Issue: 2, 12/31/21

Year: 2021

Elektronik ortamda yayımlanan Van İnsani ve Sosyal Bilimler Dergisi (ViSBiD), insani ve sosyal bilimler alanlarında özgün bilimsel araştırma yazılarına yer veren akademik ve hakemli bir dergidir.

Derginin işleyişinde akademik ve etik değerler temel amaç olarak görülmekte, şeffaf, bağımsız ve nesnel bir süreç esas alınmaktadır. 

Bilimsel niteliği güçlü, alanına katkı sunan, akademik bilgiyi güncel sorunlar, yeni yaklaşımlar ve teorik arka planla sunan makaleler, önce Yayın Kurulu, ardından da ilgili hakem değerlendirmesinden sonra yayınlanır.

ViSBiD, Türkçe ve İngilizce yazılmış makaleleri kabul etmektedir.


Van İnsani ve Sosyal Bilimler Dergisi -ViSBiD’e çalışmalarını sunan yazarların aşağıda belirtilen etik ilkeleri karşılaması zorunludur.
1. Van İnsani ve Sosyal Bilimler Dergisi’ne gönderilen yazıların özgün olması ve intihal içermemesi beklenmektedir. Makale dergiye gönderilmeden önce yazar tarafından yardımcı programlardan programlar (IThenticate, Turnitin gibi) kullanılarak intihal raporu alınmalıdır. Makale, dergiye bu rapor ile birlikte gönderilmelidir. Yazılar Yayın Kurulu’nda bu raporlarla birlikte değerlendirilir. Benzerlik oranı %20 ve üstü bir değerde çıkan yazılar değerlendirmeye alınmaz. Benzerlik oranının yüksekliği nedeniyle yazı yayın kurulunca reddedilir. Yayınlanan bir makale, intihal olduğu sonradan ispatlanırsa, web sitesinden kaldırılır ve ilgili yazar(lar)ın dergiye beş yıl boyunca göndereceği yazılar değerlendirme dışı bırakılır.
2. Yayın Kurulu’nca hakemlere gönderilmesine karar verilen yazıların benzerlik raporları da hakemlere iletilir ve hakemlerin bu konuyu göz önünde bulundurması beklenir.
3. Sempozyumlarda sözlü olarak sunulmuş ama kitapta yayınlanmamış bildiriler ve tezlerden yapılacak yayınların gönderilmesi durumunda, bunun dipnotla açıkça belirtilmesi gerekmektedir. Farklı dillerde basılmış eserlerin Türkçeye çevrilerek yeniden basılmak üzere dergiye gönderilmemesi gerekmektedir.
4. Çalışmalarda intihal yapıldığı tespit edildiğinde dergi editörü gerekli yaptırımlarda bulunma yetkisine sahiptir. Bu gerekçeyle çalışmalar reddedilebilir. Yayınlanmış bir yazı hakkında doğacak intihal şüphesinde,Van İnsani ve Sosyal Bilimler Dergisi, yazıyı ağ erişim sayfasından kaldıracak ve gerekli soruşturmayı başlatarak ilgili kurum ve mercilere, dergiyi tarayan dizinlere durumu bildirecektir.
5. Birden çok yazarlı makalelerde yazar olarak görünen kişilerin çalışmada önemli katkı sunmuş olması gerekir. Katkı sunmayanlara verilen “hediye yazarlık” ile katkısı olanların adına yer verilmediği “hayalet yazarlık” kabul edilemez.
Tez ve projelerden üretilen yayınların kabulü, danışman ya da yürütücü izni, gerekli hallerde feragat belgesi koşuluna bağlıdır.
6. Çalışmada finansal katkı sunan, destek veren kuruluşları teşekkür kısmında beyan etmek esastır.
7. Van İnsani ve Sosyal Bilimler Dergisi, etik onay gerektiren çalışmalar için izin belgesini zorunlu tutar ve onayın alındığı kurumu, belgenin tarih ve sayı numarasını makale içinde verir. Katılımcılardan anket, ölçek, görüşme, gözlem, ses ve video kaydı gibi yollarla veri toplamayı gerektiren ve alan araştırmasına dayalı çalışmalar için etik kurul izni alındığı aday makale içinde belirtilmelidir. Veri toplama sürecinde etik hususlarda duyarlılık gösterildiğinin kanıtları çalışma içinde sunulmalıdır.
8. Yazarların, daha önce yayınlanmamış çalışmalarını dergiye göndermeleri beklenir. Gönderilen bir çalışmanın eşzamanlı olarak başka bir dergiye de gönderilmiş olması kabul edilemez.
9. Bir araştırmanın sonuçlarının, birden fazla yayın biçiminde dilimlenerek gönderilmesi kabul edilemez.
10. Yazarlar, editör ve hakemler tarafından talep edildiğinde araştırmalarının ham verilerini sunmak ve bunları, makaleleri yayımlandıktan sonra da saklamak zorundadırlar.
11. Bir yazar ViSBiD’de yayınlanmış makalesinde önemli bir hata veya yanlışlık olduğunu tespit ettiğinde, dergi editörünü derhal haberdar etmek ve makaleyi geri çekmek veya düzeltmek için editörle iş birliği yapmak zorundadır.

ViSBiD yayınlanan makaleler için herhangi bir ücret talep etmemektedir.

ViSBiD, MLA ve Crossref tarafından indekslenmektedir. Ayrıca Index Copernicus takip sistemine alınmıştır.