Bu araştırma, Van il merkezinde tüketime sunulan çiğ inek sütlerinin fizikokimyasal kalitesini belirlemek amacıyla
yapılmıştır. Bu amaçla bakkal, market ve süpermarketlerden alınan toplam 60 adet çiğ inek sütü örneğinin yoğunluk, pH,
titrasyon asitliği, yağ, kuru madde, yağsız kuru madde, kül ve protein miktarları ile değerleri incelenmiş ve örneklerdeki
bulgular sırasıyla ortalama 1.030±0.003 g/ml, %6.59±0.44, %0.23±0.23 LA, %3.73±0.74, %12.95±1.72, %9.22±1.46,
%0.68±0.16 ve %3.59±0.41 olarak belirlenmiştir. Sonuç olarak; bu araştırmada incelenen çiğ inek sütü örneklerinin 14’ü
(%23.33) yoğunluk, 29’u (%48.33) titrasyon asitliği, 23’ü (%38.33) yağ, 19’u (%31.67) yağsız kuru madde yönünden Türk Gıda
Kodeksi Çiğ Süt ve Isıl İşlem Görmüş İçme Sütleri Tebliği’nde belirtilen standarda uymadığı belirlenmiştir. Çiğ inek sütlerinin
fizikokimyasal kalitesinin iyileştirilmesi için denetimlerin düzenli ve sık aralıklarla yapılması, kontrol ve izleme programlarının
etkin bir şekilde uygulanması, ayrıca üretici ve tüketicilerin çiğ sütler hakkında bilinçlendirilmeleri gerekmektedir.
Bu araştırma, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi tarafından TSA-2019-7895 No’lu projenin bir kısmı ile gerçekleştirilmiştir.
TSA-2019-7895
Bu araştırma, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi tarafından TSA-2019-7895 nolu projenin bir kısmından gerçekleştirilmiştir. Destekleri için kuruma teşekkür ederiz.
This research was carried out to determine the physicochemical quality of raw cow milk offered for consumption
in the city center of Van. For this purpose, the density, pH, titration acidity, fat, dry matter, fat‐free dry matter, ash, and
protein amounts, and values of a total of 60 raw cow milk samples taken from grocery stores, markets, and supermarkets
were examined. The results in the samples were averaged 1.030±0.003 g/ml, %6.59±0.44, %0.23±0.23 LA, %3.73±0.74,
%12.95±1.72, %9.22±1.46, %0.68±0.16 and %3.59±0.41 respectively. It was determined that 14 (23.33%) density, 29
(48.33%) titration acidity, 23 (31.67%) fat, 19 (31.67%) non‐fat dry matter of the raw cow milk samples did not comply with
the standards specified in the Turkish Food Codex Raw Milk and Heat Treated Drinking Milks Communiqué. In order to
improve the physicochemical quality of raw cow milk, regular and frequent inspections, effective control and monitoring
programs, and raising awareness of producers and consumers about raw milk are required.
TSA-2019-7895
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Veterinary Surgery |
Journal Section | Research |
Authors | |
Project Number | TSA-2019-7895 |
Publication Date | December 12, 2021 |
Submission Date | July 9, 2021 |
Acceptance Date | October 26, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 Volume: 10 Issue: 2 |