Cannabis has been used for different purposes since the past, and although the interest in cannabis is increasing day by day, the cannabis plant has been avoided for a while. Underlying the consumer's negative opinion of hemp is the psychoactive substance content of the plant. Contrary to popular belief, cannabis cultivated for industrial purposes is a cannabis variety with reduced psychoactive substance content and legal limits to support consumption. Although trans-Δ9-tetrahydrocannabinol (THC) in cannabis, which is responsible for the psychoactive effect, is an objectionable component that should be considered in industrial cannabis production, cannabidiol (CBD), which has the same molecular weight, has analgesic for chronic and non-chronic pain, antiepileptic, antibacterial, anti-inflammatory, anticarcinogenic, antidiabetic, antidepressant properties. THC component is not found in cannabis seeds, which are used as food for protein source purposes. In this study, the chemical properties of trans-Δ9-tetrahydrocannabinol (THC) and cannabidiol (CBD) compounds, which have the same molecular properties, were compiled by examining their effects on health, applicable legal limits, and research on compounds.
Kenevir geçmişten beri değişik amaçlarla kullanılmış ve günümüzde de kenevire olan ilgi giderek artmasına karşın bir dönem boyunca kenevir bitkisinden uzak kalınmıştır. Tüketicinin kenevire karşı olumsuz düşüncesinin sebebi, bitkinin psikoaktif madde içeriğine sahip olmasıdır. Sanılanın aksine, endüstriyel amaçla ekilen kenevir, psikoaktif madde içeriği azaltılmış ve tüketimi destekleyici olarak yasal sınırları belirlenmiş kenevir çeşididir. Kenevir bünyesinde bulunan ve psikoaktif etkiden sorumlu trans-Δ9-tetrahidrokannabinol (THC), endüstriyel kenevir üretiminde dikkat edilmesi gereken sakıncalı bir bileşen olmasına karşın aynı molekül ağırlığına sahip olan kannabidiol (CBD) ise kronik ve nonkronik ağrılar için analjezik, antiepileptik, antibakteriyel, antiinflamatuar, antikanserojen, antidiyabetik, antidepresan özellik gösteren ve psikoaktif olmayan bir bileşiktir. Protein kaynağı amaçlı gıda olarak kullanılan kenevir tohumunda ise THC bileşenine rastlanmamaktadır. Bu çalışmada, aynı moleküler özelliğe sahip olan trans-Δ9-tetrahidrokannabinol (THC) ve kannabidiol (CBD) bileşiklerinin kimyasal özellikleri, sağlık üzerine etkileri, ilgili yasal sınırlar ve bileşikler üzerine yapılan araştırmalar incelenerek derlenmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Food Engineering |
Journal Section | REVIEWS |
Authors | |
Publication Date | July 18, 2022 |
Submission Date | March 17, 2022 |
Acceptance Date | June 5, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 |
* Uluslararası Hakemli Dergi (International Peer Reviewed Journal)
* Yazar/yazarlardan hiçbir şekilde MAKALE BASIM ÜCRETİ vb. şeyler istenmemektedir (Free submission and publication).
* Yılda Ocak, Mart, Haziran, Eylül ve Aralık'ta olmak üzere 5 sayı yayınlanmaktadır (Published 5 times a year)
* Dergide, Türkçe ve İngilizce makaleler basılmaktadır.
*Dergi açık erişimli bir dergidir.
Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.