Year 2012, Volume 21, Issue 1, Pages 1 - 7 2012-03-01

Determination of some durum wheat varieties's quality traits
Bazı Makarnalık Buğday Çeşitlerinin Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi

Seydi Aydoğan [1] , Aysun Göçmen Akçaçık [2] , Mehmet Şahin [3] , Berat Demir [4] , Hande Önmez [5] , Musa Türköz [6] , Sait Çeri [7]

286 2569

This research was conducted to determine grain yield and some quality traits of 5 durum wheat varieties (Selçuklu-97, Meram-2002, Yelken-2000, Ç-1252 ve Kızıltan-91) in a randomized block design with three replications in 2009-2010 and 2010-2011 growing seasons under irrigated conditions in Konya. According to the results including two years means ranged between;(343.73-517.26 kg\da) in grain yield, (36.38-41.68 g.) in thousand kernel weight, (13.23-14.43 %) in protein content, (21.00-32.00 ml) in SDS sedimantation value, (19.14-22.13) in colour value, (129.83-290.22 10-4 Joule) in alveograph energy, (1.83-2.70 min.) in mixographe development time, (57.27-67.84 %) mixographe peaik high, (22.88-39.17% min) in mixographe degree of softening (291.96-402.46 %Tq*min) in mixographe total area.

Bu araştırma 2009-2010 ve 2010-2011 yetiştirme dönemlerinde 5 makarnalık buğday (Selçuklu-97, Meram-2002, Yelken-2000, Ç-1252 ve Kızıltan-91) çeşidinin verim ve bazı kalite özelliklerini belirlemek amacıyla tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak Konya merkez lokasyonunda sulu koşullarda yürütülmüştür. İki yıllık ortalama değerler incelendiğinde, çeşitlerin tane verimi değerlerinin (343.73-517.26 kg/da), bin tane ağırlığı (36.38-41.68 gr), protein oranı (%13.23-14.43), SDS sedimantasyon değeri (21.00-32.00 ml), renk değeri (19.14-22.13), alveograf enerji değeri(129.83-290.22 10-4 Joule), miksograf (gelişme süresi 1.83-2.70 dak., pik yüksekliği % 57.27-67.84, yumuşama değeri % 22.88-39.17 dak., toplam enerji alanı % 291.96-402.46 Tq*dak.) olduğu tespit edilmiştir.

  • Anonymous, 1990. AACC Approved Methods of the American Association of Cereal Chemist, USA.
  • Anonymous, 1996. www. Hunterlab.com. CIE (L* a* b*) color scale.
  • Anonymous, 2005. Konya Tarım İl Müdürlüğü İstatistiği Verileri.
  • Anonymous, 2009. Approvedmethodologies. www.leco.com/resources/approved_methods
  • Atlı A., Koçak, N., Aktan, M. 1993. Ülkemiz Çevre Koşullarının Kaliteli makarnalık Buğday Yetiştirmeye Uygunluk Yönünden Değerlendirilmesi. Hububat Sempozyumu, 8-11 Haziran 1993, s. 345-351. Konya.
  • Autran J.C., Bourdet, A. (1979). Lidentification des verietes de ble:etablissement dun tabloau generalde determination fonde sur le diagramme. Annales des plants. 25(3):277-301.
  • Aydoğan S., Şahin, M., Göçmen Akçacık, A., Türköz, M. 2010. İleri makarnalık buğday hatlarının farklı çevrelerde verim ve kalite özellikleri yönünden değerlendirilmesi. HR.Ü.Z.F. Dergisi, 2010,14(4): 23-31. Şanlıurfa.
  • Bağcı S.A. 1998. Multivariate Analysis of Computerized Mixograph Data for End-Use Quality İmprovement in Winter Wheat. M.S.Thesis. South Dakota State University, SD,USA.
  • Bağcı S.A., Şahin, M. 1999. Buğday kalite ıslahında bilgisayarlı mixograf aletinin kalite ölçümünde kullanılması. Orta Anadolu’da Hububat Tarımının Sorunları ve Çözüm Yolları, 8-11 Haziran, s:519-523 Konya.
  • Blue E.N, Mason S.C,, Sander, D.H. 1990. Influence of planting date, seeding rate and phos phorus rate on wheat yield. Argon. J. 82: 762-768
  • Bushuk W, Briggs, K.G, L. Shebeski, H.1969. Protein quantity and quality as factors in the evaluation of bread wheats. Canadian Journal of Plant Science. 49(2):113-122.
  • Çetin B., Turhan, S. 2002. Türkiye Makarna Sektöründeki Gelişmeler ve Dış Satıma Yansımaları. Hububat Ürünleri Teknolojisi Kongre ve Sergisi, 3-4 Ekim 2002, Gaziantep. s. 243-248.
  • Çölkesen M., Öktem, A., Eren, N., Yağbasanlar, T., Özkan, H. 1994. Çukurova ve Harran Koşullarında Uygun Ekmeklik ve Makarnalık Buğday Çeşitlerinin Saptanması Üzerine Bir Araştırma. Tarla Bitkileri Kongresi 25-29 Nisan, 18-22, İzmir.
  • Dong H., R.G.. Sears, T.S., Cox, R.C., Hoseney, G.L. Lookhart ve Shogren, M.D. 1992. Relationship between protein composition and mixograph and loaf characteristics in Wheat Cereal Chem. 69: 132-136.
  • Elgün A., Türker, S., Bilgiçli, N. 2001. Tahıl Ürünlerinde Analitik Kalite Kontrolü. Konya Ticaret Borsası. Yayın No: 2 Konya.
  • Genç İ., Yağbasanlar, T., Özkan, H. 1993. Akdeniz İklim Kuşağına Uygun Makarnalık Buğday (Triticum Durum Desf.) Çeşitlerinin Belirlenmesi Üzerine Araştırma. Makarnalık Buğday ve Mamulleri Sempozyumu Kitabı, Sayfa: 127-141, Ankara.
  • Kettlewell P.S., Griffiths M.W., Hocking T.J., Wallington, D.J. 1998. Dependence of Wheat Dough Extensibility on Flour Sulphur and Nitrogen Concentrations and the Influence of Foliar Applied Sulphur and Nitrogen Fertilisers. J. Cereal Sci. 28, 15-23.
  • Khatkar B.S., Bell, A.E., Schofield, J.D. 1996. A comparative study of the interrelationship between Mixograph parameters and breadmaking qualities of wheat flours and glutens. J. Sci. Food Agric., 72:71-85.
  • Matsuo R.R., Dexter, JE. 1980. Relationship between some durum wheat physical characteristics and semolina milling properties, can. J. Plant Scı. 60: 49-56.
  • Peterson C.J., Graybosch R.A., Shelton, D.R., Baenziger, P.S. 1998. Baking Quality of Hard Winter Wheat: Response of Cultivars to Environment in the Great Plains. In: Braun, H.J., Altay, F., Kronstad, W.E., Beniwal, S.P.S., Nab, A. (Eds.), Wheat: Prospects for Global Improvement. Kluwer Academic Publishers, Dordrecht, pp. 223-228.
  • Pomeranz Y. 1988. Wheat Chemistry and Technology. Second Edition. Published By AACC. Minnesota, U.S.A.
  • Porceddu E., Pacucci, G., Perrino, P., Gatta C.D, Maellaro, I. 1973. Protein content and seed characteristics in populations of Triticum durum grown at three different locations. pp. 217-222. Proc. of the Symp. on Genetics and Breeding Durum Wheat, Univ, di Bari, 14-18 Maggio.
  • Özkaya, H., Kahveci, B. 1990. Tahıl ve Ürünleri Analiz Yöntemleri. Ankara.
  • Smith G.P., Gooding, M.J. 1999. Models of Wheat Grain Quality Considering Climate, Cultivar ve Nitrogen Effects. Agric. For. Meteorol. 94, 159-170.
  • Taşyürek T., Gökmen, S., Temirkaynak, V., Sakin, M.A. 1999. Sivas-Sarkısla Kosullarında Bugday, Arpa ve Tritikalenin Verim ve Verim Unsurları Üzerine Bir Arastırma. Hububat Sempozyumu, 8-11 Haziran 1999, s.616-620. Konya.
  • Williams P., El-Haramein, J.F., Nakkoul, H., Rihawi, S. 1988. Crop Quality Evaluation Methods and Guidelines. Sodium Dodecyl Sulphate (SDS) Sedimentation. P:13-16 İnternational Center For Agricultural Research in The Dry Areas (ICARDA), Syria.
Primary Language en
Journal Section Articles
Authors

Author: Seydi Aydoğan

Author: Aysun Göçmen Akçaçık

Author: Mehmet Şahin

Author: Berat Demir

Author: Hande Önmez

Author: Musa Türköz

Author: Sait Çeri

Bibtex @ { tarbitderg136989, journal = {Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi}, issn = {1302-4310}, eissn = {2146-8176}, address = {Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü}, year = {2012}, volume = {21}, pages = {1 - 7}, doi = {}, title = {Determination of some durum wheat varieties's quality traits}, key = {cite}, author = {Aydoğan, Seydi and Göçmen Akçaçık, Aysun and Şahin, Mehmet and Demir, Berat and Önmez, Hande and Türköz, Musa and Çeri, Sait} }
APA Aydoğan, S , Göçmen Akçaçık, A , Şahin, M , Demir, B , Önmez, H , Türköz, M , Çeri, S . (2012). Determination of some durum wheat varieties's quality traits. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 21 (1), 1-7. Retrieved from http://dergipark.org.tr/tarbitderg/issue/11500/136989
MLA Aydoğan, S , Göçmen Akçaçık, A , Şahin, M , Demir, B , Önmez, H , Türköz, M , Çeri, S . "Determination of some durum wheat varieties's quality traits". Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi 21 (2012): 1-7 <http://dergipark.org.tr/tarbitderg/issue/11500/136989>
Chicago Aydoğan, S , Göçmen Akçaçık, A , Şahin, M , Demir, B , Önmez, H , Türköz, M , Çeri, S . "Determination of some durum wheat varieties's quality traits". Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi 21 (2012): 1-7
RIS TY - JOUR T1 - Determination of some durum wheat varieties's quality traits AU - Seydi Aydoğan , Aysun Göçmen Akçaçık , Mehmet Şahin , Berat Demir , Hande Önmez , Musa Türköz , Sait Çeri Y1 - 2012 PY - 2012 N1 - DO - T2 - Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 1 EP - 7 VL - 21 IS - 1 SN - 1302-4310-2146-8176 M3 - UR - Y2 - 2019 ER -
EndNote %0 Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi Determination of some durum wheat varieties's quality traits %A Seydi Aydoğan , Aysun Göçmen Akçaçık , Mehmet Şahin , Berat Demir , Hande Önmez , Musa Türköz , Sait Çeri %T Determination of some durum wheat varieties's quality traits %D 2012 %J Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi %P 1302-4310-2146-8176 %V 21 %N 1 %R %U
ISNAD Aydoğan, Seydi , Göçmen Akçaçık, Aysun , Şahin, Mehmet , Demir, Berat , Önmez, Hande , Türköz, Musa , Çeri, Sait . "Determination of some durum wheat varieties's quality traits". Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi 21 / 1 (March 2012): 1-7.