Hitit Medical Journal, Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin süreli bilimsel yayın organıdır. Derginin yayın prensipleri, bağımsız, ön yargısız ve çift-kör hakemlik ilkelerine dayanmaktadır. Yılda üç sayı olarak (Şubat, Haziran ve Ekim aylarında) yayınlanmaktadır.
Hitit Medical Journal'a gönderilen tüm makaleler ilgili alan editörü ve en az iki hakem tarafından değerlendirilmektedir. Bu bilimsel çalışmalar 'Dergi yazım kuralları' ve 'İntihal Programı taraması' ön kontrolünden geçtikten sonra bilimsel değerlendirme için birbirinden bağımsız, farklı kurumlarda çalışan, alanında yetkin, yazarlarla çıkar çatışması olmayan hakemlere yönlendirilir.
Makalelerin değerlendirilmesinde ICMJE (International Committee of Medical Journal Editors) tavsiyeleri ile COPE (Committee on Publication Ethics)’un Editör ve Yazarlar için Uluslararası Standartları dikkate alınır.
Yayınlanan makalelerin tam metinlerine erişim ücretsizdir. Tüm makaleler 'intihal programı' ile taranarak intihal oranı belirlenir. İntihal oranı belli bir oranın üstünde olan makalelerin dergide yayınlanmasına izin verilmez.
Hitit Medical Journal'ın içeriği, Sağlık Bilimleri’nin değişik disiplinlerinde yapılmış araştırma makalesi, derleme, olgu sunumu, editöre mektup, cerrahi teknik ve orijinal görüntü başlıklarında tıp alanındaki güncel bilimsel gelişmeleri ve çalışmaları aktararak bilim dünyasına katkıda bulunmayı ve farkındalığı artırmayı amaçlamaktadır.
Orjinal bilimsel çalışmalarda yazarlar, makalenin gereç ve yöntemler bölümünde etik prensiplere uygun olarak çalışmayı yaptıklarını, kurumlarının etik kurullarından 'Çalışma Etik Açıdan Uygundur' belgesi ve çalışmaya katılmış insanlardan “Bilgilendirilmiş olur” (informed consent) aldıklarını belirtmek zorundadır, Etik izin belgelerinin hangi kurumdan, hangi tarihte ve hangi karar veya sayı numarası ile alındığı açıkça sunulmalıdır. Olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmesi gereklidir. Çalışmada “Hayvan” öğesi kullanılmış ise yazarlar, makalenin gereç ve yöntemler bölümünde prensipleri doğrultusunda çalışmalarında hayvan haklarını koruduklarını ve kurumlarının etik kurullarından onay aldıklarını belirtmek zorundadır. Makalede ticari bağlantı veya çalışma için maddi destek veren kurum mevcut ise yazarlar; kullanılan ticari ürün, ilaç, cihaz ya da firma ile ticari hiçbir ilişkisinin olmadığını ve varsa nasıl bir ilişkisinin olduğunu (konsültan, diğer anlaşmalar) editöre sunum sayfasında bildirmek zorundadır. Makalelerin etik kurallara uygunluğu yazarların sorumluluğundadır. Dergi tarafından istenen belgeler eksiksiz bir biçimde sunulmazsa makale değerlendirmeye alınmadan reddedilir.
Derginin yayın dili Türkçe ve İngilizce’dir. Türkçe makalelerde Türk Dil Kurumu’nun Türkçe sözlüğü veya www.tdk.gov.tr adresi esas alınmalıdır. İngilizce makaleler ve İngilizce özetler, dergiye gönderilmeden önce bir dil uzmanı tarafından değerlendirilmelidir. Makalelerin yazım ve dil bilgisi kurallarına uygunluğu yazarların sorumluluğundadır. Her makale derginin 'Yabancı Dil Editörü' tarafından kontrol edilecek ve uygun olmayan yazıların doğru şekilde değiştirilmesi istenecektir.
Dergiye gönderilen tüm dosyalar önce ‘ön kontrol’den geçirilir. Dergi yazım kurallarına uygun olmayan dosyalar hakem değerlendirme sürecine alınmadan önce ön kontrol sonuçlarıyla birlikte yazarlara düzeltilmesi için tekrar gönderilir. Ancak dergi yazım kurallarına uygun dosyalar değerlendirme için hakemlere gönderilirler.
Makalelerde p değerleri açık olarak verilmelidir (p= 0.025; p= 0.524 gibi). Makalelerin biyoistatistik uygunluğunun kontrolü için ek bilgi www.icmje.org adresinden temin edilebilir.
1- Araştırma makalesi (Orijinal makale)
Bilimsel bilgiye katkıda bulunan, derlenen yeni verilerin tartışıldığı araştırma yazılarıdır. Gönderilen yazılar 250 sözcüğü geçmeyen İngilizce ve Türkçe başlık ve yapılandırılmış özet içermeli ve tablo, resim, şekiller ve kaynaklar hariç 3500 sözcüğü geçmemelidir.Aşağıdaki bölümlerden oluşur:
• Öz (Amaç, Gereç ve yöntemler, Bulgular, Sonuç, Anahtar sözcükler. Türkçe ve İngilizce)
• Giriş
• Gereç ve Yöntemler
• Bulgular
• Tartışma
• Teşekkür
• Kaynaklar
2- Derleme
Bu yazılar genel olarak tıbbın çeşitli alanlarında önemli güncel bilgilerin tartışıldığı yazılardır. Orijinal çalışmaların verilerinin yayınlanması amaçlanmamaktadır. Derleme ve gözden geçirme yazıları 250 sözcüğü geçmeyen İngilizce ve Türkçe yapılandırılmamış özet içermeli ve tablo, resim, şekiller ve kaynaklar hariç 5000 sözcüğü geçmemelidir.
Aşağıdaki bölümlerden oluşur:
• Özet (yapılandırılmamış, Türkçe ve İngilizce)
• Konu ile ilgili başlıklar
• Kaynaklar
3- Olgu Sunumu
Bu başlıkta değerlendirilmesi istenen yazılar 150 sözcüğü geçmeyen İngilizce ve Türkçe başlık ve özet içermeli ve resim şekiller ve kaynaklar hariç 1500 sözcüğü geçmemelidir.
Aşağıdaki bölümlerden oluşur:
• Özet (yapılandırılmamış, Türkçe ve İngilizce)
• Giriş
• Olgu Sunumu
• Tartışma
• Kaynaklar
4- Editöre mektup
Dergide yayınlanmış bir başka makale ile ilgili görüş, katkı, eleştiri ve tecrübeler ile kontrolsüz gözlem çalışmaları bu bölümde değerlendirilmek üzere gönderilebilir. Bu başlıkta değerlendirilmesi istenen yazılar için özet gerekmez, 500 sözcüğü geçmemelidir. Başlık ve özet bölümleri yoktur. Kaynak sayısı 5 ile sınırlıdır. Hangi makaleye (sayı, tarih verilerek) ithaf olunduğu belirtilmeli ve sonunda yazarın ismi, kurumu, adresi bulunmalıdır.
5- Cerrahi Teknik
Ameliyat tekniklerinin özetlendiği makalelerdir. Yapısı: - Özet (ortalama 100-150 kelime; bölümsüz, Türkçe ve İngilizce), cerrahi teknik ve kaynaklardan oluşur.
6- Orijinal Görüntüler
Literatürde nadir gözlenen açıklamalı tıbbi resim ve fotoğraflardır. En fazla 300 kelimelik metin ve orjinal resimlerden oluşurlar. Kaynaklar en altta belirtilmelidir.
.
Olgu sunumlarında, gözden geçirme yazılarında özetlerin yapılandırması gerekmez.
Anahtar sözcükler (Key words). Virgülle ayrılmalı ve alfabetik sıraya göre olmalıdırlar.
3-6 adet Türkiye Bilim Terimleri (http://bilimterimleri.com)’nden seçilen anahtar kelimeler bu bölümde yer almalı, bu kurala titizlikle uyulmalıdır.
İngilizce anahtar kelimeler için ‘Medical Subject Headings (MeSH)’ e uygun olarak verilmelidir(www.nlm.nih.gov/mesh/MBrowser.html)
2- Makale metni (Article):
Orijinal makalelerin metinleri aşağıdaki şekilde düzenlenmelidir:
Giriş Giriş bölümünde çalışmanın yapılmasını gerekli kılan kaynaklar ve çalışmanın amacı kısaca yazılır.
Gereç ve Yöntem Çalışma grubuna ilişkin özellikler, kullanılan materyalin kaynağı ve değerlendirme yöntemlerinin uygulama biçimleri ve güvenirliğine ilişkin kaynakların ayrıntılı betimlenmesini, deneklerin bilgilendirilmiş onayını ve gerekliyse 'etik kurul' onayı alındığına dair ibareyi içerir. Makalelerde Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna dair ifadeye mutlaka yer verilmelidir. Etik kurul izni gerektiren çalışmalarda, izinle ilgili bilgiler (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde ve ayrıca makale ilk/son sayfasında yer verilmelidir. Olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmesi gereklidir.
Yöntem çalışmaların aynen yinelenebileceği düzeyde açıklama gerektirir. Kullanılan istatistiksel yöntem bu bölümde belirtilir. Metinde geçecek her bir istatistik değeri, serbestlik derecesi ve olasılık değerini kapsamalıdır. Okurun bildirilen sonuçları doğrulamasına olanak verecek biçimde düzenlenmelidir.
Bulgular Çalışmada elde edilen bulguların detaylı şekilde açıklandığı kısımdır.Bulguları hem metin hem tabloda yinelemekten kaçınılmalıdır.
Tartışma Elde edilen bulguların güncel literatür eşliğinde,çalışmanın güçlü ve zayıf yanlarının belirtilerek, bulguların tartışıldığı bölümdür.
Sonuç Elde edilen bulgular ve tartışma sonunda yazarların vardığı sonucun açıklandığı kısımdır. Bu kısım ayrı bir başlıkla metin kısmında belirtilebileceği gibi, son paragrafta başlık yazılmadan da belirtilebilir.
Teşekkür Çalışmaya katkıda bulunmakla beraber yazarlar içinde yer almayan kişilerle çalışmada katkısı olan kurum ve kuruluşların açıklandığı ve kendilerine teşekkür edilen kısımdır. Çalışmada herhangi bir kişi, kurum ya da kuruluştan maddi destek sağlanmış ise bu bölümde belirtilmelidir. Çalışmada herhangi bir çıkar çatışması olup olmadığı da bu bölümde açıklanmalıdır.
Katkı Beyanı Oranı Çalışmada yazar olarak bulunan araştırmacıların makalenin yazılmasında ne gibi katkıları olduğunun açıklanmasıdır.
3- Kaynaklar (References):
Makalede yer alış sırasına göre yazılmalı ve metinde cümle sonunda noktalama işaretlerinden hemen önce parantez içinde belirtilmelidir. Makalede bulunan yazar sayısı 6 veya daha az ise tüm yazarlar belirtilmeli, 7 veya daha fazla ise ilk 3 isim yazılıp Türkçe kaynaklarda “ve ark.”, İngilizce makalelerde “et al” eklenmelidir. Kaynak yazımı için kullanılan format Index Medicus’ta belirtilen şekilde olmalıdır (www.icmje.org). Yazarlar, kaynakların güncellik ve geçerliliğinden sorumludur. Kongre bildirileri ve tezler ancak çok zorunlu ise kaynak olarak gösterilebilir. Kişisel deneyimler ve basılmamış yayınlar ancak tartışma kısmında kullanılabilir. Kaynak olarak gösterilemez. İnternet adresleri tek başına kaynak olarak gösterilemez ( www.turkiye.gov.tr gibi). Elektronik ortamda yayımlanmış makaleler ilgili makalenin web adresi ve alıntı yapıldığı tarih belirtilerek kaynak gösterilebilir. Elektronik ortamdaki kaynak kitaplar için de aynı kurallar geçerlidir.
Kaynakça, uluslararası kaynak yazım biçimi olan 'AMA' standartalarına uygun olmalı ve aşağıdaki gibi düzenlenmelidir;
Dergi Yazıları: Pugazhennthi S, Khandelwai RL. Insulin-like effects of vanadate on hepatic glycogen metabolism in nondiabetic and straptozotocin-induced diabetic rats. Diabetes 1990;39:821-827.
Kitaplar: Ravel R. Clinical Laboratory Medicine. Fourth Edition. Chicago: Yearbook Medical Publishers Inc, 1984; 265-281.
Derleme Kitaplar: Elevitch FR, Hicks GP, Microprocessors and computers in the clinical laboratory, In:Tietz NW, ed. Fundamental of clinical chemistry, third edition. Philadelphia: W.B.Saunders, 1987; 254-265.
Yazar bir kuruluşsa: The Cardiac Society of Australia and New Zealand. Clinical exercise testing. Safety and performance guidelines. Medl Aust 1996; 164-228.
Yazar belirtilmemişse: Cancer in South Africa (editorial). S Afr Med 1994; 84-115.
Kitaptan bölüm: Phillips SJ, Whisnant JP. Hypertension and stroke. In: Laragh JH, Brenner BM, editors. Hypertension: pathophysiology, diagnosis and management. 2nd ed. New York: Raven Press; 1995. p. 465-478.
Elektronik ortamda dergi yazısı: Morse SS. Factors in the emergence of infectious diseases. Emerg Infect Dis [serial online] 1995 Jan-Mar [cited 1996 Jun 5];1(1):[24 screens]. Available from: URL: http://www.cdc.gov/ncidod/EID/eid.htm
Türkçe kitap: Yazıcı O. İki uçlu duygudurum bozuklukları ve diğer duygudurum bozuklukları. Psikiyatri Temel Kitabı (ı) içinde Ed: C Güleç, E Köroğlu, Hekimler Yayın Birliği, Ankara 1997; 429-448.
ICD-10- Ruhsal ve Davranışsal Bozukluklar Sınıflandırması: Ed: O Öztürk, B Uluğ, Türkiye Sinir ve Ruh Sağlığı Derneği Yayını, 1993.
İnternet erişimi: http://www.wma.net/e/policy/b3.htm (Erişim tarihi 26 Haziran 2010).
4- Tablo ve şekiller
Tüm tablo, şekiller (grafik ve resimler 'şekil' ismiyle adlandırılmalıdır) kaynaklar kısmından sonra metin içinde geçtiği sırayla her biri ayrı sayfada olacak şekilde belirtilmelidir. Tablolar çift aralıklı olmalı, 120’den fazla yazı karakterine sahip olmamalı ve 70 sıradan daha uzun olmamalıdır. Tabloların her biri ayrı sayfalarda metin sonunda kaynaklardan da sonra yer almalıdır. Her bir tablo başlıklı olmalı (tablonun altında yer alacak şekilde) ve bu başlıklar metin içinde geçiş sırasında uygun olarak romen rakamları ile numaralandırılmalıdır. Tablolar kendilerini açıklayacak biçimde düzenlenmelidir. Başka kaynaklardan veri alınmış ise izin alınmalı, kaynak dipnot olarak belirtilmelidir.
Şekil başlıkları metin içinde geçiş sırasında uygun olarak numaralandırılmalı ve altında başlıkları yer almalıdır. Hasta fotoğrafları hastanın kimliğinin tanınmasını önleyecek şekilde paylaşılmalıdır. Dijital fotoğrafların dijital fotoğraf makinesi ile çekilmiş olması tercih edilmektedir.
Dosyalar yüklenirken başlık sayfası ve makale (tam metin) dosyaları sisteme 2 ayrı dosya halinde kaydedilmelidir. Bu şekilde yüklenmeyen dosyalar değerlendirmeye alınmayacaktır. Grafik ve resimler makale dosyasında kaynaklar kısmının altında makaledeki sırasına gore (her biri ayrı sayfada) ya da ayrı bir dosya halinde gönderilebilir. 'Tam Metin' kısmında yazara ait kurum ve isim bilgisi yer almamalıdır (Gereç ve yöntemler kısmında özellikle kurum ismi belirtilmemesine özen gösterilmelidir).İngilizce ve Türkçe başlık ve özet tam metin word dosyasının içinde olmalıdır. Kurum ya da kişi ismi geçen makaleler derginin 'çift kör hakemlik' yayın ilkesine uygun olmadığı için değerlendirmeye alınmayacaktır.
Üst yazıda makalenin derginin hangi bölümünde yayınlanmasının hedeflendiği ve makale hakkında kısa bilgiler belirtilmelidir.
Önemli Uyarı: Etik kurul izni gerektiren çalışmalarda, izinle ilgili bilgiler (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde ve ayrıca makale ilk/son sayfasında yer verilmelidir. Olgu sunumlarında, hastadan izin alındığına dair bilgilendirilmiş gönüllü onam formunun alındığına dair bilgiye makalede mutlaka yer verilmesi gereklidir.
Yazıların alınmasının ardından yazarlara makalenin alındığı, bir makale numarası ile bildirilecektir. Tüm yazışmalarda bu makale numarası kullanılacaktır.
Düzeltme isteği sonrası 2 ay içinde yazar tarafından düzeltilmeyen makalelerin tüm yazışmaları iptal edilir.
Makale gönderim ve dğerlendirme işlemi ücretsizdir. HMJ, bir makaleyi yayınlamak için herhangi bir ücret talep etmez. Tüm makalelere ücretsiz olarak açık erişim mevcuttur.
Hitit Medical Journal is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).