This research was carried to determine the optimum atmospheric concentrations for P. sajor-caju mushrooms placed in cold storage. Twenty different atmospheric conditions were tried in this experiment. CO2 concentration were varied at 0, 5 and 15% and O2 concentrations varied from 21, 2.5, 1 and 0%. Cold room’s temperature and relative humidity maintained as 5 oC and %85-90 respectively. During the 12-day storage period, mushroom samples were analyzed at three-day intervals for such properties as shear force, cap color, soggy appearance, odor changes and quantity score. Results, indicate that atmospheric conditions of 5% CO2+21% O2, 10% CO2+0% O2, 15% CO2+0% O2 and continuous nitrogen (i.e. 0% CO2+0% O2) gave good results over 12-days storage period. The best conditions were afforded by an atmosphere of 10% CO2+0% O2 when criteria are evaluated together. This research showed in particular that great care should be taken to ensure that atmospheric O2 conditions are the minimum possible.
Araştırma, P. sajor-caju mantar türünün soğukta muhafazasında optimum atmosfer bileşimini belirlemek amacı ile yürütülmüştür. Denemede %0, %5, %10 ve %15 CO2 içeren ortamların her birinde O2 konsantrasyonu %21, %2.5, %1 ve %0 olarak değişecek şekilde 20 farklı atmosfer bileşiminin etkileri incelenmiştir. 5 oC sıcaklık ve %85-90 oransal nem içeren ortamda yürütülen çalışmada, 12 günlük muhafaza süresince 3’er gün ara ile kesme kuvveti, şapka rengi, nemlenme ve koku oluşum durumları ile genel görünüşün dikkate alındığı kalite puanlaması yapılmıştır. Araştırmada elde edilen verilere göre %5 CO2+%21 O2, %10 CO2+%0 O2 ve sürekli azot uygulamaları değerlerine göre 12 günlük muhafaza süresi ile daha iyi sonuç vermiştir. İncelenen tüm kriterler dikkate alındığında, P. sajor-caju mantar türü için optimum atmosfer bileşiminin %10 CO2+%0 O2, %15 CO2+%0 O2 olduğu ve bu türün KA’de muhafazasında O2’in mümkün olduğunca düşük düzeyde tutulması gerektiği belirlenmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | October 1, 1995 |
Published in Issue | Year 1995 Volume: 20 Issue: 5 |