Sistematik Derlemeler ve Meta Analiz
2. İLKOKULLARDA BESİN SEÇİMİ VE GÜVENLİĞİ ÜZERİNE BİBLİYOMETRİK BİR ANALİZAmaç:
ADYUTAYAM Dergisi, Tarım ve Biyoloji ile ilgili alanlarda Türkçe ve İngilizce dillerinde özgün araştırma ve derlemeleri yayınlayarak ulusal ve uluslararası düzeyde bilgi paylaşımını amaçlamaktadır.
Kapsam:
Elektronik ortamda yayınlanan, kâr amacı gütmeyen, uluslararası, hakemli, bilimsel bir dergidir. Dergi, Biyolojik ve Tarımsal Bilimlerin tüm alanlarında araştırmaya dayalı sonuçları yansıtan özgün araştırma makaleleri, kısa makaleler, bilimsel niteliği yüksek çeviriler, bilimsel gözlemler (teknik not) ve derleme makaleleri yayınlamaktadır.
Yazım Kuralları
- Hazırlanan makale; makaleden sorumlu yazar (makalenin yayın başlangıcından basım sonrasındaki her türlü yazışmalarda sorumluluğu bulunan) tarafından gönderilmeli ve takip edilmelidir.
- Makalenin sayfaları ve her sayfada satırlar numaralandırılmalıdır. Sayfalarda hiçbir şekilde üst ve alt bilgi kullanılmamalıdır. Makalelerde sayfa sayısı sınırı; Araştırma Makaleleri için yirmi (20) sayfadır.
1. İlk Sayfa
- Makalenin başlığı ile yazar ad ve açık adreslerini ve makale türü ile alanını içermelidir.
- Makale başlığı 20 kelimeyi aşmayacak şekilde kısa ve açık olmalı, sayfa başından iki satır boşluk bırakılarak büyük harflerle 14 punto büyüklüğünde koyu olarak yazılmalı ve sola yakın yazılmalıdır.
- Yazarların isimleri başlıktan sonra iki satır boşluk bırakılarak 12 punto büyüklüğünde kalın ve sola dayalı olarak, birinci ve ikinci isimleri küçük, soy isimlerinin ise tamamı büyük yazılmalıdır.
- Yazarların adres bilgileri ve e-postaları yazarların hemen alt satırında
1Adıyaman Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarla Bitkileri Bölümü Adıyaman/Türkiye
biçiminde kısaltma yapılmadan belirtilmelidir.
- Makale türü (Araştırma) ve makalenin alanı makale ilk sayfasında üst bilgi şeklinde büyük harflerle 13 punto büyüklüğünde koyu olarak yazılmalı ve ortalanmalıdır.
- Sorumlu yazarın tüm iletişim bilgileri makale giriş sayfasının en altında 9 punto büyüklüğünde normal ve sola dayalı olarak verilmelidir.
2. Makale
Yazarlar makalelerini hazırlarken aşağıdaki kurallara mutlaka uymalıdır.
- Eser Microsoft Word programıyla "Times New Roman" yazı tipinde ve 12 punto olarak yazılmalıdır. Tüm kenarlardan 2,5 cm boşluk bırakılmalıdır. Makale metninde paragraf başlarında girinti yapılmamalı, paragraf araları 1 satır (12 nk) boşluk bırakılarak belirginleştirilmelidir.
Makale Başlığı
Kısa ve kapsayıcı olmalı, yirmi kelimeyi geçmemeli, 14 punto büyüklüğünde büyük harflerle ve koyu yazılmalıdır.
Başlık Makalenin başlığı 20 kelimeyi geçmeyecek şekilde ve bilgi verici olmalıdır. Başlığın altında ayrı ayrı her bir yazarın ad-soyad, adres ve e-postaları verilmelidir.
Özet
Özet Makalenin başlangıcında yer alıp, konuyu tam ve net bir şekilde ifade etmelidir. 250 kelimeyi aşmayacak şekilde normal 10 punto büyüklüğünde ve makalenin ana noktalarını belirten özeti olmalıdır.
Anahtar Kelimeler
Özet kısmından sonra bir satır boşluk bırakılarak “Anahtar Kelimeler: ” yazılarak devamına noktalı virgülle ayrılmış en fazla 5 tane anahtar kelime normal olarak yazılmalıdır.
Makale İngilizce Başlığı
Anahtar kelimelerden sonra bir satır boşluk bırakılarak koyu bir şekilde makalenin İngilizce başlığı yazılmalıdır. Başlık kısa ve kapsayıcı olmalı, yirmi kelimeyi geçmemeli 14 punto büyük harflerle ve koyu yazılmalıdır
Abstract
Makale başlığından sonra bir satır boşluk bırakılarak 250 kelimeyi aşmayacak şekilde makalenin ana noktalarını belirten İngilizce özeti olmalıdır.
Keywords
Abstract sonrasında bir satır boşluk bırakıldıktan sonra “Keywords: ” yazılarak devamına noktalı virgülle ayrılmış en fazla 5 tane anahtar kelime yazılmalıdır.
Makale içindeki Bölümler
Makale içindeki bölümler (Teşekkür ve Kaynaklar hariç) numaralandırılmalıdır. Bölüm başlıkları büyük olmalıdır. Ana başlıklar koyu alt başlıklar italik olmalıdır. Üçüncü seviyeden daha fazla alt başlık kullanılmamalıdır.
Makale sırasıyla; GİRİŞ, MATERYAL ve METOD, ARAŞTIRMA BULGULARI, TARTIŞMA, SONUÇ, TEŞEKKÜR (gerekli görülürse) ve KAYNAKLAR şeklinde olmalıdır. Bilimsel isimler italik olmalıdır. Faunistik çalışmalarda dişi ve erkek kelimeleri yerine, ♂,♀ sembollerini kullanınız. Üst cins kategorisini büyük harfle yazınız.
Teşekkür
Gerekli ise bu bölümde çalışmaya veya makaleye katkı veren kişiler, destekleyen kurumlar (varsa proje numaralarıyla birlikte) belirtilmelidir.
Görseller
Fotoğraflar, çizimler, grafikler ve tablolar makalenin içinde yer almalıdır. Başlıkları altlarında 12 punto ve "Times New Roman" yazı tipinde yazılmalıdır. Atıfın yapıldığı fotoğraflar, çizimler, grafikler ve tablolar parantez içerisinde ilgili yazının bulunduğu cümlenin sonunda verilmelidir. Örneğin; (Şekil 1).
Referanslar
Makale içerisinde atıfın verilişi "isim ve tarih" şeklinde olmalıdır. Örneğin; (Yazar adı, 1975); Yazar adı ve Yazar adı (1963); Yazar adı (1995-1999); Yazar adı ve arkadaşları (2001). Makalenin sonunda referansların tümü alfabetik sıra göz önünde bulundurularak, kısaltma yapılmadan verilmelidir. Örneğin:
Yazar, K. L., Yazar, M. N., 1985. The sturucture of abdomen in family Georricidae, Turkish Entomologist, 25: 315-326.
Telif Hakkı Dosyası
Telif Hakkı yazar(lar) tarafından sisteme yüklenecektir.
Etik Kurallar
- Eserlerin tüm sorumluluğu yazarlarına aittir. Eserler bilim etiği ilkelerine uygun olarak hazırlanmalı, gerekliyse Etik Kurul Raporu’ nun kopyası eklenmelidir.
- Etik kurul kararı gerektiren klinik ve deneysel insan ve hayvanlar üzerindeki çalışmalar için ayrı ayrı etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir. Hayvanların yaralanmasına ya da ölümüne neden olan deneylere dayanan makalelerin yazarları, çalışmanın gerekçelerini açıklamalı ve gerekçelendirmelidir. Yazarlar, hayvanların bakım, nakil, anestezi ve işaretleme koşullarını makalenin Materyal ve Metod kısmında detaylı olarak anlatmalıdır.
Hakem Süreci
- Her bir makale en az iki bağımsız hakeme gönderilecektir. Hakem raporları arasında tutarsızlıklar olması durumunda, üçüncü bir hakemin makaleyi değerlendirmesi talep edilecektir. Editör, bu incelemelere göre makalelerin kabul veya reddine karar verecektir.
Yayın Kuralları
- Elektronik ortamda yayımlanan, kar amacı gütmeyen, uluslararası, hakemli, bilimsel bir dergi olup, Aralık ve Haziran aylarında olmak üzere yılda iki kez elektronik ortamda yayınlanır.
- Dergide Tarım Bilimleri’nin tüm alanlarında ve Biyoloji Bilimi’nde araştırmaya dayalı sonuçları yansıtan özgün araştırma makaleleri, kısa makale, bilimsel gözlem (Teknik Not) ve derleme yazıları yayınlanmaktadır.
- Adıyaman Üniversitesi ADYUTAYAM Dergisi Türkçe ve İngilizce dillerinde yazılmış makaleleri kabul etmektedir.
- Yayınlanmak üzere gönderilen makaleler intihal.net yazılımı yardımıyla kontrol edilecektir. İntihal içeren makaleler reddedilecektir. Dergimize makale gönderen yazar/yazarlar yazı sunma ve yayınlama hakkını kaybedeceklerdir. Değerlendirmede bulunacak Editörlerimiz, makaleleri bir kategoriden diğerine taşıma hakkını saklı tutarlar.
- Yazım kurallarına uymayan veya derginin amacı ve kapsamı dışına çıkan makaleler, hakem süreci başlamadan editörler tarafından reddedilebilir.
- Makale kabul edildikten sonra yayın öncesi, yazar(lar) tarafından imzalanmış telif hakkı devir sözleşmesi elektronik olarak Yayın Kurulu’na gönderilmelidir. Devir sözleşmesi olmadan gönderilen makaleler işleme alınmaz.
- Hakem sonuçlarına göre yazarlardan düzeltme istenebilir ya da makale koşulsuz olarak ret edilebilir.
- Yayınlanmasına karar verilen eserler, sadece şekilsel olarak, dergi kuralları doğrultusunda yeniden düzenlenmeli, yazar(lar)ca herhangi bir eklenti ya da çıkartma yapılmamalıdır. Makale içerisinde, dergi basıldığı haliyle, görünen hataların sorumluluğu yazar(lar)a aittir. Yayın Kurulundan kaynaklanan basım hataları için ise düzeltme yayınlanabilir.
- Basıma kabul edilmiş makale basılmadan önce sorumlu yazara son defa kontrol edilmek üzere gönderilir. Sorumlu yazar son kontrol için gönderilen makaleyi 10 gün içinde kontrol ederek geri göndermek zorundadır.
- Dergimizde yayımlanan makaleler izin alınmaksızın başka bir yerde yayımlanamaz veya bildiri olarak sunulamaz. Makalelerin bir kısmı veya tamamı dergimiz kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
- Dergimize gönderilen makale, daha önce herhangi bir şekilde yayınlanmamış olmalı (tez hariç) veya başka bir yerde yayınlanmak üzere sunulmamış olmalıdır. Yazarın orijinal çalışmasını temsil etmesi gerekmekte olup, bu verilerin diğer bilimsel makalelerde yayınlanmamış olmasına dikkat edilmelidir. Bu gibi durumlarda, gönderilen makaleler reddedilecektir.
- Dergiye makale gönderen tüm yazarların hazırlanan makaleye katkıda bulunmuş olması ve sunulmadan önce aralarında ortak anlaşmaya varmış olmaları gerekmektedir. Bu şartları sağlamayan çalışmalar ADYUTAYAM Dergisinde yayınlanmak üzere değerlendirme için kabul edilmez.
ADYUTAYAM Dergisi; yazarlardan makale gönderimi, değerlendirilmesi ve yayım aşamalarında herhangi bir ücret almamaktadır.