The recovery strategy for agricultural sector, which gives priority to the value chain approach, renewed interest in both milk production and processing within the framework of livestock development policy. The consumption of locally produced cow’s milk has grown considerably in recent decades, despite the fact that Benin isn’t a major producer of cattle. The role of milk and milk products in the diet and economy of pastoral communities is well established. However, milk production is still weak and depends on genetic and many other factors. That’s is the reason why, despite its economic and nutritional importance, the Beninese dairy industry is still artisanal. Dairy industry in Benin ensures the marketing of derived products like a local cheese “Wagashi” and a local beverage “Degue”: two derivative products helping to meet the nutritional needs of the population. The production conditions as well as the lack of standardization of the processing and preservation practices are, among other things, critical points justifying the risks associated with the consumption of derived dairy products in Benin. The decline in quantity of domestic imports of milk and milk products in recent decades has led to a segmentation of the dairy markets where local products play an important role. Hence, the need to evaluate the potential of milk production as well as the risks related to the consumption of this with a view to an industrial valorisation involving consumer health safety. The importance of milk and dairy products in the diet, the cattle breeds involved in milk production and their performance and the risks linked to the consumption of dairy products produced in Benin are discussed in this review.
Değer zinciri yaklaşımına öncelik veren tarım sektöründeki iyileştirme stratejisi, hayvancılığı geliştirme politikası çerçevesinde hem süt üretimine hem de işlenmesine olan ilginin yeniden canlandırılmasına yol açmıştır. Benin büyük bir sığır yetiştiricisi olmamasına rağmen yerel olarak üretilen inek sütünün tüketimi son yıllarda önemli ölçüde artmıştır. Süt ve süt ürünlerinin pastoral toplulukların diyet ve ekonomisindeki rolü iyi bilinmektedir. Bununla birlikte, ülkede süt üretimi hala düşüktür ve genetik veya birçok diğer faktöre bağlıdır. Benin süt endüstrisinin ekonomik ve besleyici önemine rağmen hala zanaatkâr olmasının nedeni ise budur. Benin’deki süt endüstrisi, toplumun besinsel ihtiyaçlarının karşılanmasına yardımcı olan; yerel bir peynir olan "Wagashi" ve yerel bir içecek olan "Degue" gibi ürünlerin pazarlanmasını sağlamaktadır. Diğer unsurların yanı sıra, üretim koşulları ile işleme ve muhafaza uygulamalarındaki standardizasyon eksikliği, Benin’de üretilen süt ürünlerinin tüketiminden kaynaklanan riskleri haklı kılan kritik noktalardır. Benin’de son yıllarda ithal edilen süt ve süt ürünlerinin miktarındaki düşüş, yerel ürünlerin önemli bir rol oynadığı süt ürünleri piyasasının bölünmesine yol açmıştır; bu nedenle süt üretim potansiyeli ile tüketiminden kaynaklanan risklerin, tüketicinin sağlık güvenliğine odaklanmış bir sanayileşme açısından değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu derlemede, Benin’deki süt ve süt ürünlerinin diyetteki önemi, süt üretimine katılan hayvan ırkları ve performansları ile Benin'de üretilen süt ürünlerinin tüketimine ilişkin riskler tartışılmıştır.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Gıda Mühendisliği |
Bölüm | Derleme Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2019 |
Gönderilme Tarihi | 11 Temmuz 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).