Cilt: 6 Sayı: 2, 31.05.2022

Yıl: 2022

Makaleler

Prof. Dr. Yusuf ARSLAN batman üniversitesi
Kültürel Psikoloji, Düşünce Tarihi, Eğitim Politikası, Kadın Araştırmaları, Eğitim Sosyolojisi, Sosyoloji

ULUSLARARASI ANADOLU SOSYAL BİLİMLER DERGİSİ (UASBD), sosyal bilim alanında çalışan araştırmacıların, akademisyenlerin, yüksek lisans ve doktora seviyesindeki bilimcilerin makalelerini değerlendirmeye alan indexli, akademik, hakemli, uluslararası, bilimsel bir dergidir. Dergimizin 2020 yılı Index Copernıcus etki değeri 69.66 olarak hesaplanmıştır.
Kalan Basım Yayım Dağıtım bünyesinde bulunan dergimiz, sosyal bilim alanında, bilimsel konu ve sorunları irdeleyen ve bu konularda çözüm önerileri getiren özgün, ulusal ve uluslararası araştırma/derleme makalelerini, Türkçe/İngilizce literatüre ve bilim dünyasına kazandırmayı amaçlar. 


ULUSLARARASI ANADOLU SOSYAL BİLİMLER DERGİSİ (UASBD), basılı olmayıp, e-dergi olarak yayımlanmaktadır. Bununla birlikte yalnızca sosyal bilimler alanına giren konulardaki özgün bilimsel araştırma ve derleme makaleleri kabul eder, bunun dışındaki konular kapsam dışıdır. Makale dilleri ise Türkçe ve İngilizce ile sınırlıdır. 

 

*Dergimizde Türkçe ve İngilizce dilleri dışında makale kabul edilmemektedir. 

Başlık: Başka alanların uzmanları için kesin ve anlaşılır olmalı ve makalenin içeriğini yansıtmalıdır. (Tımes New Roman, 12 punto, büyük harfler ile, boult karakter)

Yazar Listesi: Yazarlar en çok katkıda bulanan isme göre listelenmelidir. Gönderimden sonra oluşacak her türlü değişiklik diğer tüm yazarların onayı alınarak ve dergi editörüne bilgi verilerek yapılmalıdır. (Makale sisteme ilk yüklendiğinde yazar/lar'ın ismi yazılmaz. Ancak hakem süreçleri sonunda yayıma kabul edilen makalelerde ise yazar ismi/isimleri Tımes New Roman, 12 punto, soy isim büyük harfler ile, boult karakterde yazılmalı)
Türkçe/İngilizce Özet: Kısaca bu çalışmayı neden yürüttüğünüzü açıklayınız (BACKGROUND), hangi sorulara cevap vermeyi amaçladınız (OBJECTIVES), araştırmayı nasıl gerçekleştirdiniz (METHODS), ne buldunuz (RESULTS: ana veri, ilişkiler), ve yorumunuz ile bulgularınızın ana sonuçları (CONCLUSIONS). (Tımes New Roman, 12 punto, 1,5 satır aralığı, 200-750 kelime arası yazılmalı)
Anahtar Kelimeler: Anahtar kelimeler spesifik olmalı ve makale içeriğini yansıtmalıdır. 3-6 arasında anahtar kelime kullanılmalıdır. (Tımes New Roman, 12 punto)
Giriş: Bu araştırmayı yürütmek neden gerekliydi ve hangi spesifik soruları ve araştırma hedeflerini yanıtladığınız açıklanmalıdır. Daha genel olan başlıklardan başlayarak aşamalı olarak araştırma sorularınıza odaklanın.(Giriş kısmından Sonuç kısmına kadar olan kısım Times New Roman 12 punto, 1.5 satır aralığı)
Yöntem: Detaylı bir şekilde çalışmanın hangi bilimsel yöntem ile, nasıl yürütüldüğünü betimleyin (örn. Yöntem, örneklem, boyutu, ölçüm sayısı, katılımcıların yaş ve cinsiyetleri, ekipman, veri analizi, istatistik testleri ve kullanılan yazılımlar vb). Çalışmanız için Etik Kurul İzni gerekli ise izin bilgilerini bu kısıma yazınız.
Bulgular: Bu bölümde araştırmadan elde edilen verilerin istatistiksel analizi yapılmalı, sonuçlar açık ve düzenli bir şekilde, varsa şekil, resim tablo ve grafiklerle birlikte açıklanmalıdır.
Tartışma: Bu kısmı sonuç bölümünde ele almak istemeyen yazarlar ayrı bölüm olarak ele alabilirler. Bu bölümde araştırma bulgularına yer vererek literatürdeki lehte veya alehteki bulgularla kıyas, analiz ve değerlendirme yapınız. Tartışma sonunda ana sonuçlarınızı ve çalışmanızın pratikteki anlamını vurgulayın.
Sonuç: Çalışmanızın sonuçlarına dayanarak sonuç bölümü yazılmalıdır. Veri üretmeyin ya da veriyi çarpıtmayın. Varsa önerilerinizi ekleyin.
Kaynakça: Kaynakça APA 6 sistemine göre hazırlanmalıdır. Başka yayınlardan çektiğiniz tüm önemli bilgilerin kaynağını belirttiğinizden emin olun. Kaynakçada tüm bu kaynağın kütüphane ya da İnternette bulunabilmesi için gerekli tüm veriye yer verin. Makalelerin cilt ve sayfa numaralarını eklemeyi unutmayın. Erişilemeyecek, metinde yer almayan ve konu dışı kaynaklara atıf vermeyin. Uygun olan her durumda inceleme yazıları yerine birincil araştırma makalelerini kaynak gösteriniz. Yayımlanmamış verilere kaynakçada yer vermeyin – belirtmeniz şartsa kaynağı makalenin içinde tanımlayın ve verinin üreticisinden atıf vermek üzere izin isteyin.
• UASBD'ne göndereceğiniz araştırma, derleme makalelerinizi dergimizin yazım kurallarına uygun olarak düzenleyiniz.
• (Uyarı: Sisteme makale yüklerken 2 hakem önerisi zorunludur. Hakem önerisi yapamayacak olan yazarlar, editörlerimizin isimlerini yazabilirler. Önerilecek hakemlerin makale konusuna giren alandan hocalar olması zorunludur. Ayrıca önerilen hakemlerin yazarın görev yaptığı üniversiteden olmaması gerekir.)
Gönderi Kontrol Listesi:
Başvuru sürecinde yazarlar gönderilerinin aşağıdaki listede bulunan tüm maddelere uygunluğunu kontrol etmelidirler, bu rehbere uymayan başvurular yazarlara geri gönderilecektir.
1. Gönderilen makale daha önceden yayımlanmamış, ya da başka bir dergiye değerlendirilmek üzere sunulmamış olmalıdır.
2. Makaleler Türkçe ya da İngilizce olarak yazılabilir. Makalede her biri 750 kelimeyi aşmayacak şekilde Türkçe ve İngilizce yazılmış Özet ve Abstract olmalıdır. Ayrıca 3 – 6 arasında Anahtar Kelimeler ve Keywords verilmelidir. Makale sisteme yüklenirken İngilizce başlık, özet ve anahtar kelimelerin de sisteme girilmesi gerekir.
3. Makale uzunluğu en fazla 20.000 kelime olmalıdır. Makale Başlığı(hepsi büyük harfle yazılmalı), özet/abtract, anahtar kelimeler/keywords başlıkları Tımes New Roman, 12 punto, boult karakter ile yazılmalıdır.
4. Makale yazıları 12 punto büyüklüğünde, Tımes New Roman yazı karakterinde 1,5 satır aralığında yazılmalıdır. Uzun alıntılarda punto büyüklüğü, yazı karakteri, satır aralığı düşürülebilir. Sayfa yapısı ve ölçüleri dergimiz tarafından düzenlenmektedir. Gönderilen makale American Publication Manual 6th Edition (APA-6) (http://www.apa.org) biçimine uygun olarak hazırlanmalıdır (İlahiyat Fakültelerinden gelen makalelerde dipnot sistemi kabul edilmektedir).
5. Araştırma makalelerinde problem giriş bölümü içinde açıkça belirtilmelidir. Giriş bölümünü sırasıyla yöntem, bulgular ve sonuç bölümleri izleyebilir. Bu durum derleme makaleler için geçerli değildir.
6. Makalelerde kullanılacak yayın kalıbına 2021 yılı 6/1. sayımız ve takip eden sayılarımızdaki makalelere bakılarak fikir alınabilir.
7. Başvurular Microsoft Word dosyası (.doc veya .docx) formatında olmalıdır.
8) Metin içi atıflar, eğer makale/kitabın içindeki bir cümle/paragrafa atıf yapılıyor ise (Arslan, 2018:123) şeklinde, bir makalenin/kitabın tamamına atıf yapılıyor ise (Arslan:2018) şeklinde olmalıdır. Atıflarda sayfa numarası verilmeyen makaleler kabul edilmemektedir. Web tabanlı ınternet bilgi atıflarında metin içine/dipnota link yazılmış olmamalı, metin içinde (Web 1), (Web 2)...vb şekilde referans verilip kaynakçada (Web 1), (Web 2.).. vb linkin tamamı erişim tarihi ile birlikte verilmelidir.
9) Sistemimize makale dosyası yüklenirken, makale hakemlere yollanacağı için makale üzerinde yazar/yazarların kurum adı, orcid numarası, ad soyadı vb. hiçbir tanımlayıcı bilgi/not yazılı olmamalıdır. 
10) İntihal raporu ek olarak yüklenmelidir. İntihal raporlarında kaynakça olmamalı ve oran %20'yi aşmamalıdır. %20'yi aşan makaleler ret edilir. (İntihal Raporu 50 TL karşılığında dergimizden alınabilir)
11) Yazarlar, "telif hakkı devir formunu" doldurmalıdır. Makale dergiye ulaştığında tüm hakları peşinen dergiye geçmiş kabul edilir.
12) Etik kurulu raporu gereken makalelerde, etik kurul raporu sisteme yüklenmeli, raporun tarih ve sayısına yöntem veya kaynakçanın son kısmında yer verilmelidir.
13) Makalede yer alacak tablolar “akademik tablo” formatında düzenlenmelidir. Tabloda tercihen tek satır aralığı kullanılmalıdır. Yazı büyüklüğü ise yine tercihen 12 punto olmalıdır ancak tablonun sayfaya sığmaması gibi zorunlu hallerde punto büyüklüğünü düşürmekte sakınca yoktur. Tabloda dikkat edilmesi gereken bir başka husus ise başlıkların kalın yazı tipi ile yazılmasıdır.
Tablolar her zaman sayfaya ortalanmalı, tüm kelimelerin (bağlaçlar hariç) baş harfleri büyük harfle başlayacak şekilde yazılmalı, siyah punto olmalı, nokta ile bitirilmemelidir.
Şekiller, resimler, grafikler, kavram haritaları, haritalar gibi tablo dışında kalan görselleri Resim 1, Fotoğraf 1, Grafik 1, Şekil 1 gibi farklı başlıklar ile tanımlamakta sakınca yoktur. Bu öğeler sayfaya ortalanmalı, ince çerçeve içine alınmalı, Resim, Fotoğraf, Grafik, Şekil başlıkları tercihe bağlı olarak üst yada alt bölümde tüm kelimeler (bağlaçlar hariç) baş harfleri büyük harfle başlayacak şekilde yazılmalı, nokta ile bitirilmemelidir. Şayet başlık bir satırdan daha uzun ise ikinci satırın ilk kelimesi satır başından değil tercihen şekil başlığının ilk kelimesinin altından başlamalıdır.
14) İlahiyat Fakültesi’nden gelen makaleler hariç dipnot kaynak ve künye bilgisi paylaşmak amacıyla değil ilave bilgiler, açıklamalar ve başkalarına ait görsel ve veri toplama aracı kullanıldığı durumlarda gerekli izinlerin alındığını belirtmek amacıyla kullanılmalıdır. Dipnotlar rakam ile değil * işareti ile yazılmalıdır. Dipnotlar, Tımes New Roman yazı ve 10 yada 11 punto olmalıdır. Dipnotlara ilişkin kaynakça makale sonunda verilmelidir.
KAYNAKÇA
Kaynakça yazımında dikkat edilmesi gereken temel hususlar:
• Kaynakçayı Tımes New Roman karakterinde yazmak (11 veya 12 punto). Kaynakça satır aralığını “tek satır aralığı” yada “aralık yok” şeklinde düzenlemek.
• Kaynakçayı yazarların soy isimleri ile alfabetik sıralamak,
• Kaynakları türlerine göre ayırmamak (Kitap, Makale, Arşiv belgesi gibi) ve bunlar için alt başlık oluşturmamak.
• Internet üzerinden erişilen kaynaklarda (DOI numarası olanlar veya değişmez (stable) adrese sahip olanlar hariç!) erişim tarihini belirtmek.
• Kaynakçanın tamamında (Başlık hariç!) kalın yazı tipinden kaçınmak,
• Çok yazarlı kaynaklarda sadece ilk yazarın değil tüm yazarların ismini belirtmek.
• Künye bilgisinin tam ve eksiksiz verilmesi.
• Künyesi uzun olan kaynakların ikinci satırlarını içeriden başlatmak.
Kaynakça Yazım Örnekleri
  Not: Aşağıdaki liste bir örnek oluşturmaktadır ancak yazarların birbirinden farklı fakülte ve disiplinlerden beslendiği gerçeği göz önüne alındığında hazırlanan kaynakçada ufak biçimsel farklılıklar bulunabilir. Örneğin soy isimlerin tamamını büyük harfle yazmak; ismin ilk harfini yada tamamını yazmak; makale/kitap/kongre başlığının tüm kelimelerinin baş harflerini büyük harf ile yazmak yada ilk harf büyük diğerlerini küçük yazmak; sayfa, sayfa sayısı, s:, s., S: gibi ifadeler; Yayınevi, yayınevi, yay. ifadeleri; Erişim Tarihi, erişim tarihi, E.t, Erişim vb. gibi ifadeler sık rastlanan biçimsel farklılıklardır. Bu bölümde önemli olan kaynakların künye bilgisinin tam ve eksiksiz verilmesi ve karar verilen biçimin tüm kaynakça boyunca tekörnek şekilde farklılık göstermeksizin sunulmasıdır.
1- Kitap:
Arslan, A. (2015). Oyundan Düğüne Hayatlar: Güneydoğu'da Çocuk Gelinler. İstanbul: Belge Yay.
2- Çeviri Kitap:
Breisach, E. (2012). Tarihyazımı (H. Kocaoluk, Çev.). İstanbul: Yapı Kredi Yay.
3- Makale:
Arslan, Y. (2016). Kim Daha İyi Empati Kuruyor? Empati Üzerine Mikro Bir Sosyolojik Araştırma.
            Batman Üniversitesi Yaşam Bilimleri Dergisi, 6(2), s. 51.64.
4- DOI numaralı makale:
Hemşin, K. L., ve Kulik, A. (2005). Volunteer Support, Marital Status and The Survival Times of
            Terminally İll Patients. Health Psychology, 12(2), s. 225-240, https://doi.org/10.1037/0278-6133.24.2.225
5- Çeviri Makale
Dewey, J. (2019). Coğrafya ve Tarihin Manası (L. Çelikdağı, Çev.). Turkish History Education
            Journal
, 8(1), s. 399-425.
6- Kitap Bölümü:
Ata, B. (2009). Sosyal Bilgiler Ünitesi Kavramı Üzerine Bazı Düşünceler. R. Turan, A. M. Sünbül ve
        H. Akdağ (Ed.), Sosyal Bilgiler Öğretiminde Yeni Yaklaşımlar (s. 45-56). Ankara: Pegem Yay.
7- Yazarlı ve Tarihli İnternet Kaynağı:
Kent, Y. (2005). Ortaöğretim Öğrencilerinin Kaygı Düzeyleri. (Erişim Tarihi: 08.03.2018):
        http://oc.eab.org.tr/egtconf/pdfkitap/pdf/290.pdf
8- İnternet kaynağı 
Metin içinde gönderme; (Web 1) şeklinde olmalı

Kaynakçada; Web 1: Hacettepe Üniversitesi Bilgi Okuryazarlığı Programı. http://hubo.hacettepe. edu.tr/ (Erişim Tarihi: 01.02.2021).    

9- Gazete:
Schwartz, J. (1993, 30 Eylül). Obesity Affects Economic, Social Status. The Washington Post, pp. 12-24.
• Yazarı belli olan gazete makalesi, metin içinde; (Schwartz: 1993) şeklinde gösterilmelidir.
10- Yazarı olmayan yazılar
(ÖSYM Yükseköğretim Sınavı (YKS) Kılavuzu: 2018).
b) Kaynakçada
ÖSYM Yükseköğretim Sınavı (YKS) Kılavuzu (2018). https://dokuman.osym.gov.tr/pdfdokuman/2018/YKS/KILAVUZ_28062018.pdf. (Erişim Tarihi: 03.08.2019).
11- Sempozyum / Kongre Bildirisi:
Alkayış, A. (2018). "İş'te ve Üniversite'de Kadın". I. Ulusal Kadın Çalışmaları Sempozyumu'nda Sunulan Sözlü Bildiri (Batman: 01.03.2018).

12- Yayımlanmamış tez:
Arslan, Y. (2012). Sözlü Tarihin Ortaöğretim Öğrencileri Üzerindeki Etkisi (Yayımlanmamış Doktora Tezi). Marmara Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.

Makale yayımlanmaya hak kazandığında Kaynakça kısmı yazıldıktan sonra makale sonuna "Çatışma Beyanı, Destek ve Teşekkür, Katkı Oranı Beyanı" eklenmelidir.

Çatışma Beyanı: Makalenin yazarı bu çalışma ile ilgili taraf olabilecek
herhangi bir kişi ya da finansal ilişkileri bulunmadığını dolayısıyla herhangi
bir çıkar çatışmasının olmadığını beyan eder.
Destek ve Teşekkür: Çalışmada herhangi bir kurum ya da kuruluştan destek
alınmamıştır. 

Katkı Oranı Beyanı: Dr. Yusuf Arslan katkı oranı %50, Dr. Filiz Çelik katkı oranı %50. (Tek yazarlı makalede Katkı Oranı Beyanı gerekli değildir.

   Dergimizde, Yayın Etiği Komitesi’nin (Committee on Publication Ethics, COPE) açık erişimde yayınladığı kılavuzlar ve politikalar doğrultusunda (Örneğin “Yayın Etiği Komitesi (COPE) Davranış Kuralları ve Dergi Editörleri İçin En İyi Uygulama Kılavuzları; “Code of Conduct and Best Practice Guidelines for Journal Editors” ve “COPE Best Practice Guidelines for Journal Editors”)’un Editör ve Yazarlar için Uluslararası Standartları dikkate alınır ve bu şartlar kabul edilir. Bununla birlikte yayımlanan makalelerin telif hakkı dergimize aittir.

Editörün Sorumlulukları:
1. Dergi editörü yapılan başvuruların uygunluğuna ve yayınlanıp yayınlamayacağına karar verir. Editör bu kararı verirken yazar veya yazarların ırkı, cinsiyeti, inancı, uyruğu, politik görüşüne göre değil gönderinin derginin yayın politikası ile uygunluğu, orijinalliği ve önemine göre karar verir.
2. Dergi editörü başvuru ile ilgili kişisel bilgileri sürecin başından sonuna kadar üçüncü kişilerle (hakemler, bilim kurulu üyeleri, yayıncı vs) paylaşamaz.
3. Editör veya hakemler ret edilen veya yayın aşamasında olan başvurularda yer alan bilgi ve belgeleri yazarın yazılı izni olmadan kendi araştırmalarında kullanamazlar.
4. Editör, makale başvurusu sırasında yazara derginin "makale başvurusu sırasında kabul-ret şartına bağlı olmaksızın makale işleme ücreti aldığını" ve bu ücretin yatırılmadan hakem sürecinin kesinlikle başlatılmayacağını, hakem süreçleri sonucunda ret edilen makalelerde ücretin yarısının iade edileceğinin bilgisini yazılı olarak bildirir.
Hakemlerin Sorumlulukları:
1. Hakemler başvurunun yayına uygunluğunu kontrol konusunda yayın kuruluna destek olurlar.
2. Hakemler, gönderilen çalışmayı değerlendirirken yazarın bakış açısını bütünüyle yadsıyarak "ben olsaydım" biçiminde bir yaklaşım yerine adil, tarafsız ve yapıcı olmaya çalışmalıdır.
3. Hakemler başvuruların geliştirilmesi ve olası hataların giderilmesi için yazarlara yapıcı önerilerde bulunurlar. Red ettikleri makalelerin red edilme gerekçelerini üstünkörü genel ifadelerle değil yazarın nerede eksikleri/yanlışları olduğunu metin üzerinde somut biçimde göstermeli, görüşlerini karşı tarafın öğrenmesine katkı yapacak bir olgunlukla iletmelidir.
4. Hakemler incelenmek üzere gönderilen başvurusu konusunda kendini yetersiz hissettiklerinde veya incelemeyi zamanında yetiştiremeyecekleri durumlarda editörü bilgilendirmek zorundadır.
5. Hakemler başvurularda yer alan bilgi ve fikirlerin güvenliğini sağlamakla yükümlüdürler. Bunları üçüncü kişilerle paylaşamaz veya kendi araştırmalarında kullanamazlar.
Yazarların Sorumlulukları:
1. Sahte/hileli verilere dayanan çalışmalar kabul edilemez. Yazarlar, verilerin doğruluğunu ve özgünlüğünü garanti etmelidir.
2. Çalışmada kullanılan 3. kişilere ait ve telif hakkına haiz "veri toplama aracı, tablo, grafik, harita ve diğer görseller" için ilgili kurum veya kişi(ler)den yazılı izin alınmalıdır.
3. Makale gönderim sürecinde "başvuru listesi"nde ifade edilen ve makaleyi gönderen sorumlu yazar tarafından kabul edilen şartlar diğer yazarlar tarafından da kabul edilmiş sayılır.
4. Makaleye anlamlı bir katkısı olan tüm yazarlar, çalışmaya ortak yazar olarak dahil edilmelidir. Katkısı olmayan kişilerin ortak yazar listesine dahil edilmesi uygun değildir ve bu duruma müsamaha edilmeyecektir.
5. Yazarlar dergimizin hakem ve editörleri tarafından önerilen makul revizyonları yapmayı kabul etmelidirler. Eğer yazar, kabul edilebilir nedenler olmadan revizyonları yapmayı reddederse, gönderilmiş olan makale reddedilecektir.
6. Bütün yazarların, gönderilen makaledeki her hatayı düzeltmeleri ve doğru olmayan bilgileri geri çekmeleri gerekir.
7. İntihal oranı %20'yi aşan makaleler red edilir.
8. Dergimizde makale başvurusu sırasında -kabul/red şartına bağlı olmaksızın- 450, 00 TL makale işleme ücreti talep edilir. Bu ücret yatırılmadan hakem süreci kesinlikle başlatılmaz. Normal süreçler sonucunda ret edilen makalelerde yatırılan ücretin yarısı yazara iade edilir. Bununla birlikte hakem raporlarının yazara bildirildiği durumlarda, yazarın raporlarda istenen düzeltmeleri yapmayı ret etmesi/düzeltmemesi/makaleyi geri çekmek istemesi halinde ücret iadesi yapılmaz. Yazarlar, hakem sürecine geçmesini kabul ettikleri makaleleri için bu sorumluluğu peşinen kabul etmiş sayılırlar.
Etik İlkelere Uymayan Durumların Bildirilmesi:
Dergimizin editörleri, hakemleri, yazarları ile ilgili etik ilkelere uymayan bir davranış veya değerlendirme sürecindeki, erken görünümdeki ya da yayımlanmış bir makale ilgili etik olmayan bir durum tespiti yapıldığında lütfen meil adresimize ileti yoluyla bilgi veriniz. Makalelerde kullanılan verilerin manipüle edilmesi, çarpıtılması ve uydurma verilerin kullanıldığının tespit edilmesi durumunda başta makale yazarının çalıştığı kurum olmak üzere ilgili kuramlara bu durum resmi yollardan bildirilecek ve makale red edilecek, yayınlanmışsa geri çekilecektir. Dergimiz, editör ve hakemler tarafından yapılan değerlendirmeye göre yazarlardan ham veri veya analiz sonuçlarını talep etme hakkına sahiptir.
Kaynak: Committee on Publication Ethics (COPE). (2011, March 7). Code of Conduct and Best-Practice Guidelines for Journal Editors. Erişim: http://publicationethics.org/files/Code_of_conduct_for_journal_editors_Mar11.pdf
25 Şubat 2020 tarihli ULAKBİM kararıyla, "Tüm bilim dalları için (Sosyal bilimler dahil) etik kurul kararı gerektiren klinik ve deneysel insan ve hayvanlar üzerindeki çalışmalar için Etik Kurul Onayı alınmış olmalıdır." şartı getirilmiştir. ETİK KURUL İZNİ GEREKTİREN çalışmalarda ilgili kurullardan gerekli izinlerin alındığı makalenin Yöntem bölümünde kurum, tarih ve sayı bilgisi verilerek belirtilmelidir. Etik kurul onayı gerektirmeyen çalışmalarda ise bu durum Yöntem bölümünde açıkça ifade edilmelidir.

 

Dergimizde makale başvurusu sırasında -kabul/ret şartına bağlı olmaksızın- makale işleme ücreti talep edilir.
Bu ücret yatırılmadan kesinlikle hakem süreci başlatılmaz.

19792  21391 18309     

Our journal licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License