Araştırma Makalesi

COVID-19 PANDEMİ SÜRECİNDE ÖZEL GEREKSİNİMLİ ÖĞRENCİLERİN UZAKTAN EĞİTİM YAŞANTILARINA İLİŞKİN ÖĞRETMENLERİN VE AİLELERİN GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ

Cilt: 6 Sayı: 2 31 Mayıs 2022
PDF İndir
EN TR

COVID-19 PANDEMİ SÜRECİNDE ÖZEL GEREKSİNİMLİ ÖĞRENCİLERİN UZAKTAN EĞİTİM YAŞANTILARINA İLİŞKİN ÖĞRETMENLERİN VE AİLELERİN GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ

Öz

Bu araştırmanın amacı, uzaktan eğitim sürecinde özel gereksinimli öğrencilerin yaşamış oldukları sorunları belirlemek ve bu sorunlara yönelik çözüm önerileri geliştirmektir. Çalışma betimleyici durum çalışması deseninde tasarlanmış nitel bir çalışmadır. Araştırmanın çalışma grubunu, 2020-2021 eğitim öğretim yılı Samsun ilinin Havza ilçesinde görev yapan ve sınıfında özel gereksinimli öğrencisi bulunan 10 sınıf öğretmeni ile kaynaştırma eğitimi alan özel gereksinimli çocuğu olan 10 veli oluşturmaktadır. Araştırmanın katılımcıları amaçlı örnekleme yöntemi ile belirlenmiştir. Veriler yarı yapılandırılmış görüşme formu ile toplanmıştır. Verilerin analizinde betimsel ve içerik analizi teknikleri kullanılmıştır.
Öğretmenlerden elde edilen bulgular sonucunda özel gereksinimli öğrencilerin uzaktan eğitim sürecine uyum sağlayamadıkları, ekran karşısında çabuk sıkıldıkları ve dikkatlerinin kısa sürede dağıldığı, motivasyonlarının düşük olduğu ve öğretmenlerin uzaktan motive etmede güçlük yaşadıkları, özellikle uygulamalı derslerde eğitsel hedeflere ulaşmada zorlandıkları, evde gerekli etkinliklerin yaptırılamamasından dolayı verimli çalışamadıkları ortaya çıkmıştır. Velilerden elde edilen bulgular sonucunda, hem kendilerinin hem de çocuklarının uzaktan eğitim sürecine uyum sağlamada güçlük yaşadıkları, çocuklarını uzaktan eğitime güdülemede ve etkinlik yaptırmada zorlandıkları, sürecin onlar için artı bir iş yükü getirdiği ve onlar için de stresli geçtiği sonucu ortaya çıkmıştır. Araştırmanın sonuçlarına dayalı olarak, uzaktan eğitim sürecinde özel gereksinimli öğrencilere yönelik uygulama ve etkinliklerin zenginleştirilmesi, eğitim açıklarının giderilmesi için çalışmaların yapılması, öğretmenlere ve velilere bu süreçle ilgili eğitimlerin verilmesi ve oryantasyon çalışmalarının yapılması gibi öneriler geliştirilmiştir.

Anahtar Kelimeler

Destekleyen Kurum

ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ

Kaynakça

  1. Adıyaman, Z. (2002). Uzaktan eğitim yoluyla yabancı dil öğretimi. The Turkish Online Journal of Educational Technology – Tojet, 1 (1), 92-97.
  2. Akbulut, M., Şahin, U. ve Esen, A. (2020). “More than a virus: How covid 19 Infected education in Turkey?”. Journal of Social Science Education, 19, 30-42.
  3. Akçatepe, G. (2009). Genel eğitim okullarında özel gereksinimi olan öğrenciler ve özel eğitim. Ankara: Kök Yayıncılık.
  4. Akıncı, A. (1991). Öğretilebilir düzeyde zihinsel özürlü çocukların annelerinin ve öğretmenlerinin eğitim hedefleri ile ilgili düşüncelerinin araştırılması. Yayınlanmamış Bilim Uzmanlığı Tezi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Ankara. Anadolu Ajansı (2020). Bakan Selçuk, özel gereksinimli öğrencilerin aileleriyle buluştu. https://www.aa.com.tr/tr/egitim/bakan-selcuk-ozel-gereksinimli-ogrencilerinaileleriyle-bulustu/1843957# Erişim Tarihi: 15.01.2021.
  5. Ataman, A. (2005). Özel gereksinimli çocuklar ve özel eğitime giriş. Ataman, A.(Ed.) Özel gereksinimli çocuklar ve özel eğitim. (s. 13-28). Ankara: Gündüz Eğitim ve Yayıncılık.
  6. Batu, S., Kırcaali İftar, G. (2007). Kaynaştırma. Ankara: Kök Yayıncılık.
  7. Bozkurt, A. (2020). Koronavirüs (Covid-19) pandemisi sırasında ilköğretim öğrencilerinin uzaktan eğitime yönelik imge ve algıları: Bir metafor analizi. Uşak Üniversitesi Eğitim Araştırmaları Dergisi, 6 (2), 1- 23.
  8. Büyüköztürk, Ş., Kılıç Çakmak, E., Akgün, Ö. E., Karadeniz, Ş. ve Demirel, F. (2008). Bilimsel araştırma yöntemleri. Ankara: Pegem Akademi.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

31 Mayıs 2022

Gönderilme Tarihi

16 Şubat 2022

Kabul Tarihi

12 Mayıs 2022

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2022 Cilt: 6 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Yüksel Başar, A., & Gündüz, Y. (2022). COVID-19 PANDEMİ SÜRECİNDE ÖZEL GEREKSİNİMLİ ÖĞRENCİLERİN UZAKTAN EĞİTİM YAŞANTILARINA İLİŞKİN ÖĞRETMENLERİN VE AİLELERİN GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ. Uluslararası Anadolu Sosyal Bilimler Dergisi, 6(2), 643-662. https://doi.org/10.47525/ulasbid.1074457
AMA
1.Yüksel Başar A, Gündüz Y. COVID-19 PANDEMİ SÜRECİNDE ÖZEL GEREKSİNİMLİ ÖĞRENCİLERİN UZAKTAN EĞİTİM YAŞANTILARINA İLİŞKİN ÖĞRETMENLERİN VE AİLELERİN GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ. UASBD. 2022;6(2):643-662. doi:10.47525/ulasbid.1074457
Chicago
Yüksel Başar, Aysun, ve Yüksel Gündüz. 2022. “COVID-19 PANDEMİ SÜRECİNDE ÖZEL GEREKSİNİMLİ ÖĞRENCİLERİN UZAKTAN EĞİTİM YAŞANTILARINA İLİŞKİN ÖĞRETMENLERİN VE AİLELERİN GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ”. Uluslararası Anadolu Sosyal Bilimler Dergisi 6 (2): 643-62. https://doi.org/10.47525/ulasbid.1074457.
EndNote
Yüksel Başar A, Gündüz Y (01 Mayıs 2022) COVID-19 PANDEMİ SÜRECİNDE ÖZEL GEREKSİNİMLİ ÖĞRENCİLERİN UZAKTAN EĞİTİM YAŞANTILARINA İLİŞKİN ÖĞRETMENLERİN VE AİLELERİN GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ. Uluslararası Anadolu Sosyal Bilimler Dergisi 6 2 643–662.
IEEE
[1]A. Yüksel Başar ve Y. Gündüz, “COVID-19 PANDEMİ SÜRECİNDE ÖZEL GEREKSİNİMLİ ÖĞRENCİLERİN UZAKTAN EĞİTİM YAŞANTILARINA İLİŞKİN ÖĞRETMENLERİN VE AİLELERİN GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ”, UASBD, c. 6, sy 2, ss. 643–662, May. 2022, doi: 10.47525/ulasbid.1074457.
ISNAD
Yüksel Başar, Aysun - Gündüz, Yüksel. “COVID-19 PANDEMİ SÜRECİNDE ÖZEL GEREKSİNİMLİ ÖĞRENCİLERİN UZAKTAN EĞİTİM YAŞANTILARINA İLİŞKİN ÖĞRETMENLERİN VE AİLELERİN GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ”. Uluslararası Anadolu Sosyal Bilimler Dergisi 6/2 (01 Mayıs 2022): 643-662. https://doi.org/10.47525/ulasbid.1074457.
JAMA
1.Yüksel Başar A, Gündüz Y. COVID-19 PANDEMİ SÜRECİNDE ÖZEL GEREKSİNİMLİ ÖĞRENCİLERİN UZAKTAN EĞİTİM YAŞANTILARINA İLİŞKİN ÖĞRETMENLERİN VE AİLELERİN GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ. UASBD. 2022;6:643–662.
MLA
Yüksel Başar, Aysun, ve Yüksel Gündüz. “COVID-19 PANDEMİ SÜRECİNDE ÖZEL GEREKSİNİMLİ ÖĞRENCİLERİN UZAKTAN EĞİTİM YAŞANTILARINA İLİŞKİN ÖĞRETMENLERİN VE AİLELERİN GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ”. Uluslararası Anadolu Sosyal Bilimler Dergisi, c. 6, sy 2, Mayıs 2022, ss. 643-62, doi:10.47525/ulasbid.1074457.
Vancouver
1.Aysun Yüksel Başar, Yüksel Gündüz. COVID-19 PANDEMİ SÜRECİNDE ÖZEL GEREKSİNİMLİ ÖĞRENCİLERİN UZAKTAN EĞİTİM YAŞANTILARINA İLİŞKİN ÖĞRETMENLERİN VE AİLELERİN GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ. UASBD. 01 Mayıs 2022;6(2):643-62. doi:10.47525/ulasbid.1074457

Cited By

19792  21391 18309     

Our journal licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License