Volume: 1 Issue: 1, 6/27/21

Year: 2021

Medya ve  Kültür dergisi, 2021 yılında yayın hayatına başlayan, uluslararası, açık erişimli, elektronik ve hakemli bir dergidir. Aralık ve Haziran ayları olmak üzere yılda iki kez yayınlanan Medya ve Kültür dergisi kültürel çalışmalar ve iletişim alanına kuramsal, betimsel, kavramsal ve özgün araştırmalarla nitelikli bilimsel katkı sağlamayı amaçlamaktadır. Disiplinlerarası özelliğiyle kültürel çalışmalar ve iletişim alanlarına ulusal ve uluslararası düzeyde katkı sunmayı hedefleyen Kültürel Çalışmalar ve Medya dergisi, bu alanlarda çalışan bilim insanlarının çalışma ve araştırmalarını paylaşabilecekleri akademik bir platform sunmaktadır. Dergi bu amaçlarını gerçekleştirirken dürüstlük, şeffaflık, hesap verebilirlik ve bilim etiği ilkelerine uygun olarak hareket etmektedir.

2021 yılında yayın hayatına başlayan Medya ve Kültür dergisi kültürel çalışmalar ve iletişim alanlarında Türkçe ve İngilizce makalelere yer vermektedir. Aralık ve Haziran aylarında yayınlanan  Medya ve Kültür dergisi kültürel çalışmalar ve iletişim alanlarında özgün, nitelikli teorik ve/veya uygulamalı çalışmalara yer vermektedir. Dergiye gönderilen akademik çalışmaların daha önce herhangi bir yerde yayınlanmamış ve yayımına karar verilememiş olması gerekmektedir. Makale başvuru, değerlendirme ve yayın sürecinde yazarlardan herhangi bir ücret talep edilmez. Başvurusu yapılacak bilimsel çalışmalar dergi yazım kuralları, benzerlik oranı ve editör kurulu ön değerlendirme aşamalarından geçtikten sonra en az iki kör hakem değerlendirmesine sunulmaktadır.  Medya ve Kültür dergisi COPE (Committee on Publication Ethics) ve Budapeşte Açık Erişim Politikası’na uygun olarak yayınlarını sürdürmektedir.

GENEL KURALLAR

1- Dergide yayımlanan yazı ve makalelerde kullanılacak dil Türkçe ve İngilizcedir.

2- Çalışmayı destekleyen bir kurum varsa, makale başlığının son kelimesi üzerine (*) konularak, aynı sayfada dipnot olarak destek veren kurum bilgileri belirtilmelidir.

3- Gönderilen yazılar kaynakça ve ekler dahil en az 6.000, en fazla 10.000 kelime aralığında olmalıdır.

4- Makaleler APA referans sistemine göre düzenlenmelidir. Metinlerde kullanılan referanslar ile kaynakça bilgisinin uyumlu olmasına özen gösteriniz.

5- Anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, görüşme teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren nitel ve nicel çalışmalar, insanlar üzerine yapılan klinik araştırmalar, hayvanlar üzerine yapılan araştırmalar, retrospektif çalışmalar, insan ve hayvanların deneysel ya da bilimsel amaçlı olarak kullanıldığı araştırmalar etik kurul kararı gerektirmektedir. Etik kurul kararı gerektiren çalışmaların başvurularında yazar/yazarların makalelerini sisteme yüklerken ıslak imzalı etik kurul kararını da göndermeleri gerekmektedir. Makalenin ilk sayfasında ana başlığın sonuna (*) işareti ile dipnot vererek, makalenin sonuç bölümünün sonuna NOT bilgisi eklenerek ve yöntem bölümünde de izinle ilgili kurul adı, tarih, sayı numarası bilgilerine yer verilerek çalışmanın etik kurul kararına uygun olarak hazırlandığı belirtilmelidir. Olgu sunumlarını içeren çalışmalar için de bilgilendirilmiş gönüllü olur/onama formumun ıslak imzalı olarak sisteme yüklenmeli, çalışmanın ilk sayfasında ana başlığın sonuna (*) işareti ile dipnot vererek, makalenin sonuç bölümünün sonuna NOT bilgisi eklenerek ve yöntem bölümünde de “Aydınlatılmış onama formu”nun alındığına ilişkin bilgiye yer verilmelidir.

6- Başkalarına ait ölçek, anket, fotoğraf kullanımlarında sahiplerinden izin alınması ve çalışmalarda bu bilgilere yer verilmesi gereklidir. Çalışmalarda fikir ve sanat eserleri kullanımında telif hakları düzenlemelerine uygunluğuna dikkat edilmesi ve metinlerde gerekli atıfların yapılması istenmektedir.

ÖZEL KURALLAR

Sayfa Düzeni: Tüm sayfalar A4 sayfa düzeninde, kenar boşlukları; üst 3 cm, alt 3 cm, sağ 2 cm, sol 2 cm olacak şekilde düzenlenmelidir.

Yazı Türü: Times New Roman yazı karakteri kullanılmalıdır. Türkçe “Öz” İngilizce “Abstract” bölümleri 9, ana metin 12 , kaynakça 11 punto olmalı; metin iki yöne hizalanmalıdır. Metin tek satır aralığı ile yazılmalı, paragraflar 1 cm sayfa girintisi ile başlamalıdır. Başlıklar ile öncesinde gelen metin arasına 1 satır (1 enter) boşluk bırakılmalıdır. Paragraflar arası geçişte ve kaynakça yazımında satır aralıkları önce 0 nk, sonra 6 nk olmalıdır. Dipnotlar ise 9 punto olacak şekilde düzenlenmelidir.

Kaynakça Türü: Kaynakça Times New Roman yazı karakteri ile 11 punto kullanılarak yazılmalıdır. Kaynakçada asılı girinti 1,5 cm’dir. Satır kat aralığı 1 cm, kaynakçalar arası geçiş aralığı da önce 0 nk, sonra 6 nk olacak şekilde düzenlenmelidir.

Başlıklar: Makale ana başlık ve alt başlıklardan oluşacak şekilde düzenlenmelidir.

Makale Başlığı: İlk sayfanın başında, ortalı, tüm harfleri büyük, 12 punto, tek satır aralıklı, 30 nk önce, 12 nk sonra olacak şekilde, Türkçe makaleler için Türkçe başlığın altına İngilizce, İngilizce makaleler için İngilizce başlığın altına Türkçe makale başlığı yazılarak oluşturulmalıdır.

• Alt Başlıklar: Makalenin içeriğine göre oluşturulan başlıklar 12 punto, bold ve Arap rakamlarına göre (1.- 1.1.-1.1.1…vb.) sıralanarak hazırlanmalıdır. Makale metnindeki ana ve alt başlıklar 1., 2., 3., şeklinde, 6 nk önce, 6 nk sonra, ilk harf karakterleri büyük olacak şekilde yazılmalıdır. Metin içinde ana başlıklar altında sıralanacak alt başlıklar, ait oldukları ana başlığın sıra numarasına göre ikinci düzeyde 1.1., 1.2… şeklinde 6 nk önce, 6 nk sonra; üçüncü düzeyde 1.1.1., 1.1.2… şeklinde 6 nk önce, 6 nk sonra şeklinde başlıkta kullanılan her bir kelimenin ilk harfi büyük diğer harfler küçük olacak şekilde hazırlanmalıdır.

Öz/Abstract, Anahtar Kelimeler/Keywords: Makalede Türkçe “Öz” İngilizce “Abstract” ve metin içeriğine uygun olacak şekilde anahtar kelimelerin bulunması zorunludur.

• Makale dilinin Türkçe ya da İngilizce olmasına bakılmaksızın 100-200 kelime aralığında Türkçe “Öz” ve İngilizce “Absract” bölümü olmalıdır. Öz ve abstract 9 punto ve tek paragraf şeklinde düzenlenmelidir. Öz’ün hemen altında “Anahtar Kelimeler” ve Abstract’ın hemen altında “Keywords” başlığı oluşturularak, makaleye uygun en az üç anahtar kelime; 9 punto, anahtar kelimelerin ilk harfleri büyük diğer harfleri küçük olacak şekilde yazılmalıdır.

Tablo, Şekil, Grafik ve Resimler: Metinde kullanılan tablo, şekil, grafik ve resimler yazar(lar) tarafından özgün olarak oluşturulmamış ise kaynak gösterilerek metin içinde kullanılabilir.

• Tablo ve Grafikler: Metin içinde kullanılan tablo ve grafikler Tablo 1., Tablo 2./ Grafik 1., Grafik 2. … vb gibi sıralanmalı, başlıklar tablo ve grafiklerin üstüne yazılmalıdır. Tablo/Grafik sınırını aşmayacak şekilde başlıklar sola yaslı ve başlıkta kullanılan ilk kelimenin ve özel isimlerin ilk harfi büyük diğerleri küçük olacak şekilde oluşturulmalıdır. Özgün olmayan tablo ve grafiklerin hemen altına sola yaslı olarak “Kaynak” başlığı açılarak, tablo ve grafiklerin kaynağı belirtilmelidir.

Şekil ve Resimler: Metin içinde kullanılan şekil ve resimler Şekil 1., Şekil 2./ Resim 1., Resim 2. … vb. gibi sıralanmalı, başlıklar şekil ve resimlerin altına yazılmalıdır. Şekil/Resmin altında başlıklar ortalı ve ilk kelimenin ve özel isimlerin ilk harfi büyük diğerleri küçük olacak şekilde oluşturulmalıdır. Özgün olmayan şekil ve resimlerin hemen altına sola yaslı olarak “Kaynak” başlığı açılarak, şekil ve resimlerin kaynağı belirtilmelidir.

ATIFLAR: Makalede yapılan atıflar APA kurallarına uygun olacak şekilde düzenlenmelidir. APA atıf kuralları için buraya tıklayınız.

Metin içi atıf:

Tek yazarlı kaynaklara atıf: (Neyzi, 2010, s. 47/ss. 12-15)
İki yazarlı kaynaklara atıf: (Adorno & Horkheimer, 2010, s. 96/ss. 56-58)
Üç yazarlı kaynaklara atıf: (Bourse, Yücel & Kırgezen, 2012, s. 23/ss. 32-33)
Üçten fazla yazarlı kaynaklara atıf: (Atılgan vd., 2015, s. 42/ss. 52-55)
İkincil kaynaklar/Aktaran: (Jung, 1990; akt. Wilson, 2000, s. 85/ss. 63-65)

KAYNAKÇA: Makalede yararlanılan kaynaklar APA kurallarına uygun olacak şekilde düzenlenmelidir. APA kaynak gösterimi için bakınız: https://www.citefast.com/styleguide.php?style=APA&sec=form.

Tek yazarlı kitap
Cevizci, A. (2015). Felsefe tarihi. (2.Baskı) İstanbul: Say Yayınları.

İki yazarlı kitap
Adorno, T. W., & Horkheimer, M. (2010). Aydınlanmanın diyalektiği. (3. Baskı). İstanbul: Kabalcı Yayıncılık.

Editörlü kitap
Bennett, W.L. & Entman, R. M. (Eds.). (2005). Mediated politics communication in the future of democracy. (3th. Ed.). Cambridge: Cambiridge University Press.

Çeviri kitap
Strauss, L. C. (2016). Bakmak, dinlemek, okumak. (Albayrak, Ö. B. Çev.). İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.

Kitap bölümü
Bayraktutan, G. (2015). İletişim araştırmalarında internet çalışmaları. Yıldırım, B. (Der.). İletişim Araştırmlarında Yöntemler Uygulama ve Örnekler. (ss. 431-463). Konya: Literatürk Academia

E-kitap
O’Keefe, E. (2006) Egoism and the crisis in Western values. Retrieved from http://www.onlineoriginals.com/showitem.asp?itemID=135

Basılı dergi
İlaslan, S. (2016). Popüler diziler bağlamında televizyonda tarih inşası ve politik tartışmalar. Kültür ve İletişim, 37, 3-21.

Elektronik dergi
Pekel Uludağlı, N. (2017). Psikolojik sağlık açısından yetişkin olma. Psikiyatride Güncel Yaklaşımlar, 9(3), 263-283. doi:10.18863/pgy.285949

Basılı gazete
Türker, Y. (2003, 2 Şubat). Godot’nun 50.yılı. Radikal İki, s. 1-4.

Elektronik gazete
Greenwald G., Macaskill, E. & Poitras L., (2013, 9 Haziran), Edward Snowden: The whistleblower behind the NSA surveillance revelations, The Guardian (Erişim Tarihi: 10.11.2020). https://www.theguardian.com/world/2013/jun/09/edward-snowden-nsa-whistleblower-surveillance

Tez
Gençalp, H. (2011). Egemen ideolojinin yerleştirilmesinin bir aracı olarak sinema: Çocuk yıldızı filmlerinde egemen ideolojinin işleyişi. (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). Selçuk Üniversitesi. Konya, Türkiye.

Carmody, T. (2009). Margınal economies: Media circulation and the material culture of modernism. (Doctoral dissertation, Pennsylvania University, ABD). Retrieved from https://search.proquest.com/pqdtglobal/docview/304983769/98E8CE50A08C40F8PQ/1?accountid=13654.

Web sayfası
Düşünbil Portalı. (2020, 7 Ekim). Gerçekleri önyargılarımızla nasıl uydururuz?. https://dusunbil.com/gercekleri-onyargilarimiza-nasil-uydururuz/ adresinden alındı.

Zizek, S. (2020, 28 Şubat). Zizek: Koronavirüsü, kapitalizme ‘Kill Bill-vari’ bir darbedir, komünizmin yeniden icat edilmesine yol açabilir. Terrabayt. https://terrabayt.com/covid19/zizek-koronavirusu-kapitalizme-kill-bill-vari-bir-darbedir-komunizmin-yeniden-icat-edilmesine-yol-acabilir/. adresinden erişildi.

Rapor
TÜSİAD. (2018). İletişimde toplumsal cinsiyet eşitliği rehberi. (TÜSİAD-T/2018,11-592). https://www.tusiad.org/tr/yayinlar/raporlar/item/9975-iletisimde-toplumsal-cinsiyet-esitligi-rehberi.

T.C. Kalkınma Bakanlığı (2018). On birinci kalkınma planı (2019-2023): Tarımda toprak ve suyun sürdürülebilir kullanımı özel ihtisas komisyonu raporu. (Yayın No: KB: 2984- ÖİK: 766). https://www.sbb.gov.tr/wp-content/uploads/2020/06/Tar%C4%B1mda-Toprak-ve-Suyun-S%C3%BCrd%C3%BCr%C3%BClebilir-Kullan%C4%B1m%C4%B1-%C3%96zel-%C4%B0htisas-Komisyonu-Raporu.pdf.

İnstagram
Resimli Tarih [@resimlitarih]. (2021, 12 Ocak). Bozcaada, 1930’lar. [İnstagram fotoğraf]. https://www.instagram.com/p/CJ7cbSmgGYZ/ adresinden alındı.

Facebook
Özdemir, C. (2020, 13 Kasım). Koronavirüs aşısının fiyatı ne kadar olacak? Cüneyt Özdemir ile Gündem. [Facebook video]. https://www.facebook.com/1606049579443989/videos/732078787516342 adresinden erişildi.

National Geographic Türkiye. (2020, 6 Ocak). 500 milyon canlının hayatını kaybettiği Avustralya yangınının tepeden görünümü… [Facebook fotoğraf]. https://www.facebook.com/239527204487/photos/a.10158717426529488/10159412217744488/ adresinden alındı.

Twitter
Koca, F. [@drfahrettinkoca]. (2021, 26 Ocak). Tedbir ve kısıtlamalara uyumla vaka sayılarını önemli ölçüde düşürdük… [Tweet]. https://twitter.com/drfahrettinkoca/status/1354101665377484803 adresinden erişildi.

Youtube
Çavdar, A. & Kölemen, A. ( 2021, 6 Ocak). Şimdiki zaman: Elit kimdir, elitizm nedir, elit karşıtlığı ne işe yarar?. Medyascope. [Video dosyası]. https://www.youtube.com/watch?v=RbtDwEpSoi8 adresinden erişildi.

Fotoğraf /Resim
Ingres, J. A. D. (1814). Grande Odalisque. [Resim]. https://theculturetrip.com/europe/france/articles/10-artworks-by-jean-auguste-dominique-ingres-you-should-know/ adresinden erişildi.


Etik İlke Politikası
Medya ve Kültür dergisi, bilimsel yayın etiği standartlarını uygulamayı ve Committee on Publication Ethics (COPE) tarafından dergi editörleri için geliştirdiği önerileri temel alarak hazırlanan ilkelere uymayı taahhüt eder.

Görevi Kötüye kullanma ve Olası Suistimallere Karşı Önlemler

*Editör/Editör Kurulu’nun şikayetlerin ve olası suiistimal işlemlerinin belirlenmesi, değerlendirilmesi konusunda soruşturma yapma, konuyla ilgili bulguları paylaşma sorumluluğu bulunmaktadır.

*Aynı çalışmanın farklı yayın organlarına gönderildiği durumlarda, farklı dergilere gönderilen aynı çalışmaların farklı versiyonlarını karşılaştırmak, gönderilen çalışmaya ilişkin yazar ve soruşturmacılardan derlenen açıklamaları karşılaştırmak, şüpheli suiistimal vakalarında soruşturma için iş birliği yapmak ve çaba harcamak, soruşturmacılara/yazarlara ve/veya kurumlarına yönelik çalışmalarda birlikte hareket etmek gibi faydalar sağlamak amacını taşır.

*Medya ve Kültür dergisi, bilimsel yayıncılık sürecinde gizliliğin önemini göz önüne alarak, yazar, alan editörleri ve hakemlere ilişkin bilgileri, sadece araştırmaya dair şüpheli bir suiistimali önlemek ve buna cevap verme yükümlülüğünü yerine getirmek amacıyla paylaşır.

*Dergi Editör Kurulu şüpheli durumlarda bilgi paylaşımı yapmadan önce ilk sorgulamaları yapmalıdır. Bilgi paylaşımı, sadece, yazarın yanıt vermediği, yanıtının yetersiz olduğu veya muhtemel suiistimalden birden fazla derginin etkileneceği düşünüldüğünde söz konusu olur.

*Editör Kurulu, iletişim gizliliğini mümkün olan en geniş ölçüde korumayı taahhüt eder.


1- YAYINCI

*Medya ve Kültür Dergisi'nin imtiyaz sahibi Sakarya Üniversitesi Rektörlüğü adına Prof. Dr. Fatih Savaşan'dır.

*Dergi Sakarya Üniveristesi bünyesinde Kültürel Çalışmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından yayınlanmaktadır

*Yayıncı, bağımsız editör kararını oluşturulmasını taahhüt eder.

*Yayıncı; dergi yayın etiği ilkelerinin paydaşlar arasında uygulanmasını, yayın içeriklerine açık ve ücretsiz erişimi, yayınların arşivlenmesi ve korunmasını taahhüt eder.

*Yayınlanan her makalenin mülkiyet ve telif haklarını korur.

*Yayıncı; suiistimal, intihal, telif hakkı ihlalleri, çıkar çatışması, metin geri dönüşümü gibi bilimsel yayın etiğinin ihlal edildiği şüphesinin oluştuğu durumlarında durum netleşinceye kadar gerekli adımları atmakla yükümlüdür.


2- EDİTÖR KURULU

*Editör, Editör Kurulu üyelerinin yayın politikaları ve yönergelere uygun ilerlemesini sağlamakla, kurul üyelerini yayın politikaları hakkında bilgilendirmek ve gelişmelerden haberdar etmekle görevlidir.

*Editör Kurulu, çalışmaların tarafsız ve bağımsız olarak değerlendirilmesini sağlar.

*Editör Kurulu, çalışmalarına katkı sunabilecek kişi ve uygulamalar hakkında öneride bulunur.

*Kurul üyeleri uzmanlık alanlarına uygun çalışmaları yayınlanma sürecinde değerlendirir ve görüş bildirir.

*Kurul üyeleri etkileşim içinde bilimsel sorumluluk çerçevesinde çalışırlar.

*Editör Kurulu belirlenen periyotlarda bir araya gelerek dergi yayın politikası, akademik yayıncılık, derginin indeks değerini arttırmaya ilişkin görüş ve değerlendirmelerde bulunur.


3- EDİTÖR

Medya ve Kültür dergisi editor ve alan editörleri açık erişimli Committee on Publication Ethics (COPE) tarafından yayınlanan COPE Code of Conduct and Best Practice Guidelines for Journal Editors” ve “COPE Best Practice Guidelines for Journal Editors” rehberleri temelinde etik görev ve sorumluluklara sahip olmalıdır. Bu kapsamda editör ve alan editörleri;

*Dergiye gönderilen makaleleri ön kontrol aşamasında bilimsel niteliğe göre değerlendirir. Editör ve alan editörleri değerlendirmeleri sonrasında makaleyi gerekçeli olarak reddedilir ya da yazar/yazarlardan hakem süreci öncesinde düzenleme isteyebilir.

*Dergiye gönderilen makaleler editör ve alan editörleri tarafından ırk, cinsiyet, dünya görüşü, inanç ve etnisiteden bağımsız olarak değerlendirilir.

*Editör ve alan editörleri hakemlerin değerlendirdikleri yazılara ilişkin detaylı ve yapıcı değerlendirme yapar.

*Dergiye gönderilen ve ön kontrol aşamasından geçen makalelere uygun hakem önerisinde bulunur. Önerilen hakemler çalışma konularına uygun olarak seçilir.

*Editör, hakem değerlendirme sürecine giren makalede hakem ile yazar/yazarlar arasında kurulacak iletişimden sorumludur. Makalenin dergiye ulaşmasından yayın aşamasına kadar geçen bu süreçte editör hakemeler ile yazar arasındaki iletişimi bilimsel kriterler ve akademik nezaket çerçevesinde, belgeler eşliğinde yürütür. Gerekli görülen hallerde editör her bir makalenin değerlendirme ve yayın sürecinde hesap vermekten çekinmez.

*Editör ve alan editörleri ilgilendikleri makalelerle ilgili çıkar çatışması içinde olmaları halinde editörlük görevinden kendilerini geri çeker. Geri çekilen editör kadrosu yerine geçecek ekibe derginin işleyişi, görev ve sorumluluklar ile varsa finansal çıkarlara ilişkin bilgi vererek görevi teslim etmeleri gereklidir.

*Editör kadrosu değerlendirilen yazılardan elde edilen herhangi bir bilgiyi kişisel çıkar amaçlı kullanamaz.

*Editör ve editör kurulu, yayınlanan bir makalede tespit edilen bir hata ve bu hatanın çalışmanın önemli bir kısmını ya da tümünü geçersiz kılması, etik dışı olması ya da intihal içermesi durumunda söz konusu makaleyi geri çeker. Bu durumda makale ile geri çekme gerekçelerini somutlaştıran versiyonları birbirine bağlayan linkler sağlanarak, çevrimiçi platformlarda makalenin geri çekilme gerekçesini tüm okuyuculara iletmekle sorumludur.

*Makale değerlendirme sürecinde iki hakemin çalışmaya ilişkin değerlendirmelerinde ihtilaf bulunması halinde üçüncü hakem değerlendirmesine başvurulur. İki hakemin “Önemli Değişiklik” ile değerlendirdiği süreçte editör ve editör kurulu makaleyi ikinci tur hakem sürecine taşımadan reddedebilir.


4- YAZAR

*Yazarların akademik, sosyal ve etik sorumlulukları bulunur. Çalışmalarının her kısmı için geçerlilik ve etik konularında hesap verebilir olmalıdır.

*Yazarlar, dergiye gönderecekleri çalışmalarını daha önce yayınlamamış, başka bir yayın programına dahil etmemiş ya da başka bir mecrada yayınlamak üzere değerlendirme aşamasına göndermemiş olduğunu taahhüt eder.

*Yazarlar aynı sayıya birden fazla tek ya da ortak yazarlı olarak makale gönderemez.

*Daha önce makalesi yayınlanan bir yazarın yeniden dergiye başvurabilmesi için yayınlanan makalesi ile dergiye başvurusu arasında en az bir sayının yayınlanmış olması gerekmektedir.

*Birden fazla yazarlı çalışmaların başvurularında yazar sıralaması yazarların ortak kararı olmalıdır.

*Çalışmalara sadece aktif katkısı olan kişiler yazar olarak dahil edilmelidir. Yazar sıralamasında değerlendirme sürecinde bir değişiklik olması durumunda bu talebin gerekçelendirilerek editöre iletilmesi gerekmektedir. Yazar/yazarlar, gerekli görülmesi halinde tüm konulara ilişkin açıklama yapabilmelidir.

*Yazarlar dergiye gönderdiği makalenin intihal, emek hırsızlığı, usulsüz referans göstermeme, referans unutmama, çalışmayı destekleyen kurumlar ve bursiyerlerin metin içinde anılmasından sorumludur. Aksi durumların tespiti ve etik ihlallerde makale reddedilir.

*Yazar, çalışma/araştırma desteği almışsa makale başlığına (*) işareti koyarak, gerekli açıklamayı ilk sayfada dipnot olarak açıklamalıdır.

*Yazarlar makale gönderimlerinde Telif Hakkı Devri ve Çıkar Çatışması Bildirim Forumu’nu imzalayarak sistemi yüklemekle sorumludur.

*Yazarlardan, özgün çalışma ve araştırmalar ile dergiye başvurmaları beklenir. Makalede yer alan fikir ve ifadelerin daha önce yayınlanmış farklı çalışmalarda kullanılması durumunda gerekli atıfları kurallara uygun olarak yapmak zorundadır. Aksi durumlarda yazarlar, editörlerin talebiyle çıkar çatışması olan kısımları düzletmek, makale yayınlanmışsa yeni bir düzelti yayınlanması için üzerlerine düşen sorumlulukları yapmakla yükümlüdürler.

*Makale yayınlandıktan sonra hata ya da yanlışlık tespit edilmesi durumunda düzeltme işlemlerinin yapılabilmesi için dergi editörüne durum derhal bildirilmelidir.


5- HAKEM

Medya ve Kültür dergisine gelen çalışmalar “çift kör” hakem değerlendirmesinden geçer. Çalışmaların bilimsel ve bağımsız değerlendirmesine katkı sunan bu sistemde hakemler doğrudan yazarlarla iletişime geçmez. Hakemlerin makalelere ilişkin değerlendirmeleri www.medyavekultur.com adresi üzerinden Medya ve Kültür dergisinin editör ve editör yardımcıları aracılığıyla sürdürülür. Hakem değerlendirme raporları ve makale üzerinde hakem değerlendirme ve görüşleri de editörler aracılığıyla yazarlara iletilir. Bu bağlamda Kültürel Çalışmalar ve Medya dergisi hakemlerden aşağıda belirtilen etik sorumluluklar çerçevesinde hareket etmesini beklemektedir.

*Hakemler, kör hakem değerlendirme sürecini benimseyerek hareket eder ve bu sürecin gerekliliklerini yerine getirir.

*Hakemlik ricalarına makul zaman aralığında olumlu ya da olumsuz yanıt vermesi beklenir.

*Hakemler, makale çalışmasına dair uzmanlığı yoksa ya da sınırlı uzmanlıkları varsa değerlendirme metninden bağımsız bu durumu editöre bildirmelidir.

*Hakemler değerlendirmelerini kabul edilen süre içinde dergiye iletmeli, belirtilen zaman içinde yapılamayan değerlendirmelere ilişkin editörü bilgilendirmelidir.

*Hakemler değerlendirmelerinde yanlılık yaratabilecek çıkar çatışması içine girmeleri durumunda durumu editöre bildirip, makale değerlendirmesinden çekilmelidir.

*Hakemler değerlendirdikleri makale yayınlanmadan önce, söz konusu yazıda bulunan, kendi ilgi alanlarına giren herhangi bir bilgiyi kullanmamalıdır.

*Adil ve tarafsız değerlendirme yapamayacağını düşünen hakemler durumu editöre bildirerek makale değerlendirmesinden çekilmelidir.

*Hakemler değerlendirdikleri makalede intihal olarak da bilinen metin geri dönüştürmeyi fark ettiklerinde editöre durumu bildirmekle sorumludurlar.

*Hakemler çalışmaların ve değerlendirmelerinin gizliliğinden sorumludur.

*Değerlendirmelerde yazarlara yönelik kişisel yorum yapmaktan ve gerekçelendirilmiş suçlamalardan kaçınılmalıdır.

*Hakemler, değerlendirmelerinde kendilerine ve meslektaşlarına referans verilme sayısını arttırmak ve görünür olmak için çalışmalarına referans verilmesini istememeli, isteme durumunda da bunu gerekçelendirmelidir.

*Hakemler spesifik olmamalı, değerlendirmelere somut ve bilimsel gerekçeler sunmalıdır. Bu şekilde yapılacak değerlendirmeler editör ve editör kuruluna karar alma ve hakkaniyetin sağlanmasında yardımcı olacaktır.

*Hakemler çalışmaların yayınlanmasından sonra da değerlendirme sürecinin gizliliğini korumaya devam etmelidir.

*Revizyon ve yeniden değerlendirme ile ilgili dergiden gelen taleplere karşılık vermeye çalışmalıdırlar.

*Kültürel Çalışmalar ve Medya dergisi suiistimal ve kötüye kullanma işlemlerinde COPE’un “olası kötüye kullanma” ilkelerini uygular. Editör/Editör Kurulu olası suiistimal ve kötüye kullanma işlemlerinde önlem almakla yükümlüdür. 

Medya ve Kültür Dergisi yazarlardan herhangi bir ücret talep etmemekte ve dergi ücretle satılmamaktadır.