Elektronik burun (e-burun) kullanımının, 18 günlük depolama (0-4°C) süresince vakumlu paketlenmiş, temizlenmiş ve pulları alınmış levrek (Dicentrarchus labrax) üzerinde etkinliği incelenmiştir. Bu çalışmada, mikrobiyolojik (toplam aerobik mezofilik bakteri, psikrofilik bakteri ve aerobik bakteri sayısı), kimyasal (TVB-N, TMA, TBARS) ve duyusal kalite de belirlendi. Toplam aerobik mezofilik ve psikrofilik bakteri sayıları, vakumlu paketlenmiş ve içi temizlenmiş levreklerin depolanması sırasında arttı. Toplam aerobik mezofilik bakteriler, psikrofilik bakterilerin sayısı 18. günde raf ömrü sınırını (7 log cfu/g) aşmıştır. Depolama sürecinin 18. gününün tamamlanmasının ardından; TVB-N, TBARS, TMA-N değerleri sırasıyla 22,42±2,87 mg/100 g, 0,37±0,12 µmol/100g, 4,12±0,41 mg/100 g olarak belirlenmiştir. Duyusal puan, depolamanın 18. gününde 14.43±0.14 olarak belirlendi. Bu çalışmanın bulguları, 4°C'de saklanan vakumlu ambalajlı levreklerin mikrobiyolojik verilerinin, raf ömrünün saklama süresinin 15. günü olduğunu göstermektedir. Elektronik burun ölçümlerinde, balığın tazeliğinin devam ettiği varsayılan 1., 4., 6. ve 8. günlerdeki sensör sonuçları birbirine yakın değerler verirken, 8. gün dağılımları diğerlerine göre daha dağınık olup, bu durum koku değişikliklerinin başladığının bir göstergesi olarak kabul edilmiştir. Depolamanın 11., 13. ve 15. günlerine ait değerler birbirine yakın olup bazen aynı dağılımı vermiştir. Sonuçlar, elektronik burun teknolojisinin balık tazeliğini izleme açısından potansiyel bir araç olduğunu ve geleneksel duyusal analizlerle birlikte kullanılabileceğini göstermektedir.
12-BIL-029
The effectiveness of electronic nose (e-nose) on vacuum packed, gutted and descaled sea bass (Dicentrarchus labrax) was investigated during 18 days in refrigeration (0-4°C). Microbiological (total aerobic mesophilic bacteria, psychrophilic bacteria and aerobic bacteria counts) chemical (TVB-N, TMA, TBARS) and sensory quality were also determined in this study. Total aerobic mesophilic and psychrophilic bacteria counts increased during the storage period of vacuum packed and gutted European sea bass . Total aerobic mesophilic bacteria and psychrophilic bacteria exceeded the shelf life limit (7 log cfu/g) on day 18. Upon the completion of the 18th day of the storage period; TVB-N, TBARS, TMA-N values were determined as 22.42±2.87 mg/100 g, 0.37±0.12 µmol/100g, 4.12±0.41 mg/100 g, respectively. The sensory score was determined as 14.43±0.14 on the 18th days of storage. The findings of this study reveal that the microbiological data of the vacuum-packed sea bass stored at 4°C indicate that the shelf life was 15 days of the storage period. In the electronic nose measurements, the sensor results on days 1st, 4th, 6th and 8th days, which are assumed to continue the freshness of the fish, gave close values, while the 8th day distributions were more scattered than the others, and this was accepted as an indication that odour changes had begun. The values for the 11th, 13th and 15th days of storage were close to each other and sometimes gave the same distribution. The results demonstrate that electronic nose technology is a potential tool for monitoring fish freshness and can be used in conjunction with traditional sensory analyses.
Local Ethics Committee Approval was not obtained because experimental animals were harvested before purchase in the present study.
Present study was supported by Ege University Scientific Research Projects Coordination (Grant number: 12-BIL-029).
12-BIL-029
This paper is based on the presentation at the 1st International Fisheries Symposium in Northern Cyprus (24-27 March 2013, Girne, Northern Cyprus). Arzu Burcu Yavuz, who is a member of the working team, is eligible for the TUBITAK 2211-C Priority Fields Doctorate Scholarship Program.
| Birincil Dil | İngilizce |
|---|---|
| Konular | Sucul Kültür ve Balıkçılık (Diğer) |
| Bölüm | Araştırma Makaleleri |
| Yazarlar | |
| Proje Numarası | 12-BIL-029 |
| Erken Görünüm Tarihi | 24 Kasım 2025 |
| Yayımlanma Tarihi | 25 Kasım 2025 |
| Gönderilme Tarihi | 20 Şubat 2025 |
| Kabul Tarihi | 6 Mayıs 2025 |
| Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 21 Sayı: 4 |