Bu çalışmada Şabut’un bazı fiziksel ve kimyasal özellikleri belirlenmiştir. Şabut, Dicle ve Fırat nehirlerinde yaşayan, Cyprinidae familyasına ait bir balık türüdür. Yapılan çalışmada bu balığın ortalama ağırlıkları ve boyları 2.36 kg ve 77.86 cm olarak belirlenmiştir. Şabutun karbonhidrat içeriği düşük olmasına rağmen yağ ve protein açısından zengin olduğu görülmüştür. Örneklerin nem, yağ, protein, kül ve pH değerleri sırasıyla %71.60, %7.07, %19.52, %1.10 ve 6.07 olarak bulunmuştur. Temizleme sonrası balık eti ve et randımanları ise sırasıyla %59.50 ve %49.89 olarak tespit edilmiştir. Sonuç olarak şabutun insan beslenmesi açısından önemli bir potansiyele sahip olduğu anlaşılmıştır.
In this study, some physical and chemical properties of Shibot (Tor grypus) were determined. Shibot lives in the Dicle (Tigris) and Fırat (Euphrates) rivers, and it is a type of fish, belonging to the Cyprinidae family. Its mean weight and length were found to be 2.36 kg and 77.86 cm. Although it has low carbohydrate content, it was found to be rich in fat and protein. Moisture, fat, protein, ash and pH values were found to be 71.60%, 7.07%, 19.52%, 1.10% and 6.07, respectively. Fish bodies (cleaned fish) and meat yields were also found to be 59.50% and 49.89%, respectively. As a result, it was understood that Shibot has a high potential for human nutrition.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Et Teknolojisi |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 27 Aralık 2024 |
Gönderilme Tarihi | 30 Eylül 2024 |
Kabul Tarihi | 4 Aralık 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 12 Sayı: 2 |