity score. Results, indicate that atmospheric conditions of 5% CO2+21% O2, 10% CO2+0% O2, 15% CO2+0% O2 and continuous nitrogen (i.e. 0% CO2+0% O2) gave good results over 12-days storage period. The best conditions were afforded by an atmosphere of 10% CO2+0% O2 when criteria are evaluated together. This research showed in particular that great care should be taken to ensure that atmospheric O2 conditions are the minimum possible.  

Pleurotus sajor-caju Mantar Türünün Kontrollü Atmosferde Muhafazası

Year 1995, Volume: 20 Issue: 5, - , 01.10.1995

Abstract

Araştırma, P. sajor-caju mantar türünün soğukta muhafazasında optimum atmosfer bileşimini belirlemek amacı ile yürütülmüştür. Denemede %0, %5, %10 ve %15 CO2 içeren ortamların her birinde O2 konsantrasyonu %21, %2.5, %1 ve %0 olarak değişecek şekilde 20 farklı atmosfer bileşiminin etkileri incelenmiştir. 5 oC sıcaklık ve %85-90 oransal nem içeren ortamda yürütülen çalışmada, 12 günlük muhafaza süresince 3’er gün ara ile kesme kuvveti, şapka rengi, nemlenme ve koku oluşum durumları ile genel görünüşün dikkate alındığı kalite puanlaması yapılmıştır. Araştırmada elde edilen verilere göre %5 CO2+%21 O2, %10 CO2+%0 O2 ve sürekli azot uygulamaları değerlerine göre 12 günlük muhafaza süresi ile daha iyi sonuç vermiştir. İncelenen tüm kriterler dikkate alındığında, P. sajor-caju mantar türü için optimum atmosfer bileşiminin %10 CO2+%0 O2, %15 CO2+%0 O2 olduğu ve bu türün KA’de muhafazasında O2’in mümkün olduğunca düşük düzeyde tutulması gerektiği belirlenmiştir.   

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Nilgün Halloran This is me

Publication Date October 1, 1995
Published in Issue Year 1995 Volume: 20 Issue: 5

Cite

APA Halloran, N. . (1995). Pleurotus sajor-caju Mantar Türünün Kontrollü Atmosferde Muhafazası. Gıda, 20(5).
AMA Halloran N. Pleurotus sajor-caju Mantar Türünün Kontrollü Atmosferde Muhafazası. The Journal of Food. October 1995;20(5).
Chicago Halloran, Nilgün. “Pleurotus Sajor-Caju Mantar Türünün Kontrollü Atmosferde Muhafazası”. Gıda 20, no. 5 (October 1995).
EndNote Halloran N (October 1, 1995) Pleurotus sajor-caju Mantar Türünün Kontrollü Atmosferde Muhafazası. Gıda 20 5
IEEE N. . Halloran, “Pleurotus sajor-caju Mantar Türünün Kontrollü Atmosferde Muhafazası”, The Journal of Food, vol. 20, no. 5, 1995.
ISNAD Halloran, Nilgün. “Pleurotus Sajor-Caju Mantar Türünün Kontrollü Atmosferde Muhafazası”. Gıda 20/5 (October 1995).
JAMA Halloran N. Pleurotus sajor-caju Mantar Türünün Kontrollü Atmosferde Muhafazası. The Journal of Food. 1995;20.
MLA Halloran, Nilgün. “Pleurotus Sajor-Caju Mantar Türünün Kontrollü Atmosferde Muhafazası”. Gıda, vol. 20, no. 5, 1995.
Vancouver Halloran N. Pleurotus sajor-caju Mantar Türünün Kontrollü Atmosferde Muhafazası. The Journal of Food. 1995;20(5).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/