Bu ça lışm a , %4 d ü ze y in d e farklı iki yağ kaynağı (ayçiçek yağı ve balık yağı) içeren yum u rta tavuğu
rasyonlarına E ve C vitaminleri (sırasıyla, 100 ve 400 ppm) ilavesinin günlük yem tüketimi, yemden yararlanma,
yumurta verimi, yumu rta ağırlığı, hasarlı yumurta oranı ve özgül ağırlığı ile yumu rta sarısı, akı ve kabuk ağırlık
oranlarındaki değişimlerin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmada kullanılan 69 haftalık yaştaki 108 adet
yumurtacı hibrit (ISA-Brown) her birinde 18 adet tavuk b u lunacak şekilde 6 gruba “a y ç içe k yağı (AY), ayçiçek
yağı + E vitamini (AYE), a y çiçek yağı + C vitamini (AYC), balık yağı (BY), balık yağı + E vitamini (BYE) ve balık
yağı + C vitamini (BYC) a y rılmıştır. Deneme 56 gün sürmüştür. A y ç iç e k yağlı ras yo n tü ke ten g ru p la rın g ü n lü k yem tü ke tim le ri b a lık yağı içeren ra s yo n la beslenen hay va nlara göre rakamsal o la ra k da h a yükse k bulunmuştur. E vitaminli g ru p la r (AYE ve BYE) hariç, rasyona balık yağı ilavesi yapılan grup la rın (BY ve BYC) yemden ya rarlanma oranları a y ç içe k yağlı grup la ra göre (AY ve AYC) göre daha iyi olmuştur. AYC grubu tavukların yumurta verimlerinin AY grubu hariç, diğer gruplara göre
düşmüştür (p<0.001). Tavuk rasyonlarına balık yağı ilavesi yeme ayçiçek yağı katılmasına göre yumurta verimini arttırmıştır (p<0.001). Rasyonuna ayçiçek yağı katılan gruptan elde edilen yumurtaların ortalama ağırlıkları, balık
yağı katılan gru p la ra göre da h a yü k se k bulu nmu ş tu r (p<0.001). AYC g ru b u n u n yumurta ağırlığı AYE grubuna
g ö re a rtm ış tır (p< 0 .0 0 1 ). AYC g ru b u n d a n eld e ed ile n hasarlı yum u rta o ra n ı BYC g ru b u n d a n da h a yükse k sa p tanm ış tır (p<0.01). Denemenin 4. haftasında AYE grubunun yumurta sarısı oranı AY ve AYC gruplarından
daha d ü şü k b u lu nm u ş tu r (p<0.01). BYE g rubunun yumurta kabuk ağırlığı o ranının AYE ve BYC gruplarından
daha dü şü k olduğu saptanm ış tır (p<0.05). Denemenin 4. haftasında da AYE grubundan toplanan yumurtaların
ak ağırlık oranı BYC grubu hariç diğer gruplardan daha yüksek olmuştur (p<0.001).
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | August 20, 2014 |
Published in Issue | Year 2003 Issue: 4 |