In this study, UHT-treated (a total of 39
samples with 17 full-fat, 17 semi-fat and 5 skim milk) and pasteurized (5
full-fat) milk samples from different trademarks were obtained from national
market chains, which constitute the majority of the Turkey’s pasteurized and
UHT milk market. Total antioxidant capacities and phenolic contents of milk
samples were determined by the 2,2'-azino-bis
(3-ethylbenzothiazoline-6-sulphonic acid) (ABTS) and Folin-Ciocalteu (FC) methods,
respectively. Mean total phenolic contents of milk samples ranged from 505.46±16.66
to 982.14±168.42 mg gallic acid equivalents (GAE)/L. Statistical results of the
ABTS assay indicated that total antioxidant capacities in decreasing order were
pasteurized [280.25±7.71 µM Trolox® Equivalent (TE)] > full-fat
(240.30±15.71 µM TE) > skim (216.78±4.90 µM TE) > semi-fat (209.81±7.03 µM
TE) milk samples. In general, total antioxidant capacity of milk samples determined
by the Folin-Ciocalteu method increased with an increase in milk fat content.
Antioxidant capacity of pasteurized milks determined by both methods was higher
than UHT processed milks.
Bu çalışmada, Türkiye’deki pastörizasyon veya ultra
yüksek sıcaklık (UHT) işlemi uygulanmış süt pazarının önemli bir bölümünü
oluşturan farklı ticari markalardan UHT (17 tam yağlı, 17 yarım yağlı ve 5
yağsız olmak üzere toplam 39 numune) ve pastörize süt (5 tam yağlı) örnekleri ulusal
market zincirlerinden toplanmıştır. Süt örneklerinin toplam antioksidan
kapasiteleri ve fenolik içerikleri, sırasıyla 2,2’-azino-bis 3-etilbenzotiazol-6-sülfonik
asit (ABTS) ve Folin-Ciocalteu (FC) yöntemleriyle belirlenmiştir. Süt örneklerinin
toplam fenolik içeriği 505.46±16.66 ile 982.14±168.42 mg gallik asit eşdeğeri
(GAE)/L arasında değişmiştir. ABTS yöntemiyle elde edilen verilerin
istatistiksel analizi sonucunda örneklerin toplam antioksidan kapasitelerinin azalan
sırayla pastörize (280.25±7.71 μM Trolox® eşdeğeri, TE)> tam
yağlı (240.30±15.71 μM TE)> yağsız (216.78±4.90 μM TE)> yarım yağlı
(209.81±7.03 µM TE) süt örnekleri şeklinde olduğu belirlenmiştir. Genel olarak,
süt yağı içeriğinin artışı Folin-Ciocalteu yöntemi ile belirlenen toplam
antioksidan kapasite değerinin de artmasıyla sonuçlanmıştır. Her iki yöntemle
belirlenen sütlerin antioksidan kapasite değerleri pastörize sütlerde UHT ile
işlenmiş sütlere göre daha yüksek bulunmuştur.
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 11 Ağustos 2017 |
Gönderilme Tarihi | 8 Ağustos 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).