Stevia rebaudiana, also known as sugar grass, has been used by millions
of people for years because of its sweetening and therapeutic properties. In a
number of studies conducted, researchers also reported various properties of
stevia plant which can be used in food industry. Stevia rebaudiana leaves contain all nutrients at different
concentrations but steviol glycosides, that give 100 to 300 times the sweetness
of sucrose, are the most important compounds in this plant. It is also stated
that there are flavonoids and phenolic compounds that give antimicrobial and
antioxidant properties to food in stevia leaves. This shows that stevia can be
used for different purposes as well as a sweetener. The purpose of this study
was to review the sweetener, antioxidant and antimicrobial properties of Stevia rebaudiana.
Şeker otu olarak da bilinen Stevia rebaudiana, tatlandırıcı ve
tedavi edici özelliklerinden dolayı milyonlarca insan tarafından yıllardır
kullanılmaktadır. Bununla birlikte yapılan çalışmalarda araştırmacılar stevia
bitkisinin gıda sektöründe kullanılması mümkün olan çeşitli özelliklerini de
rapor etmişlerdir. Stevia rebaudiana
yaprakları bütün besin maddelerini az da olsa içermektedir. Ancak bu bitkiye
sakkarozdan 100 ile 300 kat tatlılık özelliği kazandıran en önemli bileşikler
steviol glikozitlerdir. Ayrıca stevia yapraklarında gıdaya antimikrobiyal ve
antioksidan özelliği kazandıran flavonoitler ve fenolik bileşiklerin olduğu da
belirtilmiştir. Bu durum stevianın tatlandırıcı olarak kullanılmasının yanı
sıra farklı amaçlarla da kullanılabileceğini göstermektedir. Bu çalışmada, Stevia rebaudiana bitkisinin
tatlandırıcı, antioksidan ve antimikrobiyal özelliklerinin derlenmesi
amaçlanmıştır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Derleme Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2018 |
Gönderilme Tarihi | 11 Mart 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 16 Sayı: 4 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).