Aromatik karboksilik asit ailesinin en basit üyesi olan benzoik asit, birçok önemli organik bileşiğin sentezinde öncü maddedir. Her ne kadar gıdalarda mikroorganizma kaynaklı bozulmaları önlemek amacıyla kullanıldığı düşünülse de yapılan araştırmalar benzoik asidin çeşitli peynir tiplerinde farklı konsantrasyonlarda bulunabildiğini göstermektedir. Bu çalışmada yöresel peynir çeşitlerimizden taze ve örgü peynirlerinin depolama süresince hippurik ve benzoik asit miktarları tespit edilerek tespit edilen miktarların peynirin bazı fizikokimyasal ve mikrobiyolojik özellikleri ile ilişkilendirilmesine çalışılmıştır. Peynirlerin üretiminde kullanılan çiğ sütlerde hippurik asit ve benzoik asit tespit edilmiştir. Depolama süresince peynirlerin benzoik asit miktarları 4,73-11,42 mg/kg aralığında değişiklik göstermiştir. Depolama süresi sonunda depolamanın başlangıcına göre örgü peynirde benzoik asit miktarı önemli düzeyde azalırken, Taze peynirde artmıştır (p˂0,05). Benzoik asit miktarı yüksek olan taze peynirlerde Lactococcus spp. ve Enterococcus spp. sayılarının daha yüksek, Lactobacillus spp. ve maya-küf sayılarının daha düşük olduğu görülmüştür. Sonuç olarak çiğ sütte, taze ve örgü peynirlerinde doğal yolla benzoik asitin oluştuğu ve düzeylerinin yaklaşık 12 mg/kg’a ulaştığı belirlenmiştir.
Benzoik asit, hippurik asit, taze peynir, örgü peyniri, yöresel peynirler
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Gıda Bilimi ve Teknolojisi |
Bölüm | Araştırma |
Yazarlar |
|
Destekleyen Kurum | T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü |
Proje Numarası | TAGEM/HSGYAD/14/A05/P01/57 |
Teşekkür | Projeye destek veren T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü'ne (Proje numarası: TAGEM/HSGYAD/14/A05/P01/57) teşekkür ederiz. |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2021 |
Yayınlandığı Sayı | Yıl 2021, Cilt 18, Sayı 2 |
Bibtex | @araştırma makalesi { aduziraat1001238, journal = {Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi}, issn = {1304-7787}, eissn = {2717-7084}, address = {Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Güney Kampüs, Çakmar AYDIN, 09100}, publisher = {Aydın Adnan Menderes Üniversitesi}, year = {2021}, volume = {18}, number = {2}, pages = {293 - 301}, doi = {10.25308/aduziraat.1001238}, title = {Taze ve Örgü Peynirlerinde Doğal Yolla Meydana Gelen Benzoik Asit Miktarının Belirlenmesi}, key = {cite}, author = {Akan, Ecem and Yerlikaya, Oktay and Güçer, Leyla and Meriç, Şaban and Çakır Topdemir, Pınar and Kınık, Özer} } |
APA | Akan, E. , Yerlikaya, O. , Güçer, L. , Meriç, Ş. , Çakır Topdemir, P. & Kınık, Ö. (2021). Taze ve Örgü Peynirlerinde Doğal Yolla Meydana Gelen Benzoik Asit Miktarının Belirlenmesi . Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi , 18 (2) , 293-301 . DOI: 10.25308/aduziraat.1001238 |
MLA | Akan, E. , Yerlikaya, O. , Güçer, L. , Meriç, Ş. , Çakır Topdemir, P. , Kınık, Ö. "Taze ve Örgü Peynirlerinde Doğal Yolla Meydana Gelen Benzoik Asit Miktarının Belirlenmesi" . Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 18 (2021 ): 293-301 <https://dergipark.org.tr/tr/pub/aduziraat/issue/67755/1001238> |
Chicago | Akan, E. , Yerlikaya, O. , Güçer, L. , Meriç, Ş. , Çakır Topdemir, P. , Kınık, Ö. "Taze ve Örgü Peynirlerinde Doğal Yolla Meydana Gelen Benzoik Asit Miktarının Belirlenmesi". Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 18 (2021 ): 293-301 |
RIS | TY - JOUR T1 - Taze ve Örgü Peynirlerinde Doğal Yolla Meydana Gelen Benzoik Asit Miktarının Belirlenmesi AU - EcemAkan, OktayYerlikaya, LeylaGüçer, ŞabanMeriç, PınarÇakır Topdemir, ÖzerKınık Y1 - 2021 PY - 2021 N1 - doi: 10.25308/aduziraat.1001238 DO - 10.25308/aduziraat.1001238 T2 - Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 293 EP - 301 VL - 18 IS - 2 SN - 1304-7787-2717-7084 M3 - doi: 10.25308/aduziraat.1001238 UR - https://doi.org/10.25308/aduziraat.1001238 Y2 - 2021 ER - |
EndNote | %0 Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi Taze ve Örgü Peynirlerinde Doğal Yolla Meydana Gelen Benzoik Asit Miktarının Belirlenmesi %A Ecem Akan , Oktay Yerlikaya , Leyla Güçer , Şaban Meriç , Pınar Çakır Topdemir , Özer Kınık %T Taze ve Örgü Peynirlerinde Doğal Yolla Meydana Gelen Benzoik Asit Miktarının Belirlenmesi %D 2021 %J Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi %P 1304-7787-2717-7084 %V 18 %N 2 %R doi: 10.25308/aduziraat.1001238 %U 10.25308/aduziraat.1001238 |
ISNAD | Akan, Ecem , Yerlikaya, Oktay , Güçer, Leyla , Meriç, Şaban , Çakır Topdemir, Pınar , Kınık, Özer . "Taze ve Örgü Peynirlerinde Doğal Yolla Meydana Gelen Benzoik Asit Miktarının Belirlenmesi". Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 18 / 2 (Aralık 2021): 293-301 . https://doi.org/10.25308/aduziraat.1001238 |
AMA | Akan E. , Yerlikaya O. , Güçer L. , Meriç Ş. , Çakır Topdemir P. , Kınık Ö. Taze ve Örgü Peynirlerinde Doğal Yolla Meydana Gelen Benzoik Asit Miktarının Belirlenmesi. ADÜ ZİRAAT DERG. 2021; 18(2): 293-301. |
Vancouver | Akan E. , Yerlikaya O. , Güçer L. , Meriç Ş. , Çakır Topdemir P. , Kınık Ö. Taze ve Örgü Peynirlerinde Doğal Yolla Meydana Gelen Benzoik Asit Miktarının Belirlenmesi. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2021; 18(2): 293-301. |
IEEE | E. Akan , O. Yerlikaya , L. Güçer , Ş. Meriç , P. Çakır Topdemir ve Ö. Kınık , "Taze ve Örgü Peynirlerinde Doğal Yolla Meydana Gelen Benzoik Asit Miktarının Belirlenmesi", Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 18, sayı. 2, ss. 293-301, Ara. 2021, doi:10.25308/aduziraat.1001238 |